OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenGeschiedenis
Header image Geschiedenis

Geschiedenis

De term 'wetenschappelijk onderwijs' zegt het al: aan een universiteit zijn onderwijs en onderzoek altijd nauw met elkaar verbonden. Alle hoogleraren en bijna alle docenten waarvan je college krijgt doen ook onderzoek in hun vakgebied. Het onderwijs dat je krijgt is dus deels gebaseerd op het lopende onderzoek aan de faculteit.

• Testimonial van Student Afke Berger

Vorm een zelfstandig oordeel over je studiekeuze, net als een historicus!

Voordat ik geschiedenis ging studeren, ben ik eerst begonnen met psychologie in Groningen. Na een jaar wist ik het zeker, dit past niet bij mij! Ik ontdekte dat mijn interesses niet zozeer lagen bij de ontwikkeling van het individu maar meer bij de groep, de maatschappij. Ik bezocht voorlichtingen van allerlei maatschappelijke studierichtingen: sociologie, politicologie, internationale betrekkingen en... geschiedenis!

Ik koos uiteindelijk bewust voor Groningen, omdat de geschiedenisopleiding hier extra aandacht besteedt aan de eigen tijd. Bij geschiedenis is zeer veel keuzevrijheid, zowel in de vakken als in de onderzoeksonderwerpen. In mijn eerste jaar achterhaalde ik bijvoorbeeld het verhaal van een Joods meisje dat in Haren woonde, maar van de een op andere dag op de vlucht moest slaan. Ik interviewde haar toenmalige buurmeisje, dook de archieven in en telefoneerde met verre familieleden in het buitenland. Mijn eerste historische onderzoek krijgt volgend jaar ter gelegenheid van het 65-jarig bevrijdingsjubileum waarschijnlijk zelfs een vervolg, wanneer het in boekvorm wordt uitgegeven door de Stichting '40/'45. Ik zou nog veel meer willen vertellen, maar een studie moet je niet kiezen op een folder. Je kunt beter meelopen, boeken bekijken en vragen stellen. Belangrijk is vooral om een zelfstandig oordeel te vormen, net als een historicus!

– Student Afke Berger
  • Testimonial van Ellbrich Offringa

Ik zie Geschiedenis als een vormende studie

Voordat ik dit jaar aan geschiedenis begon, heb ik eerst een jaar popacademie in Leeuwarden gedaan. Zeker geen foute keuze, ik had een super funky jaar! Maar ik ontdekte dat mijn interesses breder lagen en zo kwam ik via verschillende voorlichtingsevenementen terecht in Groningen. Het is niet alleen een leuke en gezellige studentenstad, maar de geschiedenisopleiding staat ook erg goed aangeschreven.

Ik zie het vooral als een vormende studie, het biedt meer dan welke opleiding ook de mogelijkheden om je kennis te verbreden en analysevaardigheden te vergroten. Voor mij was de aansluiting tussen middelbare school en universiteit geen enkel probleem. De stof is wel moeilijker en de werkdruk ligt hoger, maar als je gemotiveerd bent en gewoon aan de slag gaat, is geschiedenis prima te doen! Zelf wi, ik met geschiedenis de journalistiekkant opgaan, maar wellicht verandert dat nog wel. Aankomende studenten wil ik vooral aanraden om zich open te stellen voor nieuwe ervaringen, te genieten van de studententijd en laat je vooral goed voorlichten!

– Ellbrich Offringa
  • Testimonial van Marit Berends

Marit Berends vertelt over haar stage bij het Universiteitsmuseum

– Marit Berends
  • Testimonial van Fleur Albers

Geschiedenis was altijd al mijn lievelingsvak

Op de middelbare school was geschiedenis altijd al mijn lievelingsvak en daarom kwam ik op het idee om Geschiedenis te gaan studeren.

Na mij te hebben verdiept in de studie heb ik enkele meeloopdagen gevolgd aan verschillende universiteiten. Deze meeloopdagen en de brede beroepsmogelijkheden die je na je studie hebt, hebben ervoor gezorgd dat ik voor Geschiedenis heb gekozen! Na meeloopdagen te hebben bezocht in Groningen, Utrecht en Nijmegen wist ik zeker dat ik Geschiedenis wilde gaan studeren in.. Groningen! De belangrijkste reden hiervoor was het goede gevoel dat ik bij de studie en de universiteit kreeg. Ik ben verder voornamelijk geïnteresseerd in eigentijdse geschiedenis en de grote rol die hiervoor was weggelegd bij de studie in Groningen vond ik ook erg belangrijk.

– Fleur Albers
  • Testimonial van Pim Schievink

If I can keep my marks up, I'd like to do a Research Master's after my Bachelor's programme

My name is Pim, I’m 19 years old (nearly 20) and this year I’m starting my third year in the Bachelor’s degree programme in History. I’m from the small Groningen village of Meeden, but from the start of the second year at university onwards, I’ve lived in the most beautiful city in the Netherlands: Groningen. My big hobby is football, which I play at a fantastic student football club called GSVV The Knickerbockers. I also enjoy going out with friends, hanging out and having a drink with them. Since the start of my second year, I’ve been active in the History study association GHD Ubbo Emmius. I also work at the Martinikerk, the most  Gronings  spot in Groningen.

Why History?

Even as a child I had a great interest in the past; castles, knights and pirates were my favourite. As I grew up, I kept that interest in history, and also became interested in historical developments, social problems and different cultures. An enthusiastic secondary school teacher, combined with a couple of taster days, convinced me to study the History degree programme. The programme requires you to do rather a lot of reading and writing, but don’t let that put you off – I never enjoyed reading and writing before, but now I do! The programme is really interesting and you learn a lot. Choosing History is one of the best decisions I’ve ever made!

Read more about Pim and why he chose to study History in Groningen.

Question? Send Pim an email

– Pim Schievink