Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Etalage-expositie 'Images of Leadership: Ivan IV en Vladimir Lenin' door Honours-masterstudenten

Wanneer:do 09-07-2015
Waar:Etalage Universiteitsmuseum/Universiteitsbibliotheek, Oude Kijk in 't Jatstraat (tussen Universiteitsmuseum en hoek Broerstraat)

In het kader van het project Images of Leadership van het RUG Honours College presenteren vier masterstudenten een kleine expositie over de verandering in beeldvorming rond twee Russische leiders: Ivan IV (1530-1584) en Vladimir Lenin (1870-1924).

Welk beeld geven leiders van zichzelf? En hoe wordt daar in latere perioden naar gekeken? "Ivan IV en Lenin hebben veel moeite gedaan om een bepaald beeld van zichzelf te scheppen. Het is interessant om te zien dat het beeld voortleeft en verandert, vele jaren nadat de leiders zelf zijn overleden," aldus één van de studenten. "Zo'n beeld van een overleden leider wordt door zijn opvolgers aangepast en gebruikt voor hun eigen doeleinden. Onze tentoonstelling laat zien hoe een mens een idee kan worden, en hoe zo'n idee over de tijd kan veranderen."

De tentoonstelling is gemaakt door: Frank Lanting, Bart Verschoor, Marc Wever en Christiaan Serbanescu-Kele, onder begeleiding van Birgit van der Lans (Geschiedenis). Het project is mede mogelijk gemaakt door het Universiteitsmuseum, de Stichting Groninger Universiteitsfonds, het Nederland-Ruslandcentrum en het RUG Honours College.

printView this page in: English