Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ENTEG News overview

NWO kent vier miljoen euro toe aan DIGITAL TWIN programma

07 november 2019
prof.dr.ir. Bayu Jayawardhana
prof.dr.ir. Bayu Jayawardhana

Slimmer systeem door digitale tweeling
Het vijfjarige DIGITAL TWIN programma onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen kan van start nu de subsidie van NWO TTW Perspectief ter waarde van 4 miljoen euro is toegekend. Deelnemende bedrijven voegen nog eens 1,6 miljoen toe. Binnen het DIGITAL TWIN programma werken zes universiteiten, RUG, TU/e, TU Delft, Twente, Leiden en Tilburg samen met twaalf industriële partners en kennisorganisaties vanuit de hightech-, metaal- en composietindustrie. Dit zijn bedrijven die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie, zoals ASML, VDL Groep, Tata Steel, Philips en Océ. Programmaleider prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana, ENTEG, en co-programmaleider prof. dr. Jan Post (Philips/ENTEG) kunnen nu 19 onderzoekers aanstellen.

Hightech systemen worden steeds complexer en steeds moeilijker te ontwerpen, produceren en onderhouden. Het DIGITAL TWIN programma ontwikkelt methoden om van dit soort systemen accurate digitale tweelingen te maken: virtuele softwareversies waarmee je simulaties kunt doen om bijvoorbeeld te voorspellen hoe veranderingen in het ontwerp de prestaties beïnvloeden, of welk onderdeel op welk moment onderhoud nodig heeft. DIGITAL TWIN staat trouwens voor integration of Data-drIven and model-based enGIneering in fuTure industriAL Technology With value chaIn optimizatioN.

Digitale tweelingen zijn nu meestal nog gebaseerd op statische theoretische modellen die uitgaan van normaal gedrag. Door deze modellen te koppelen aan meetgegevens die aangeven hoe het systeem daadwerkelijk functioneert en deze data te combineren met kunstmatige intelligentie, maken de onderzoekers digitale kopieën die zichzelf continu verbeteren en aanpassen. Het onderzoek onder leiding van RUG-hoogleraar mechatronica en niet-lineaire regeltechniek Bayu Jayawardhana richt zich op een aantal voorbeeldsystemen die zijn aangedragen door de bij het programma betrokken Nederlandse hightechbedrijven. “In dit programma integreren we theoretische werktuigbouwkunde, software engineering, systeem- en regeltechnieken en kunstmatige intelligentie met elkaar. Dat levert digitale tweelingen op die accurater, flexibeler en realistischer zijn,” geeft Jayawardhana aan.

Regionale inbedding
Door middel van twee publiek toegankelijke ‘demonstrators’ zal het project de voordelen van de autonome en flexibele ontwikkelmethodiek van 'digital twinning' voor een breed publiek toegankelijk maken. Regionaal is het project ingebed in noordelijke Fieldlabs zoals het Fieldlab ‘Region of Smart Factories’.
Jaarlijks financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vier á zes TTW (Toegepaste en Technische Wetenschappen) Perspectief programma’s. Perspectief is een programma dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het programma daagt wetenschappers uit om in een innige samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe onderzoekslijnen op te zetten met economische en maatschappelijke impact.

Lees meer over dit programma

Bekijk een video over dit programma

Jaarlijks financiert NWO vier á zes TTW Perspectief programma’s waarmee ze een innovatie impuls aan technologieontwikkeling creëren door groot publiek-private partnerships te stimuleren.

Digital Twin
Digital Twin
Laatst gewijzigd:16 januari 2020 15:25
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...