Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Career Services
Career Services Actueel

De CV fabel

03 november 2014

Zeggen dat een CV een overzicht biedt van kennis en vaardigheden is natuurlijk correct. Maar na het bekijken van enorm veel CV’s leerde ik dat een goed CV meer is dan dat. Door te stellen dat een CV simpelweg een overzicht is van kennis en vaardigheden ontstaan er vaak twee verkeerde gedachten:

  1. Zodra mijn CV netjes is kan ik het voor iedere vacature gebruiken. Ik hoef het alleen nog maar bij te werken als ik iets nieuws heb gedaan.
  2. Een CV draait alleen om feiten. Ik gebruik alleen mijn sollicitatiebrief om mij als persoon te profileren.

Je CV is maatwerk voor iedere vacature. En het is een visitekaartje waarmee je een beeld vormt over wie jij bent. Lees hieronder waarom deze twee punten belangrijk zijn. En gebruik het advies om je droombaan bereikbaarder te maken.

Schrijf je CV naar de vacature toe

Geen onderneming is hetzelfde. Door te schrappen, te herformuleren en slim te structureren leg je de nadruk op de belangrijkste elementen in jouw CV. Zo spits je jouw CV toe op de vacature en maak je het de lezer makkelijker om in te zien dat je bij de functie past.

Alle CV’s die ik las leverden me verschillende voorbeelden op. In sommige gevallen is het beter om je werkervaring boven je opleidingen te plaatsen. Zo valt het meer op. Of om de toelichting bij een specifieke baan te herformuleren. Of om dat ene vak van je studie toch maar wel op je CV te vermelden, omdat het eigenlijk best goed bij die bepaalde vacature past. Onthoud dat de belangrijkste zaken op de eerste pagina van je CV staan, liefst zo veel mogelijk bovenaan. Gebruik die schaarse ruimte op een slimme manier.

Gebruik je CV om te laten zien dat je leuk bent

Je bent meer dan de opleiding en werkervaring die je hebt. Je bent geïnteresseerd en gedreven. Je hebt de persoonlijkheid die in het team past van de functie waarop je solliciteert. Een goed CV biedt niet alleen een toegespitst overzicht van kennis en vaardigheden, maar laat ook zien dat jouw persoonlijkheid bij de onderneming past.

Sommige elementen in je CV kun je inzetten om sterke associaties op te roepen met wie jij bent. Als je een passie hebt voor bergbeklimmen, dan mag dat zeker benoemd worden. Want het geeft aan dat je een doorzetter bent. Evengoed kan het interessant zijn om nadruk te leggen op vrijwilligerswerk dat je deed. Veel sollicitanten zeggen dat ze anderen willen helpen, maar hebben daar geen bewijs voor. En soms ligt de kracht in details. Pasgeleden discussieerde ik met een student over de toelichting bij de organisatie van een evenement. Bij sommige vacatures is het prima om te benoemen met wat voor budget je hebt mogen werken, maar het kan bij andere vacatures verstandiger zijn minder geldbelust over te komen. Je benoemt dan bijvoorbeeld het bezoekersaantal.

Uiteindelijk zal jij als enige kunnen bepalen wat je wel en niet moet noemen. En welke structuur en toelichtingen het beste bij de vacature passen. Jij kent jouw vakgebied immers beter dan wij. Als je wilt, kunnen we je daarbij wel helpen. We zien je graag bij NEXT!

Laatst gewijzigd:29 november 2019 16:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...