Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesActueel

Onbereikbaar goed

23 januari 2015
Jasper Roosdorp
door: Jasper Roosdorp

21% van de studenten aan Cambridge is depressief, schreef The Guardian afgelopen jaar. Nog eens 25% van de studenten aan Cambridge vermoed depressief te zijn. De Engelse studentenstad is de ultieme verzamelplek voor perfectionisten en strebers. Hier komen de slimste studenten ter wereld samen. Maar wanneer iedereen slim is, ben je als slimmerik al snel niet meer de slimste. Uitblinkers zijn in Cambridge maar gemiddeld.

Bij NEXT ontmoeten we net zulke perfectionisten, strebers en carrièrejagers. Ik ontmoette mensen die goed zijn, maar nog niet goed genoeg (volgens eigen zeggen). Ze zeggen dat hun CV niet interessant genoeg zou zijn. Omdat er andere studenten zijn met meer kennis, hogere cijfers en betere ervaring. Meer dan andere studenten zijn zij bezig met wat komen gaat. Nadenken over je toekomst is gezond. Piekeren over een onbereikbaar ideaal is dat niet. Dit is een oproep aan alle studenten die zich kapot werken. Een verzoek om je perspectief te veranderen.

Pieken en dalen

Je zult bepaalde stappen moeten nemen om een baan te vinden die bij je past. Maar schiet er niet in door. Het perfecte CV bestaat niet, en een perfect CV wordt ook niet van je verwacht. Er zullen periodes zijn waarin alles je voor de wind gaat. Periodes met geweldige bijbanen, hoge cijfers en extra vakken. In andere periodes kom je nauwelijks vooruit. En dat is eigenlijk heel normaal. Altijd maar topprestaties leveren is onmogelijk, en dat mag je accepteren.

quote

Verwachtingen van werkgevers

Gelukkig zoeken de meeste werkgevers geen alleskunner of genie. Veel vaker zijn ze op zoek naar iemand op wie ze kunnen bouwen. Een sollicitant met kennis, maar met een open blik om meer te leren. En een speler die in het team past. Er wordt niet van je verwacht dat je CV een aaneensluitende chronologie van succes is. Gelukkig maar.

Slimme aanpak

Het is goed om met je zelfkennis te kunnen verklaren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Je argumentatie waarom je je in sommige dingen wel ontwikkelt en in andere niet is belangrijker dan de hoeveelheid onderdelen op je CV. Sommige studenten willen de beste zijn in alles wat ze doen (en soms is dat bijna alles). Een onmogelijke opgave die je niet vol zult houden. In een goed CV passen de onderdelen bij elkaar en bij de vacature. Dat getuigt van visie, wat veel meer waard is. Een goed CV wordt niet bepaald door kwantiteit, maar door kwaliteit en samenhang. Best belangrijk. Maar misschien nog wel belangrijker is om niet net zo te worden als één van de vele Cambridge-studenten met te hoge eisen.

Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:08

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...