Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen Eerdere tentoonstellingen 2010

Binnenste Buiten. De mens ontleed

12 februari 2010 t/m 23 januari 2011

Centraal in deze tentoonstelling staan de mens en een aantal processen van het menselijk lichaam. Onder andere de bloedsomloop, de spijsvertering en het zenuwstelsel worden met unieke preparaten en modellen inzichtelijk gemaakt.
Wasmodel

De tentoonstelling verbeeldt een reis door de tijd: van de Griekse arts Galenus in de tweede eeuw na Christus naar het anatomisch theater, oude preparaten en wasmodellen tot aan de moderne 'plastinaten', d.w.z. biologisch materiaal dat dankzij de nieuwste fixeertechnieken bewaard kan worden.

De tentoonstelling omvat bijna honderd objecten uit het anatomisch wetenschappelijk erfgoed van de Groningse universiteit. In Groningen vond de eerste anatomische les plaats in 1615 op de plek waar nu het ontvangstpaviljoen van het Universiteitsmuseum staat. Geleidelijk ontstond een wereldwijd unieke collectie, bijeengebracht door onder anderen de beroemde 18e eeuwse verzamelaars Petrus Camper en Pieter de Riemer.  

Zo is bijvoorbeeld een echt hart, eeuwen geleden op sterk water gezet, te vinden naast een mooi onderwijsmodel van het hart. De spierman uit 1843, een onderwijsmodel van papier-maché, kan in 130 delen (!) uit elkaar worden gehaald.  Ook zijn er vijf lengtedoorsnedes van een mannelijk torso te zien.

De Griekse arts Galenus was de grootste kenner van het menselijk lichaam in de Oudheid. Eeuwenlang hield de wetenschap zich vast aan de theoretische anatomie van Galenus. In de Renaissance werd de basis gelegd voor de anatomie als wetenschappelijke discipline.

De ontwikkeling van de anatomie in Europa en in Groningen wordt aan de hand van onder anderen Leonardo da Vinci, Vesalius (samensteller van de eerste atlas van het menselijk lichaam), Petrus Koning en Petrus Camper toegelicht.

Preparaten Binnenste Buiten
Laatst gewijzigd:29 maart 2023 12:24
View this page in: English