Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University MuseumVisitor information

Tentoonstelling voorwerpen collectie theoloog Van Baaren bij Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen

14 november 2014

Vanaf 18 november zal in de voormalige bibliotheek van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen, nu ingericht als studieruimte voor studenten, een kleine expositie van voorwerpen te zien zijn uit de collectie van theoloog Theo van Baaren (1912-1989), samengesteld door het Universiteitsmuseum.

Als theoloog was Van Baaren gefascineerd door de versmelting van betekenisgeving en esthetiek in de beeldende kunst van niet-westerse culturen. De collectie van Van Baaren was in 1968 de eerste aanzet tot het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, dat in 2004 helaas zijn deuren moest sluiten. Een aantal objecten uit deze bijzondere collectie krijgt nu een permanente plaats in de faculteit waar Van Baaren van 1952 tot 1980 hoogleraar was.

Andere zaken uit deze collectie zijn op dit moment ook nog te zien in de tentoonstelling Uit de Schaduw in het Universiteitsmuseum, en vanaf januari zullen ook in de vaste opstelling van het Universiteitsmuseum weer een aantal topstukken uit de collectie Van Baaren worden tentoongesteld.

Een van de vitrines
Van Baaren vitrine
Laatst gewijzigd:22 mei 2019 14:05

Meer nieuws