Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university
Header image Archeologie
Bachelor - voltijd

Archeologie

Welkom bij de beste opleiding archeologie van Nederland! Ons veelzijdige programma (alle profielen geven toegang) maakt jou een toparcheoloog!

De bachelor opleiding archeologie in Groningen biedt verschillende aandachtsgebieden: de bestudering van culturen uit de oude steentijd tot de middeleeuwen, ten zuiden en ten noorden van de Alpen, letterlijk tot in het Arctisch gebied. Daarnaast zijn opgraven, zoölogisch en botanisch onderzoek verplichte onderdelen van het bachelor programma.

Het eerste jaar volg je inleidende vakken op het gebied van de Klassieke en Mediterrane Archeologie, de archeologie van Nederland en van het het Arctisch gebied. Je sluit je eerste jaar af met een maand veldwerk. In het tweede jaar kies je uit verschillende verdiepende modules binnen de Klassieke en Mediterrane archeologie of de Prehistorie van Nederland en Noordwest Europa. Je neemt deel aan een grote opgraving, vaak in het buitenland en je maakt een buitenlandse excursie. In het derde jaar (semester 1) ga je vakken volgen bij andere opleidingen, daarmee bedoelen we ook bij universiteiten in het buitenland. De bacheloropleiding sluit je af met een scriptie.

Na het behalen van je bachelors diploma kun je doorstromen naar de eenjarige master Archeologie met de richtingen Pre- en Protohistorie en Klassieke en Mediterrane Archeologie. Voor studenten die goed presteren en die graag onderzoek doen, is er in Groningen de tweejarige onderzoeksmaster Archaeology.

Het BA programma Archeologie van de RUG wordt door meerdere instanties als beste van Nederland beoordeeld (o.a. Elsevier; zie ook hieronder). Zojuist (19/5/2016) bereikte ons het bericht dat via studiekeuze123.nl (Nationale Studenten Enquête) onze BA Archeologie is verkozen tot 2e beste bacheloropleiding aan de RUG (van de 48 opleidingen)!

Lees meer

Studentprofiel

Als je interesse hebt voor de ontwikkeling van de mensheid, voor geschiedenis en andere culturen, dan is Archeologie iets voor jou. Houd je ervan om dingen uit te pluizen, maar ook om 'met je poten in de klei' te staan? Dan biedt Archeologie jou de perfecte combinatie! Graven en onderzoeken, dat moet je leuk vinden!

 • Testimonial van Prof. Attema

  Prof. Attema over Crustumerium

  Prof. AttemaBekijk deze video
 • Testimonial van Mai Bos

  Studente Mai Bos vertelt over het werken op opgravingssite Crustumerium (Italië)

  Mai BosBekijk deze video
 • Testimonial van

  Daniël Postma vertelt over het zodenhuisproject

  Bekijk deze video
 • Testimonial van Jasper Weinans

  Hou je van geschiedenis én ben je praktisch aangelegd? Dan is Archeologie een erg goede studiekeuze!

  Jasper WeinansLees verder
 • Testimonial van

  Student Rick Broekroelofs over 'block lifting' op Crustumerium

  Bekijk deze video
 • Testimonial van

  Tentoonstelling 'Verborgen verhalen' in het Universiteitsmuseum (Groningen)

  Bekijk deze video
 • Testimonial van Marthe Koeweiden

  Wist je dat je bijvoorbeeld ook plantensporen kunt onderzoeken, of zaden?

  Marthe KoeweidenLees verder
 • Testimonial van Josha van der Velde

  Archeologie is multidisciplinair!

  Josha van der VeldeLees verder

Feiten & Cijfers

Titel/Graad
BA in Archeologie
Croho code
56703
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
Februari, SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Letteren

Webklas

Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Archeologie biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte cursus in Nestor (een elektronische leeromgeving) voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Archeologie door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.

Interesse? Meld je dan aan voor de webklas.

Keuzegids Topopleiding 2017Studie in CijfersStudie in Cijfers