Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenBiologie
Header image Biologie

Biologie

This is a Dutch-taught programme. What are the effects of climate change on sea life? How does a disease like cancer arise? What happens in the brain when you are asleep? Interesting questions?

This Dutch-taught three year programme. In the first semester, all students take the same two modules. In the first module, the focal point is on the living cell. You will learn about Cell Biology, Biochemistry, Genetics and Evolution. The second module focuses on the complex organism, with courses in Physiology and Ecology.

After the first semester, you will choose a major: Biology, Biomedical Sciences, Ecology and Evolution, Behavioural and Neuroscience, or Molecular Life Sciences. You will specialize in one area and carry out your own research.

There is one semester in this Bachelor's degree in which you are free to choose any course you like.

After this Bachelor's programme, there is a subsequent two-year Master's degree in Biology.

Studyguide

Wat zijn de effecten van klimaatveranderingen op het zeeleven? Hoe ontstaat en bestrijd je een ziekte als kanker? Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt?

Biologie is een vak dat zich bezighoudt met de vraag hoe planten, dieren en mensen in elkaar zitten en functioneren. Verschil met het vak op school is dat deze studie exacter is: je krijgt meer wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
Wetenschappers kijken meer en meer over hun grenzen heen. Als bioloog werk je steeds vaker samen met andere wetenschappen. Dat levert interessante kennis op.

Kies de specialisatie die bij jou past

Biologie kun je op veel plekken studeren. Het grote voordeel van Groningen is dat je bij ons precies de richting op kunt die jij wilt. We kunnen je opleiden tot een allround biowetenschapper, maar je kunt ook uit een aantal specialisaties kiezen: Ecologie & Evolutie, Gedrag en Neurowetenschappen, Biomedische Wetenschappen en Moleculaire levenswetenschappen.

Met Ecologie & Evolutie heb je toegang tot onze unieke master Marine Biology, over het leven in de zee.

Al je docenten zijn betrokken bij onderzoek. Je maakt daardoor kennis met de vele ontwikkelingen in de levenswetenschappen.

Hieronder vind je de brochure van de opleiding; gedetailleerde informatie lees je in de Studiegids.

Meer over deze opleiding
 • Opleidingsvideo

  Studenten maken een slim verband

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Marlies van Dam

  Werken bij RIVM

  Ik ben afgestudeerd in medische biologie, in de richting beleid en bedrijf. Na de studie ben ik bij het RIVM aan de slag gegaan. Ik ben beleidsmedewerker binnen het team respons. Dat betekent adviseren en ontwikkelen van beleid over uitbraken van infectieziekten zoals de Q-koorts of de Mexicaanse griepepidemie. Daarnaast coördineer ik het vaccinatieprogramma voor hepatitis-B-risicogroepen. Dat vraagt om overleg met verschillende partijen die allemaal expert zijn op hun gebied.

  Sluiten
  – Marlies van Dam
 • Testimonial van Jorn Claassen

  Jorn Claassen, student Biology

  – Jorn Claassen
 • Testimonial van Romy Spronk

  Alles wat ik leer is hartstikke belangrijk in het dagelijks leven

  'Binnen deze opleiding koos ik voor de richting Biomedische wetenschappen, en dat bevalt goed. Vanwege mijn interesse in de werking van het menselijk lichaam en ziekteprocessen wilde ik in eerste instantie Geneeskunde studeren, maar nadat ik hiervoor was uitgeloot vond ik Biomedische wetenschappen een goed alternatief.

  Ik vind deze studie vooral leuk omdat wat ik leer hartstikke belangrijk is in het dagelijks leven. Ik keek laatst naar een talkshow waar de resultaten van een nieuw onderzoek over Alzheimer een ander perspectief gaven op de behandeling. Dit onderwerp hadden wij een week eerder besproken tijdens colleges en vond ik dus reuze interessant! Je krijgt meer kennis, daar doe ik het voor. En ik hoop later mijn eigen steentje daaraan bij te dragen!'

  Sluiten
  – Romy Spronk
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Biologie
Croho code
56860
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Science and Engineering
Studie in CijfersStudie in Cijfers
printOok beschikbaar in het: English