Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesActueel

De tijdreiziger

13 maart 2015
Jasper
door: Jasper Roosdorp

We gaan sneller dan ooit. Blijf vooruit kijken. De toekomst wordt bepaald door de gamechangers. De toekomstvoorspellers profiteren. Waardevolle kennis en vaardigheden draaien niet alleen om het nu, maar veel meer om straks.

Geen onderwijsvorm kan voldoen aan wat er komen gaat. De toekomst ligt nog open. Vanuit mijn Communicatie-studie heeft een vak als ‘Social Media’ over een paar jaar onbedoeld tekort geschoten, want de wereld verandert. Onze studies gaan misschien mee met het heden, maar passen niet per se bij het onbekende van wat nog komen gaat. Weet van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.  Stel je voor hoe jouw vakgebied gaat veranderen. De meest waardevolle kennis die je kunt hebben is kennis over de toekomst.

Ritme van de toekomst

Touwtjespringen is voor iedereen met inzicht. De beste springers op het schoolplein kijken vooruit. Het ritme van het touw volgend, voorspellend wat er komen gaat. Eerst begrijpen, dan voorspellen, daarna handelen. Een groot deel van alle studies kunnen met die drie simpele stappen in verband gebracht worden. We worden opgeleid om hetzelfde te weten en begrijpen. Excellente studenten zetten een extra stap. Zij begrijpen met hun kennis van het heden beter dan de rest hoe de toekomst er uit ziet. We doen er goed aan om met kennis van het huidige vakgebied na te denken over straks. Over wat er binnen ons vakgebied gaat veranderen. De toekomstvoorspellers hebben de touwtjes in handen.

QW

Dromen en daden

Dit is het tijdperk van trial and error. Wie succesvol werd dacht niet alleen, maar deed ook. Ik heb te veel kennissen met ongebruikte goede ideeën, uit angst voor mislukking. Ze hadden misschien een gamechanger kunnen worden. Ik heb kennissen die enthousiast durven te vertellen over een gevonden vacature, zonder te solliciteren. Lef is zo bekeken een van de beste dingen die je kunt bezitten. Fouten maken mag, want daar leer je van. Of je nou als zelfstandige gaat werken, of onder een werkgever. Want de waarde van proberen en falen is in de ogen van een werkgever veel groter dan stilzitten. Succes betekent niet alleen begrijpen en voorspellen, maar ook doen.


Gekozen koers

De toekomst kent verschillende ontwikkelingen. Binnen het vakgebied van Communicatie wordt als tegenreactie op massamedia face-to-face communicatie weer belangrijker. Creativiteit en inventiviteit speelt nu een grote rol, maar wordt nog bepalender, want een boodschap die niet uniek is valt steeds minder op. Het zijn abstracte voorbeelden. Ik weet niet wat de trends zijn binnen jouw vakgebied. Dat moet jij ontdekken. Ontdek dan ook welke van die trends past bij wie jij bent. Je wordt pas goed in iets als je eindeloos gemotiveerd bent en houdt van wat je doet.

Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:08
printView this page in: English

Meer nieuws