Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

16 april 2024

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open science. De Verklaring is op 16 april gepubliceerd, samen met een voorlopige lijst van meer dan 40 ondertekenaars. Naast de Rijksuniversiteit Groningen wordt de Verklaring in Nederland ook ondersteund door de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden en de NWO, en ZonMw.

Openheid bevorderen

De Barcelona Verklaring is een gemeenschapsinitiatief dat de openheid wil bevorderen van alle informatie gerelateerd aan het gebruik en de impact van onderzoek. Het is een bewijs van de collectieve ambitie van de wetenschapssector om een inclusiever en rechtvaardiger onderzoekslandschap te bewerkstelligen. De Verklaring is geschreven door meer dan 25 onderzoeksinformatie-experts met als doel om aan uitgevers en commerciële partijen het signaal af te geven dat onderzoeksinformatie openbaar moet zijn.

De ondertekenaars beloven een leidende rol op zich te nemen in de hervorming van het landschap en de transformatie van hun werkwijzen door:

(1) openheid van onderzoeksinformatie de norm te maken

(2) te werken met diensten en systemen die open onderzoeksinformatie ondersteunen en mogelijk maken

(3) de duurzaamheid van infrastructuren voor open onderzoeksinformatie te ondersteunen en

(4) samen te werken om de transitie van gesloten naar open onderzoeksinformatie te bewerkstelligen.

Implementatie

Rector Magnificus professor Jacquelien Scherpen benadrukt: “Deze Verklaring onderstreept de toewijding van de Rijksuniversiteit Groningen aan open science.” Voor de Rijksuniversiteit Groningen betekent dit dat in de komende periode belangrijke interne belanghebbenden vanuit informatiemanagement, open science, erkennen & waarderen en de academische gemeenschap samen zullen komen om een implementatieplan voor te bereiden voor de Barcelona Verklaring. Tegelijkertijd zal de RUG met nationale en internationale academische partners werken aan het ondersteunen van de duurzaamheid van alternatieve, open infrastructuren.

(tekst gaat verder na foto)

Jacquelien Scherpen en Ana Ranitovic
Jacquelien Scherpen en Ana Ranitovic

Ondoorzichtig en bevooroordeeld

Universiteiten en financiers zijn afhankelijk van onderzoeksinformatie-systemen gebaseerd op bibliografische metadata en financieringsinformatie in belangrijke besluitvormingsprocessen: van strategische prioritering en SEP (Strategy Evaluation Protocol) evaluaties tot het erkennen en waarderen van onderzoekers. Het merendeel van de onderzoeksinformatie ligt echter achter slot en grendel in gesloten particuliere infrastructuren die worden beheerd door commerciële partijen.

“Zoals wordt uitgelicht in de Verklaring, heeft dit geleid tot een situatie waarin onderzoekers en instellingen worden beoordeeld op basis van ondoorzichtig bewijs, beleid wordt ontwikkeld op basis van gesloten informatie en beslissingen worden genomen op basis van informatie die dikwijls in het nadeel is van minder vooraanstaande talen, geografische regio’s en onderzoeksagenda’s, legt Dr. Ana Ranitovic uit, Hoofd Open Science aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Obstakels wegnemen

De Barcelona Verklaring sluit aan op recente internationale ontwikkelingen, waaronder CoARA’s Agreement on Reforming Research Assessment (Overeenkomst Hervorming Onderzoeksbeoordeling) en UNESCO’s Open Science Aanbevelingen. Met het onderschrijven van deze Verklaring bevestigt de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw haar toewijding aan het bevorderen van open science-praktijken en het wegnemen van obstakels die de verspreiding en het gebruik van wetenschappelijke kennis in de weg staan.

Laatst gewijzigd:19 april 2024 09:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...