Skip to ContentSkip to Navigation
Arts lounge
Letteren Lounge Achtergrondverhalen

Politiek en samenlevingen

RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland
Gepubliceerd op:30 januari 2025

Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt over extremisme in de elf gemeenten die samen de veiligheidsregio IJsselland vormen.

Turkije en de EU: een steeds moeizamer relatie
Gepubliceerd op:21 november 2024

Turkije wordt al jaren bestempeld als een brug tussen het ‘Westen’ en het ‘Oosten’. Maar de relaties tussen Turkije en de EU staan de afgelopen jaren flink onder druk. Erdogan Aykaç toont met zijn promotieonderzoek aan de RUG zowel het Turkse als het Europese perspectief op verschillende vraagstukken, zoals migratie, energieveiligheid, terrorisme en de relaties met het Midden-Oosten.

Komt er een vrouwelijke Amerikaanse president?
Gepubliceerd op:01 oktober 2024

Historicus Jelte Olthof is geïnteresseerd in het ontstaan, de werking en de invloed van de Amerikaanse Grondwet. Hoe functioneert een grondwet uit 1787 in het hedendaagse Amerika? Een Amerika dat snel verandert en waar in 2024 wellicht voor het eerst een vrouwelijke president zal worden gekozen.

Liekuut| Europese Unie? Schuif die verdragen maar aan de kant!
Gepubliceerd op:21 mei 2024

De Europese Unie is een rechtsgemeenschap. Wat EU-instituties mogen, wat niet, en welke procedures er doorlopen moeten worden: het staat allemaal precies opgeschreven in de verdragen die aan de EU ten grondslag liggen. Vele juristen houden nauwlettend in de gaten dat niemand buiten hun boekje gaat. Maar, de afgelopen jaren is gebleken dat ook in Europa geldt: nood breekt wet. Is dat een goede zaak? Pieter de Wilde, Hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij vindt dat niet zo’n probleem. Sterker nog, volgens hem is het broodnodig dat de EU de verdragen wat vaker aan de kant schuift en zo wat politieker en democratischer wordt.

Trump of niet Trump, dat is de vraag
Gepubliceerd op:22 april 2024

RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Lisa Gaufman.

‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’
Gepubliceerd op:15 april 2024

RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

Opinie: Kandidatuur Von der Leyen is een positieve bijdrage aan Europese democratie
Gepubliceerd op:12 maart 2024

Het besluit van Ursula von der Leyen om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn als Voorzitter van de Europese Commissie is een positieve bijdrage aan democratie in Europa. Hoe groot die bijdrage is, hangt af van of journalisten, politieke tegenstanders en kiezers de handschoen die ze hen voor de voeten heeft geworpen oppakken, zegt prof. dr. Pieter de Wilde, hoogleraar Europese politiek en maatschappij aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen

Wat kan ‘Europa’ leren van haar burgers?
Gepubliceerd op:11 maart 2024

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie en de genomen maatregelen voor het vertrouwen van burgers in de politiek en de wetenschap? Welke lessen kunnen (Europese) beleidsmakers hieruit trekken voor de aanpak van een eventuele volgende pandemie? Benjamin Leruth, onderzoeker en universitair docent bij de Faculteit der Letteren, doet hier onderzoek naar in vijf Europese landen. Hij maakt gebruik van zogenaamde burgerjury’s, kleine groepen betrokken burgers die met elkaar in gesprek gaan en aanbevelingen doen aan de landelijke en Europese politiek. ‘Beleidsmakers zouden structureel in gesprek moeten gaan met burgers over belangrijke maatschappelijke thema’s.’

De schatkamer van de Nederlandse politiek
Gepubliceerd op:22 november 2023

Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) bestaat 50 jaar. Het DNPP verzamelt publicaties en materiaal van en over Nederlandse politieke partijen.

Liekuut | Niet bestaanszekerheid, maar stikstof zou het grote thema moeten zijn
Gepubliceerd op:13 november 2023

Bestaanszekerheid lijkt deze verkiezingscampagne het toverwoord. Het wordt in de media gepresenteerd als hét grote verkiezingsthema. Volgens Dirk Jan Wolffram komt dat omdat de écht grote thema’s niet vertaald worden naar partijpolitieke visies.

Opinie: Falend huisvestingsbeleid van VVD en CDA is de schuldige in de woningcrisis, niet migranten of milieuregels
Gepubliceerd op:13 november 2023

VVD- en (ex-) CDA-politici gebruiken migranten en milieuregels als zondebokken voor de woningcrisis. Daarmee leiden ze de aandacht af van het feit dat hun eigen falende huisvestingsbeleid van de afgelopen twee decennia ons heeft gebracht waar we nu zijn.

Vol overtuiging op weg naar een plantaardige samenleving
Gepubliceerd op:13 juni 2023

Rob van Haren (Hanzehogeschool), Bianca Harms (NHL Stenden) en John Hoeks (RUG) werken bij verschillende instellingen, maar met een niet te missen gedeelde passie. Gesteund door het Aanjaagfonds van de Universiteit van het Noorden wil het drietal de transitie naar een plantaardige samenleving versnellen. ‘Ons eindpunt is helder, maar dat moet via kleine stapjes. Wij vertrouwen op de kracht van gezondheid, duurzaamheid en ethiek.’

Feministisch verzet in Iran kent een lange geschiedenis
Gepubliceerd op:07 maart 2023

Dr. Donya Ahmadi, universitair docent Internationale Betrekkingen aan de Faculteit der Letteren, onderzoekt en documenteert de rol van vrouwelijke activisten in de politieke ontwikkelingen van het Iran van de 20ste en 21ste eeuw.

Hoe een trollenleger de oorlogsretoriek van het Kremlin verspreidt
Gepubliceerd op:21 februari 2023

Dr. Lisa Gaufman, universitair docent Russische discours en politiek, onderzoekt de retoriek van het Kremlin op sociale media. Een verhaal over online spotprenten en polariserende troll-accounts die zich voordoen als bezorgde burgers.

Kiezers straffen lokale politici af voor corruptie, privé-schandalen en professioneel falen
Gepubliceerd op:28 november 2022

Politieke partijen waarvan politici zich misdragen krijgen minder stemmen bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen dan vergelijkbare partijen zonder incidenten. Zowel corruptie, privé-schandalen als professioneel falen wordt door kiezers afgestraft. In vergelijking met andere landen is de electorale afstraffing van corruptie in Nederland relatief zwaar. Dat concludeert Harm Rienks in zijn proefschrift.

RUG-onderzoek werpt nieuw licht op extremisme in Noord-Nederland
Gepubliceerd op:23 november 2022

Nieuwe vormen van extremisme zijn in Noord-Nederland in opkomst. Jihadisme speelt maar een beperkte rol in de drie noordelijke provincies. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt. Het rapport is in opdracht van de Gemeente Groningen uitgevoerd door RUG-onderzoekers Pieter Nanninga, Leonie de Jonge en Fleur Valk.

Woningbouwende wethouders maakten 100 jaar geleden het verschil
Gepubliceerd op:14 maart 2022

Hoe kunnen gemeenten het tekort aan woningen aanpakken? Misschien zijn gemeentelijke woningcorporaties de oplossing. Net als honderd jaar geleden.

Social Medialinkedin youtube