Skip to ContentSkip to Navigation
Arts lounge
Letteren Lounge Achtergrondverhalen

Media en communicatie

Breaking news: lokale journalistiek leeft
Gepubliceerd op:12 maart 2025

Lokale journalistiek leeft, speelt nog steeds een belangrijke rol in ons leven én heeft absoluut toekomst. Sterker nog: lokale journalistiek kan meer dan ooit een cruciale rol spelen in het tot stand komen van ons gemeenschapsgevoel. Maar daarvoor moeten journalisten wel anders gaan werken dan nu gebeurt. Bijzonder hoogleraar Yael de Haan, verbonden aan de Faculteit der Letteren, geeft vijf ingrediënten voor een moderne, toekomstbestendige lokale journalistiek.

Meer dan metalen bikini’s
Gepubliceerd op:04 maart 2025

Er zijn veel boeken te zien op de kamer van Barbara Postema. Maar anders dan je bij een docent Engels van de Faculteit der Letteren Shakespeare of Chaucer zou verwachten, staan haar planken vol met comics, strips en graphic novels zoals Fun Home, Persepolis en Watchmen. Ook klassiekers, maar dan binnen de comics-wereld. Postema is stripwetenschapper en zou graag zien dat de maatschappij én de academische wereld deze boeken eindelijk eens op waarde gaan schatten. Want strips zijn meer dan alleen Galliërs, smurfen en superhelden. En ze zijn ook zeker niet alleen voor jongens.

Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Gepubliceerd op:28 januari 2025

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op vermaak en worden door volwassenen als oppervlakkig ervaren.

Humor en satire versterken klimaatboodschap
Gepubliceerd op:21 januari 2025

Humor en satire kunnen helpen om de communicatie rond het milieu positief te houden en milieubewustzijn aan te moedigen, betoogt RUG-onderzoeker Massih Zekavat.

Passie voor duurzame mode
Gepubliceerd op:08 oktober 2024

De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig hebben, is een ander narratief.’

Het web bewaren voor onderzoekers van de toekomst
Gepubliceerd op:02 september 2024

Hoe archiveer je het internet? Wat bewaar je wel en wat niet? En wie bepaalt dat? Het zijn vragen waar Susan Aasman zich dagelijks mee bezighoudt. De mediahistoricus en hoogleraar Digital Humanities van de RUG maakt zich hard voor het behoud van digitaal cultureel erfgoed.  ‘Tachtig procent van de geschiedenis van het internet is sowieso weg.’

Leren communiceren in de operatiekamer
Gepubliceerd op:29 april 2024

De aios opereert, de chirurg heeft de rol van supervisor. Drie camera’s nemen op wat er gebeurt, met als doel de mechanismes van ‘werkplekleren’ ontrafelen.

De voors en tegens van menstruatie tracking apps
Gepubliceerd op:04 april 2024

Wereldwijd maken miljoenen vrouwen gebruik van apps die inzicht geven in hun maandelijkse cyclus. De makers van de apps roemen hun producten als middelen waarmee vrouwen hun lichaam beter begrijpen en daarmee een gevoel van controle krijgen. Maar ervaren gebruikers van de apps dit zelf ook zo? Dat onderzocht Lisa Stuifzand in haar masterscriptie. Ze vormde samen met haar scriptiebegeleider, universitair docent Media Studies dr. Rik Smit, de scriptie vervolgens om tot wetenschappelijke publicatie.

Geen rode vlekken meer door DigiD
Gepubliceerd op:17 oktober 2023

Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur, en Joëlle Swart, universitair docent Journalism Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar digitale geletterdheid en inclusie. Hun insteek: de digitale samenleving toegankelijker maken voor niet digitaal vaardigen.

Journalistieke innovatie? 'Het is vooral langzaam bijsturen'
Gepubliceerd op:03 oktober 2023

Het zijn, sinds de verstrekkende digitalisering van de samenleving, roerige tijden voor de journalistiek. Nieuws is gratis beschikbaar online, dus krantenoplages lopen terug, sociale media slokken onze tijd op en algoritmes schotelen ons berichten voor die precies in ons (vooringenomen) straatje passen. Het is hoog tijd dat de journalistiek het roer radicaal omgooit! Toch? Nou, zo snel verandert de journalistiek niet, zegt Frank Harbers, universitair docent Media en Journalistieke Cultuur bij de Faculteit der Letteren. En trouwens, het gaat ook helemaal niet zo slecht met de Nederlandse journalistiek.

Wat is de invloed van streamingdiensten op de muziekindustrie?
Gepubliceerd op:22 november 2022

Hoe beïnvloeden streaming platforms en social media platforms de creativiteit, de identiteit en de werkomstandigheden van muzikanten, en hoe wordt de muziekindustrie in het bijzonder en onze cultuur in het algemeen beïnvloed door de ‘platformisering’ van onze maatschappij? Dat onderzoekt mediawetenschapper Robert Prey.

Het belang en de schoonheid van het digitale middeleeuwse handschrift
Gepubliceerd op:09 mei 2022

Wat zijn de gevolgen van het digitaliseren van middeleeuwse handschriften? Dat onderzocht promovendus Suzette van Haaren. Zij promoveert op 9 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Social Medialinkedin youtube