Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University MuseumVisitor information

Lunchlezing Charles Groenhuijsen: 'Het Amerika dat Obama achterlaat'

Wanneer:wo 04-11-2015 12:30 - 13:30
Waar:Geertsemazaal, Academiegebouw (Broerstraat 5)

* Wegens de grote belangstelling is de lezing verplaatst naar de (grotere) Geertsemazaal in het Academiegebouw.

De Vereniging Vrienden van de Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen organiseert een lezing van Amerika-kenner Charles Groenhuijsen:

Het Amerika dat Obama achter laat

  • woensdag 4 november
  • 12.30 uur(tot ongeveer 13.30 uur)
  • Geertsemazaal, Academiegebouw
  • S.v.p. aanmelden als u van plan bent te komen: p.j.u.kooystra@rug.nl

Amerika is voor Charles Groenhuijsen een tweede vaderland. Hij woonde er meer dan twintig jaar. Van zeer dichtbij volgde hij de afgelopen jaren de verrichtingen van Barack Obama.

Amerika lijkt een land in verwarring te zijn geworden. Aan de ene kant is in korte tijd veel veranderd: verschillende staten accepteerden het homohuwelijk en introduceerden een softdrugsbeleid dat progressiever is dan het Nederlandse. Ook probeerde Obama hoop te bieden aan de vijftig miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering. En er verandert nog meer. Maar ondanks de hemelhoge ambities van Obama bleef ook veel hetzelfde. Nog steeds is Amerika het land met de meeste vuurwapens en de meeste gevangenen. Bijna nergens worden zoveel moorden gepleegd als daar. Ook het schrijnende verschil tussen arm en rijk bleef bestaan, sterker nog, het werd groter. Wie op Barack Obama stemde in de hoop dat Amerika een rechtvaardiger land zou worden, is bedrogen uitgekomen. Voor wie oorlogsmoe was, geldt hetzelfde.

Wat zullen de komende jaren brengen? Zal de rechtervleugel van de Republikeinen in de knel komen nu steeds meer gematigde Republikeinen democratisch gaan stemmen? Hoe zal de buitenlandpolitiek van Amerika zich ontwikkelen? Een ding is zeker: immigranten uit de hele wereld blijven met miljoenen toestromen. Voor hen blijft Amerika ondanks alles een baken van hoop.

Geerstemazaal Academiegebouw

De Geertsemazaal in het Academiegebouw vindt u op de vierde verdieping achterin het Academiegebouw. Als u door de hoofdingang van het Academiegebouw binnen komt, gaat u in de hal voor de trap naar links. Daar volgt u de bordjes naar het trappenhuis aan de achterzijde van het gebouw.

Aanmelden

De toegang is gratis, maar we verwachten dat het druk wordt, dus aanmelden is nodig
Mail uw voorgenomen komst naar: p.j.u.kooystra@rug.nl.
Als u zich op tijd aanmeldt krijgt u een bevestiging en heeft u een gereserveerde plaats.

Vrienden

De Vereniging Vrienden van de Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen heeft als doel de belangstelling voor de Universiteitsbibliotheek, haar geschiedenis en vooral haar bijzondere collecties te vergroten, alsmede de belangstelling voor boeken in het algemeen.