Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen

2000 - heden

01 september 2000
Clear Skies
Clear Skies

2000: UK lanceert RUG huisdichters

In het studiejaar 2000-2001 zorgde de UK ervoor dat de RUG eigen huisdichters kreeg. De huisdichter kreeg de taak om met gedichten, die werden geplaatst in de universiteitskrant, te reflecteren op de universiteit en het studentenleven. Rector magnificus Doeko Bosscher beloonde de dichter met enkele flessen wijn. In het eerste jaar besloot de jury om maar liefst twee huisdichters aan te stellen: Daniël Dee en Petra Else Jekel. Daarna volgde ieder jaar een nieuwe huisdichter. Het gedicht hiernaast is Clear Skies van Lilian Zielstra.


Rosalind Franklin
Rosalind Franklin

2003: Het Rosalind Franklin Fellowship

Het Rosalind Franklin Fellowship-programma wordt gestart om het vrouwelijke hoogleraarschap aan de Groningse universiteit te stimuleren. Talentvolle vrouwelijke wetenschappers krijgen de kans om na het behalen van hun doctoraat toe te werken naar een positie als hoogleraar. In 2003 werd dit programma geïntroduceerd aan de faculteit Wis- en Natuurkunde, en sinds 2007 loopt het programma aan de gehele universiteit.

Rosalind Franklin (1920-1958) leverde een belangrijke bijdrage aan de ontdekking van de structuur van DNA door in haar experimenten röntgenkristallografie toe te passen. Toen Watson and Crick haar experimenten onder ogen kregen, realiseerden ze zich dat dit het empirische bewijs was voor hun theorie van de dubbele helix. Ze hebben haar helaas niet in hun publicaties genoemd. Franklin stierf op 37-jarige leeftijd aan kanker.  Als ze langer zou hebben geleefd, was ze uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde vrouwelijke wetenschappers van haar generatie.


Het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie
Het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie

2005: De supercomputer Stella

Het ging vanaf de jaren tachtig snel met de komst van personal computers en het internet. Ook universiteitsmedewerkers gingen hier steeds meer gebruik van maken. Daarnaast bleef er behoefte aan veel krachtigere machines voor wetenschappelijk rekenwerk. In 2005 wist de universiteit de supercomputer Stella (Supercomputer Technology for Linked Lofar Applications) in huis te halen, onder andere als ondersteuning van Lofar, de grootste radiotelescoop ter wereld. Dit rekenwonder, gebaseerd op de Bleu Gene P van IBM, was bij aanschaf de snelste computer van Europa (35,12 miljard berekeningen per seconde). De supersnelle machine staat opgesteld in het universitair rekencentrum dat sinds 2007 is omgedoopt in het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie, een eerbetoon aan een van de markante pioniers van het computergebruik aan de universiteit.


LifeLines
LifeLines

2006: Het LifeLines project

LifeLines is gestart in 2006 met het grootste bevolkingsonderzoek ter wereld dat antwoord probeert te vinden op de vraag hoe we gezond ouder kunnen worden. Het doel is om minimaal dertig jaar de gezondheid te volgen van 165.000 Noord-Nederlanders, verdeeld over drie generaties. De genetische, (bio-) medische, psychologische en sociale gegevens, samen met gegevens over leefstijl en omgeving van deze grote groep proefpersonen wordt opgeslagen in een biobank. Deze biobank vergroot het inzicht in de factoren die bepalen of iemand al dan niet gezond ouder wordt en kan daarmee een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een effectieve diagnose, preventie, behandeling en monitoring van chronische ziekten. Bekijk ook dit filmpje.


Oudst gedrukte kaart van Nederland
Oudst gedrukte kaart van Nederland

2014: Oudste gedrukte kaart van Nederland

De universiteit is de bewaker van een immens erfgoed. Hoewel de universiteit pas in de 17e eeuw werd opgericht heeft het instituut er ook voor gezorgd dat vele prestaties van voor die tijd voor het nageslacht bewaard zijn gebleven. Een voorbeeld hiervan is de oudste gedrukte kaart van Nederland, die bewaard wordt in de schatkamer van de Universiteitsbibliotheek.


For infinity 4∞
For infinity 4∞

15 mei 2014: RUG 400 jaar!

In 2014 bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar! Dat moet uiteraard gevierd worden. Een maand lang, van 15 mei t/m 15 juni, wordt Groningen ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Er wordt feest gevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld met stadjers, inwoners van het noorden, (oud-)studenten, (oud-)medewerkers, (internationale) collega-instellingen, overheden, bedrijven en een ieder die de RUG een warm hart toedraagt.


Laatst gewijzigd:30 januari 2024 13:26
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...