Skip to ContentSkip to Navigation
University museum
Museum Exhibitions Previous 2003

Kwaliteit van (on)gezond leven

10 t/m 26 oktober 2003 in het Universiteitsmuseum en de Universiteitsbibliotheek
Links een zogenaamd nat preparaat van een hand, rechts een afbeelding in het boek "Geneeskundige en heelkundige werken" door F. Ruysch, 1744
Links een zogenaamd nat preparaat van een hand, rechts een afbeelding in het boek "Geneeskundige en heelkundige werken" door F. Ruysch, 1744

Het Universiteitsmuseum en de Universiteitsbibliotheek organiseren een tweeluiktentoonstelling “Kwaliteit van (on)gezond leven” in het kader van de nationale WetenWeek. In het Universiteitsmuseum worden onlangs geconserveerde pathologische preparaten voor het eerst na lange tijd weer getoond. In de Universiteitsbibliotheek is een aantal oude pathologische atlassen en andere boeken over pathologie te zien.

 

Kwaliteit van leven?

Bij kwaliteit van leven kan men veel dingen bedenken (eten, drinken, sporten, autorijden, roken) die als lekker, prettig of makkelijk ervaren worden, maar hun nadelige sporen kunnen achterlaten in ons lichaam. Pathologie is de wetenschap die bestudeert wat er in ons lichaam verandert als we ziek worden. Het is een relatief jonge wetenschap, die is voortgekomen uit de anatomie. Anatomisch onderzoek heeft ervoor gezorgd dat ons lichaam in kaart is gebracht. De eerste belangrijke uitgave op het gebied van anatomie is de bekende anatomische atlas van Vesalius uit de 16e eeuw. Naarmate meer ontdekt werd over de werking van het menselijk lichaam, kon men zich meer gaan richten op wat er niet meer goed functioneerde bij bepaalde ziekten. Daarom groeide pathologie pas in de negentiende eeuw uit tot een volwaardige tak van wetenschap.

Doorgeslikt kunstgebit

De RUG heeft voor onderwijsdoeleinden een prachtige collectie pathologische atlassen en andere boeken over pathologie verzameld. Uniek is de collectie preparaten die tegelijkertijd werd opgebouwd. Deze “natte” preparaten van afwijkende lichaamsdelen en organen zijn lange tijd in het onderwijs gebruikt om studenten te tonen hoe ziektes kunnen worden herkend. Op de tentoonstelling is daarvan een keuze te zien met o.a. een versteende foetus en een slokdarm met doorgeslikt kunstgebit. Maar door de komst van de computer zijn de afgelopen twintig jaar de onderwijsmethoden veranderd en de preparaten in onbruik geraakt. Gelukkig kon de verzameling onlangs worden geconserveerd en zo van de ondergang worden gered.

 

Laatst gewijzigd:13 augustus 2021 15:24
Follow us onfacebook twitter instagram