Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Velden overbruggen om grote bergen aan te pakken: het pad naar onconventionele uitvindingen en interdisciplinaire samenwerking voor impact

02 oktober 2023

Interdisciplinair samenwerken is essentieel voor het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen. Het maakt gebruik van verscheidene expertises om holistische oplossingen te ontwikkelen die veelzijdige problemen kunnen aanpakken. De integratie van diverse perspectieven in uitvoerbare oplossingen wordt echter vaak belemmerd door een gebrek aan gemeenschappelijk taalgebruik en cognitieve afstand tussen experts uit verschillende vakgebieden.

Milad Abbasiharofteh, Dieter F. Kogler en Balazs Lengyel onderzochten de peilers van succesvolle interdisciplinaire samenwerkingen. Ze hebben interdisciplinariteit gemeten op basis van een ‘atypische’ combinatie van technologieën die werden gebruikt om een uitvinding te ontwikkelen; een ongebruikelijke combinatie van technologieën die in één enkel patentdocument worden genoemd, vergeleken met het totale corpus van gepatenteerde uitvindingen.

De bevindingen geven aan dat het succes van regionale economieën bij het introduceren van atypische uitvindingen noch op individueel, noch op regionaal niveau ligt. Op dezelfde manier laten de resultaten zien dat het hebben van gespecialiseerde of diverse technologische capaciteiten in lokale economieën niet noodzakelijkerwijs tot atypische uitvindingen leidt. In plaats daarvan laat het onderzoek zien dat de kracht van een regio bij het bevorderen van atypische uitvindingen op het mesoniveau ligt: uitvindersgemeenschappen. De optimale omgeving voor de ontwikkeling van dit soort uitvindingen omvat disciplinaire uitvindersgemeenschappen, verbonden door interdisciplinaire co-uitvinderrelaties. Dit kenmerk op mesoniveau van regionale netwerken van mede-uitvinders speelt een cruciale rol bij het tegelijkertijd benutten van de sterke punten van specialisatie en diversiteit.

De studie suggereert dat niet de diversiteit van verschillende technologische capaciteiten of uitvinders op zich, maar de aanwezigheid van meerdere, divers gespecialiseerde en onderling verbonden uitvindersgemeenschappen interdisciplinaire resultaten in regionale economieën bevordert.

Dit onderzoek levert waardevolle inzichten op voor regionaal innovatiebeleid. Het laat zien dat we de ontwikkeling van succesvolle interdisciplinaire samenwerking kunnen stimuleren door een specifieke mix van samenwerkingsvormen te ondersteunen. Dit betekent het bevorderen van gespecialiseerde (disciplinaire) en overbruggende (interdisciplinaire) samenwerkingen. Het benadrukt het belang van het cultiveren van onderling verbonden uitvindersgemeenschappen met diverse specialisaties om regionale innovatie te stimuleren en complexe uitdagingen effectief aan te pakken.

Meer lezen?

Abbasiharofteh, M., Kogler, D. F., & Lengyel, B. (2023). Atypical combinations of technologies in regional co-inventor networks. Research Policy, 52, 104886. https://doi.org/10.1016/j.respol.2023.104886

Laatst gewijzigd:03 oktober 2023 10:07
View this page in: English

Meer nieuws