Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Opleidingen, Studieonderdelen & Studiebegeleiding

Studieonderdelen

  • Ocasys onderwijscatalogus

  • Studiestartgroep

    Algemeen

    Alle propedeusestudenten (zuivere eerstejaars) en nieuwe premasterstudenten worden aan het begin van het studiejaar ingedeeld in zogenoemde studiestartgroepen (SSG). De SSG zijn bedoeld om de overgang van het VWO (of het HBO) naar de universiteit makkelijker te maken. Tijdens de SSG worden verschillende onderdelen behandeld ten behoeve van de studievaardigheden. Je leert in een kleine (halve) werkgroep laagdrempelig je medestudenten kennen.

    Mentoren

    Studenten worden tijdens de SSG begeleid door mentoren (ouderejaars rechtenstudenten). De mentoren laten de student kennis maken met allerlei studie-gerelateerde onderwerpen waar een rechtenstudent mee te maken gaat krijgen. Tevens is de mentor, naast de studieadviseur, beschikbaar als eerste aanspreekpunt voor vragen.

    Laatst gewijzigd op 16-06-2023


  • Studentenrechtbank

    Algemeen

    Het vak beoogt:

    (a) de schrijf- en communicatievaardigheden te verbeteren

    (b) onderzoeksvaardigheden te verdiepen

    (c) bij te dragen aan de academische vorming

    In het eerste semester krijgen de deelnemers een zaak toegewezen, waarover zij (na eerst een onderzoekstraining te hebben gehad) een essay schrijven en vervolgens een pleitnota of vonnis. In het tweede semester worden de stukken ingeleverd en besproken. Ook leren studenten van elkaar door peer-feedback op een wetenschappelijk essay van een mede-student te geven. Vooraf aan de zitting worden de deelnemers getraind door communicatietrainers in de wijze waarop zij hun zaak dienen te presenteren. Een jury bestaande uit twee praktijkjuristen (bijv. rechter, officier van justitie, advocaat), de communicatietrainer en de schrijfvaardigheidsdocent beoordeelt de presentatie.

    Verplicht vak bachelor

    De studentenrechtbank is een verplicht vak in de bachelorfase voor:

    • Nederlands Recht

    • Fiscaal Recht

    • IT-recht

    • Internationaal Recht & Europees Recht

    •Verkorte Bachelor, afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht

    •Verkorte Bachelor, afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht (Technology Law)

    Ingangseisen

    Je kunt aan de Studentenrechtbank deelnemen wanneer je voorafgaand aan de intekening tenminste 90 ECTS, waaronder de propedeuse van de afstudeerrichtingen Nederlands recht, Fiscaal recht, IT-recht en Internationaal en Europees recht en voldoendes op de vakken JOV1 en JOV2 of Recht & Informatiemanagement of Research Seminar in Progress geregistreerd hebt staan. Aan de studentenrechtbank kan ook worden deelgenomen als een student voorafgaand aan de intekening, de volledige propedeuse van de bachelor International and European Law, en minimaal 60 ECTS van de postpropedeutische vakken van de bachelor International and European Law, en de propedeusevakken Bestuursrecht: Inleiding, Burgerlijk Recht 1, Staatsrecht 1 en Strafrecht 1 in Progress geregistreerd heeft staan. De examencommissie kan op grond van bijzondere omstandigheden op verzoek van de student anders beslissen.

    Kijk voor meer informatie op Ocasys.

    Intekenen

    Kijk hier voor de informatie over de intekenprocedure.

    Intekening voor de Studentenrechtbank is bindend: zij leidt per definitie tot een resultaat (ofwel een eindcijfer, ofwel een voldoende ofwel een onvoldoende). De Examencommissie kan op grond van bijzondere omstandigheden op verzoek van de student anders beslissen dan hiervoor is aangegeven.

    Rooster

    Blok 1 en 2

    Raadpleeg het rooster van het hoorcollege en het bespreken van het schrijfplan in de 
    roostergenerator. Het rooster verschijnt uiterlijk 1 augustus.



    Blok 3 en 4

    Raadpleeg het rooster van de schrijfvaardigheid, communicatietraining en de eindzitting in de 
    roostergenerator. Door je casusnummer te selecteren, onder 'Groepen', krijg je alle onderdelen zichtbaar in je rooster. Het rooster verschijnt uiterlijk 1 januari.



    Let op: Bij de roostering wordt geen rekening gehouden met andere vakken. Je dient zelf conflicten in de roostering te voorkomen.

    Planning & Leeswijzer

    Klik hier voor de planning.

    Laatst gewijzigd 06-07-2023


  • Seminaars

    Algemeen

    Een seminaar is een werkvorm waarin academische en juridische vaardigheden aan bod komen. Het kent een onderzoekachtige opzet. Je doet onderzoek, voert opdrachten uit, houdt referaten en schrijft papers. Het gaat om een wetenschappelijke denktraining, waarbij, nadat een goede analyse heeft plaats gevonden, een (creatieve) oplossing voor een juridische vraagstelling helder wordt gepresenteerd, voorzien van argumenten.

    Vaardigheden

    De volgende academische vaardigheden komen aan bod:
    - logisch redeneren, argumenteren, creatief denken, problemen analyseren, verbanden
    leggen;
    - verbale vaardigheden: argumenteren en formuleren;
    - communicatieve vaardigheden: communiceren, presenteren en overreden, luisteren,
    lezen.


    Onder juridische vaardigheden wordt verstaan:
    - hanteren van een juridisch perspectief;
    - adequaat omgaan met het descriptieve en prescriptieve aspect;
    - begrijpen en toepassen van wetteksten;
    - opzoeken en toepassen van jurisprudentie.

    Ingangseisen



    Intekening bindend

    Met een masterinschrijving of een afgerond en goedgekeurd vakkenpakket en een aanmelding voor de master, ben je toelaatbaar tot de seminaars.

    Je krijgt voorafgaand aan de intekenperiode een mail als je toelaatbaar bent voor de seminaars. Controleer of je deze email hebt ontvangen om er zeker van te zijn dat je jezelf kunt intekenen voor het seminaar.

    Intekening voor een seminaar is bindend, maak dus een bewuste keuze!Intekening leidt per definitie tot een resultaat, ofwel een eindcijfer bij deelname aan het seminaar, ofwel een onvoldoende bij afwezigheid/afhaken bij een seminaar.

    De Examencommissie kan op grond van bijzondere omstandigheden op verzoek van de student anders beslissen dan hiervoor is aangegeven.

    Voorwaardelijke seminaarintekening Blok 3 en 4

    Voldoe je niet aan de bovengenoemde entreevoorwaarden omdat je nog tentamens aflegt in januari dan bestaat er in januari de mogelijkheid tot een voorwaardelijke seminaarintekening in blok 3 en 4. Je komt hiervoor in aanmerking als je voldoet aan de volgende eisen:
    - Je hebt een goedgekeurd vakkenpakket
    - Je hebt maximaal nog twee bachelor vakken open staan
    - Je hebt een aanmelding voor de master per 1 februari of 1 maart.

    Voldoe je aan deze eisen en wil je graag deelnemen aan een seminaar, stuur dan een mail naar 
    octa-rechten rug.nl met het verzoek tot een voorwaardelijke seminaarintekening. Geef in de mail je 1e, 2e en 3e voorkeur aan. De onderwijsadministratie controleert vervolgens of je voldoet aan de eisen en zal je, indien er nog plek is, voorwaardelijk toelaten tot het seminaar.

    Op 1 maart controleert de onderwijsadministratie of je inschrijving voor de master afgerond is, is dit niet het geval dan wordt je alsnog verwijderd uit het seminaar.

    Intekenen

    Kijk hier voor de informatie over de intekenprocedure.

    Deelname minder dan 5 studenten

    Bij een aanmelding van minder dan vijf studenten kan de faculteit beslissen dat een seminaar niet doorgaat. Je wordt dan benaderd voor keuze van een ander seminaar.

    Tweede seminaar

    Je mag zich slechts intekenen voor één seminaar per semester.

    Deelname en inschrijving voor een tweede seminaar in hetzelfde semester kan alleen, mits na sluiting van de intekening blijkt dat er nog ruimte is in het tweede seminaar van je keuze. Je kunt uw verzoek sturen naar octa-rechten@rug.nl. Je verzoek dient binnen te zijn voordat de intekenperiode verstreken is. Je krijgt in de week na de intekenperiode per e-mail bericht of je geplaatst bent.

    Ocasys

    Kijk voor meer informatie over de seminaars op Ocasys.

    Laatst gewijzigd op 12-07-2023


  • Scriptie

    Algemeen

    In alle masteropleidingen vormt de eindscriptie een verplicht, afsluitend onderdeel van het programma. In deze eindscriptie moet je aantonen de academische vaardigheden zodanig te beheersen dat je in staat bent met behulp van de tijdens de studie verworven kennis zelfstandig:

    - een voor de juridische wetenschap relevante probleemstelling te formuleren;
    - een wetenschappelijk verantwoord onderzoek op te zetten;
    - de voor dit onderzoek relevante gegevens te verzamelen, rangschikken, analyseren, correleren en waarderen;
    - verdedigbare conclusies te trekken op basis van het verrichte onderzoek en zo mogelijk verdedigbare oplossingen te formuleren;
    - het onderzoek en de resultaten ervan op heldere en overzichtelijke wijze schriftelijk weer te geven.

    De studielast van de scriptie is geregeld in de Onderwijs en Examenregeling(OER) van je opleiding en is ook terug te vinden in het Scriptiereglement.

    Intekenen en/of toegang krijgen tot de omgeving in de studentportal

    Masterscriptie 12 EC
    Voordat je begint teken je je in Progress in voor de scriptie onder 'Intekenen - Rechten - Scriptie'. De intekening zorgt ervoor dat je binnen 24 uur toegang krijgt tot de vakinformatie in de studentportal (Brightspace). Hier vind je meer informatie over het scriptietraject.

    Scriptie Recht en Bestuur
    Hiervoor is een intekening nodig in Progress (Scriptie Recht en Bestuur septemberinstroom of Scriptie Recht en Bestuur februari-instroom, zie
    Ocasys voor meer informatie).

    Scriptie Research Master
    Hiervoor is geen intekening in Progress.

    Kleine scriptie
    Hiervoor is geen intekening in Progress en er is ook geen omgeving in de studentportal. Hieronder lees je meer informatie over de kleine scriptie.

    Scriptievoorbereidingstraject (verplicht *)

    Om met de scriptie te kunnen beginnen moeten studenten eerst het Scriptievoorbereidingstraject volgen. Dit traject ondersteunt de studenten bij het schrijven van een scriptie. De studenten maken kennis met de eisen waaraan een scriptie moet voldoen. Daarnaast worden praktische tips gegeven voor het onderzoeks- en schrijfproces.

    Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

    1. Hoorcollege (verplicht); met aansluitend
    2. Bibliotheekinstructie (verplicht)
    Daarnaast biedt het Groninger Centrum voor Juridische Vaardigheden verschillende workshops aan voor startende scriptiestudenten.

    Mocht je ondersteuning nodig hebben om de vaart in je scriptieproces te houden, dan kun je je opgeven voor een scriptie-ondersteuningsgroep. Voor meer informatie en opgave kun je mailen naar studieadvies-rechten@rug.nl.

    Kijk voor meer informatie op Ocasys.

    * Voor studenten Recht en Bestuur / Juridische Bestuurskunde geldt een afwijkend programma. Meer informatie kun je vinden in de 'Scriptiehandleiding Master Juridische Bestuurskunde'. Deze is te vinden via de Kennisbank Rechten.

    Scriptiecoördinatoren

    Voor vragen is de scriptiebegeleider het eerste aanspreekpunt. Heb je nog geen scriptiebegeleider, dan kun je mailen naar scriptie.rechten rug.nl

    Mr. dr. L.M. (Michelle) Bruijnis de facultaire scriptiecoördinator. Zij is het aanspreekpunt in het geval een student er niet met zijn scriptiebegeleider uit komt.

    Daarnaast heeft elke vakgroep/sectie een
    scriptiecoördinator.

    Scriptiereglement

    De faculteit kent een Scriptiereglement, met onder meer richtlijnen voor het schrijven van een scriptie en informatie over:

    - het (verplichte) scriptievoorbereidingstraject
    - de keuze van het onderwerp;

    -
    de scriptiebegeleiding;
    -
    de omvang;
    -
    de beoordeling;
    -
    de wijze van inleveren etc.

    Kleine scriptie

    Een student kan ervoor kiezen om bij wijze van keuzevak een kleine scriptie te schrijven. Bovenstaande regeling is hierop niet van toepassing. Voor een kleine scriptie kun je contact opnemen met een docent met het verzoek of deze je wil begeleiden. De kleine scriptie moet minimaal 3 ECTS en mag maximaal 7 ECTS zijn. In het scriptiereglement staat vermeld welke artikelen daaruit van toepassing zijn op de kleine scriptie.

    Ook maakt een kleine scriptie deel uit van sommige fiscale premasterprogramma’s. Ook in dit geval hoef je niet het scriptievoorbereidingstraject te volgen. Je kunt contact opnemen met de scriptiecoördinator van Belastingrecht.

    Laatst gewijzigd op 21-02-2024

  • Recht in Praktijk

    Algemeen

    Recht in Praktijk is een verzamelnaam voor alle activiteiten die je binnen of buiten de faculteit in staat stellen het recht of de rechtswetenschap in de praktijk toe te passen, in aanraking te komen met het werkveld en voor het werkveld belangrijke vaardigheden te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het lopen van een stage, advieswerk in een rechtswinkel, het meedoen aan pleitwedstrijden, masterclasses, etc. Meer informatie over de recht in praktijk onderdelen vind je op de website van Career Services Law en in Ocasys. (bachelor en master).

    Studiepunten toekennen

    Alleen onderdelen opgenomen in het overzicht in Ocasys(bachelor en master) kunnen gehonoreerd worden met ECTS.

    Regels die gelden bij het opvoeren van Recht in Praktijk onderdelen op je vakkenpakket:

    - Om studiepunten te kunnen krijgen voor een Recht in Praktijk onderdeel, moet dit onderdeel vooraf goedgekeurd worden middels het vakkenpakket in Progress.

    - Een stage dient vooraf te worden goedgekeurd door de stagecoördinator. Dat betekent dat het stageplan moet voldoen aan de eisen uit het stagereglement.

    - Werk mag niet als stage worden opgevoerd.

    - Meerdere stages en/of kleine scripties (of een combinatie hiervan) mogen niet over hetzelfde onderwerp gaan.

    Contactpersonen

    Schema facultaire contactpersonen - stagecoördinatoren

    Kijk in Ocasys voor alle coördinatoren van de Recht in Praktijkonderdelen.

    Ingangseisen Masterclass

    Met een masterinschrijving of een afgerond en goedgekeurd bachelorvakkenpakket en een aanmelding voor de master ben je toelaatbaar tot de masterclass.

    Voor sommige masterclasses zijn er specifieke ingangseisen en aanmeldprocedures. Kijk in Ocasys voor de ingangseisen per masterclass.

    Intekenen

    Kijk hier voor de informatie over de intekenprocedure.

    Let op:

    Intekening voor een masterclass is bindend, maak dus een bewuste keuze!

    Intekening leidt per definitie tot een resultaat, ofwel een eindcijfer bij deelname aan de masterclass, ofwel een onvoldoende bij afwezigheid/afhaken bij een masterclass.

    De Examencommissie kan op grond van bijzondere omstandigheden op verzoek van de student anders beslissen dan hiervoor is aangegeven.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


  • Stage

    Algemeen

    Het is aan te bevelen om tijdens de studie een stage te gaan lopen. Een stage kan je helpen bij het maken van de beroepskeuze en levert bovendien relevante werkervaring die bij sollicitatieprocedures belangrijk gevonden wordt.

    Een geschikt moment om stage te lopen is bijvoorbeeld in het laatste jaar van de bachelor of tijdens de master. Je kan een stage die je tijdens de master loopt ook gebruiken om de Recht in Praktijk keuzeruimte, voor zover aanwezig, in de master in te vullen. Om je op weg te helpen bij het kiezen van een stage en na te denken over je carrière na de studie, is alle informatie gebundeld op een overzichtelijke 
    website,geordend in duidelijke stappen:

    - Zelfanalyse
    -Exploratie stages en arbeidsmarkt
    -Beslissen
    -Actie
    -Reflectie

    Met behulp van deze stappen word je aangezet na te denken over je beroepskeuze en kan je een passende stage kiezen.

    Stagecommunity

    Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij dit proces heeft de faculteit zogenaamde online stagecommunity's opgericht. Een open community voor het bovengenoemde oriëntatieproces en een gesloten community voor als je daadwerkelijk stage gaat lopen. Je vindt de open community onder My Organizations in de Student Portal en je wordt toegevoegd aan de besloten community als je een door de stage-coördinator goedkeurde stage hebt gevonden. In deze community’s vind je nuttige en leuke informatie zoals filmpjes en blogs van studenten die al stage hebben gelopen. Ook kan je vragen stellen aan medestudenten die stage lopen en de (facultaire) stagecoördinatoren.

    Stappenplan

    In het stappenplan stage lopen voor studiepunten vind je alle stappen op een rij.

    Facultaire stagecoördinator/loopbaancoach

    Elke opleiding heeft een eigen stagecoördinator. Voor algemene vragen over de stage kan je ook terecht bij de facultaire stagecoördinator.

    Stagereglement

    De faculteit kent een Stagereglement, met onder meer richtlijnen over de duur van de stage, de stagebegeleiding, goedkeuring stage, geheimhouding en verzekeringen.

    Stage goedkeuren
    - Examencommissie

    Om een stage een onderdeel van het vakkenpakket te laten zijn, moet deze goedgekeurd zijn door de Examencommissie d.m.v. het aanbieden van het vakkenpakket.

    Stage goedkeuren
    - Stagecoördinator

    De stagecoördinator moet voordat je begint met stage lopen, de stage inhoudelijk goedkeuren. Dat betekent dat voor aanvang van de stage het stageplan door de stagecoördinator goedgekeurd moet worden conform de eisen uit het stagereglement. Na afronding van de stage vindt de beoordeling plaats aan de hand van het stageverslag en de beoordeling van de stageverlener door de stagecoördinator.

    Combinatie met (kleine)scriptie

    Een stageverslag en een kleine scriptie kunnen niet over hetzelfde onderwerp gaan. Binnen een opleiding kan een activiteit slechts eenmaal tot toekenning van studiepunten leiden.

    Stageplaatsen in Gradleaders Career Center

    De stageplaatsen die aan de faculteit worden aangeboden staan in Gradleaders Career Center en op stagewebsite. Deze informatie is te vindenonder het tabblad Career in de Student Portal.Tevens vind je hier alle carrière evenementen op een rijtje.

    Goning Global

    In de Studen Pportal onder het tabblad Career vindt je stages in binnen en buitenland onder het kopje GoingGlobal.

    Last update: 14-06-2023


  • Studeren in het buitenland

    Algemeen

    Indien jij interesse hebt in een studieperiode in het buitenland kan je contact opnemen met het International Office van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Algemene informatie kan je vinden op de website. Het International Office organiseert elk jaar in oktober of november een informatiebijeenkomst voor studenten die op exchange willen gaan.

    Aanmelden / Deadline

    De deadline voor aanmelding hangt af van waar jij naar toe wilt. Jij kunt dit nalezen op de website.Na de deadlines zijn er altijd mogelijkheden om na geplaatst te worden; meer informatie kan per mail worden opgevraagd bij het International Office.

    Welke vakken

    Om zoveel mogelijk te voorkomen dat een studieperiode in het buitenland tot verlies van studietijd leidt, volgt de faculteit een soepel beleid ten aanzien van de erkenning van in het buitenland behaalde studieresultaten.

    Vakken gevolgd in het buitenland zijn in principe extra-curriculair voor studenten van Nederlandstalige opleidingen.

    Jij dient voor aanvang van de studieperiode in het buitenland het pakket van de te volgen vakken laten goedkeuren door de Examencommissie. Indien de te volgen vakken te veel overlap vertonen met vakken die binnen het eigen programma worden gevolgd zullen zij niet worden goedgekeurd. Daarnaast worden bachelor-vakken zeldzaam goedgekeurd in de masterfase. Zelfs als de bachelor-vakken goedgekeurd zijn, komen ze niet op jouw diploma te staan. Ook vakken die niet bijdragen aan jouw juridische ontwikkeling worden niet goedgekeurd.

    Meer informatie over de vakkenkeuze kan je vinden op de website.

    Vakken laten goedkeuren

    Jij moet de exchangevakken laten goedkeuren door de examencommissie via het aanvraagformulier vakken buitenland.

    Daarnaast moet het totale programma worden goedgekeurd in het vakkenpakket.

    Registratie behaalde resultaten

    Behaalde resultaten worden in Progress met de individuele vaknamen en resultaten genoteerd, mits de vakken zijn goedgekeurd door de examencommissie.

    Beurs

    Meer informatie over beurzen kan je nalezen op de website.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


View this page in: English