Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesActueel

Netwerken: de misvatting

09 januari 2015
door: Jasper Roosdorp
door: Jasper Roosdorp

De meeste vacatures verschijnen nooit in de krant of op internet. Ze worden op een heel traditionele manier vervuld. Via de connecties tussen mensen. Door te netwerken kun je via jou connecties een droombaan verkrijgen. Mijn beeld van netwerken klopte niet, weet ik nu. Ik weet nu ook dat er enorm veel studenten zijn die een verkeerde opvatting hebben van wat netwerken is. Komt jouw beeld van netwerken overeen met de alinea hieronder? Dan wordt het tijd om dat te veranderen.

Wat je misschien denkt dat netwerken is

Netwerken is ‘gezellig’ doen bij zakelijke bijeenkomsten. Netwerken is wanhopig je kans grijpen zodra die ene belangrijke persoon even met niemand praat. Om dan te zorgen dat je leuk en slim overkomt. Daarna wissel je visitekaartjes uit, hopend op de kans van je leven.

Wat netwerken eigenlijk is

Zonder dat je het weet ben je al begonnen met netwerken. Netwerken betekent eigenlijk niets anders dan contact hebben met anderen. Daarmee zorg je dat mensen te weten komen wat je kunt en wat je wilt. Netwerken betekent dat je op het geschikte moment goed kunt uitleggen waar jij voor staat.

De juiste woorden

Zorg dat je makkelijk onder woorden weet te brengen wat je doet en zou willen bereiken. Die verwoording kun je waarschijnlijk niet tijdens een gesprek bedenken. Je zult er bewust over na moeten denken, om het vervolgens later te gebruiken in gesprekken. Binnen jouw vakgebied weet je vast met jargon prima uit te leggen welke richting bij jou past. Daarbuiten is dat lastiger. In een gesprek met een kennis zul je andere bewoordingen moeten kiezen.

Quote

Zoek dichtbij

Dat gesprek met een kennis is een goed startpunt zodra je begrijpelijk en overtuigend kunt vertellen waar jij voor staat. Netwerken is koffie drinken en een goed gesprek voeren over de toekomst. Netwerken betekent dat je je kans grijpt zodra die zich voor doet. Je zult verbaasd zijn door de vele contacten die je familie, vrienden en kennissen blijken te hebben. Ze kunnen veel voor je betekenen.

Een brug naar meer

Je contacten zijn van grote waarde omdat ze de brug kunnen zijn naar iemand die jou je droombaan aan kan bieden. Je kunt een interessante onderneming gewoon bellen en je voorstellen, maar wanneer je jouw contacten als brug gebruikt vergroot je de kans dat je je doel bereikt. Vraag je kennis een verzoek te doen. Je wilt weten of die specifieke medewerker zin heeft om een keer met jou te praten, omdat je graag meer wilt weten over wat hij of zij doet. Die medewerker zal sneller ‘ja’ zeggen tegen jullie gemeenschappelijke kennis dan tegen jou.

Netwerk voor de toekomst

Een gesprek is altijd met de insteek kennis te maken, interesse te tonen en duidelijk te maken wat jij doet en kunt. Niet als sollicitatie, maar om er voor te zorgen dat de juiste mensen aan jou zullen denken zodra ze op zoek zijn naar iemand. Misschien moeten we het geen ‘netwerken’ noemen. Al is het alleen maar om de negatieve associaties die we bij dat woord hebben los te laten.

Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:08
printView this page in: English

Meer nieuws