Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

Tentoonstelling De Groninger Academie & Groningens Ontzet geopend

24 juni 2022

Donderdag 23 juni werd de grote 'Bommen Berend'-tentoonstelling De Groninger Academie & Groningens Ontzet in de UB Binnenstad geopend. Het is een van de vijf uitingen waarin de Universiteitsbibliotheek Groningen vorm aan de herdenking van 350 jaar Groningens Ontzet, waarbij steeds de rol van de Groninger Academie centraal staat.

Conservator Bijzondere Collecties Adrie van der Laan trapte de bijeenkomst af met een inhoudelijk overzicht van de tentoonstelling, en vertelde meteen over de andere UB-projecten: de bijbehorende online tentoonstelling, de grote fysieke reproducties in het trappenhuis van de UB Binnenstad, vijf blogs en een film over de Groninger Academie en haar rol bij het Groningens Ontzet.

Coördinator Johannes Epping van het RUG-programma voor Groningens Ontzet vertelde over de andere activiteiten die de RUG in het feestweekend van 26, 27 en 28 augustus organiseert.

Tot slot nam rector magnificus Cisca Wijmenga het woord. Zij verhaalde over de gebeurtenissen van augustus 1672 en de rol die de universiteit speelde bij de verdediging van de Stad. Zo waren er ongeveer 150 studenten die zich, hoewel ze vrijgesteld waren van militaire dienst, vrijwillig aanmeldden om mee te vechten tegen de vijand voor de muren van de Stad.

Laatst gewijzigd:24 juni 2022 12:55

Meer nieuws

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...

Follow us onfacebook twitter instagram