Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University MuseumExhibitionsPrevious2011

Beyond the Stars. Reis naar de oneindige ruimte

27 mei 2011 - 23 januari 2012

Hoogtepunten van deze tentoonstelling zijn spectaculaire foto’s van objecten binnen en buiten ons melkwegstelsel. Dankzij ultramoderne satellieten en telescopen kan de bezoeker kijken naar exoplaneten, supernova’s en geheimzinnige sterrenstelsels. Bovendien zijn er op bepaalde tijdstippen planetariumshows in het Kapteyn planetarium: een virtuele ruimtereis, beginnend aan de Groningse sterrenhemel.

Het jaar 2011 is door de NASA uitgeroepen tot het jaar van het zonnestelsel. Beyond the stars begint dan ook met de vertrouwde beelden van Zon, Maan en planeten, maar voegt er direct veel nieuws aan toe: duinen op Mars, de draaiende Saturnus-manen Rhea en Titan, steeds wordt de bezoeker verrast.

Via een tocht door het Melkwegstelsel gaat het langzaam richting climax: metersgrote kleurenfoto’s van de oneindige ruimte. De tocht is gelardeerd met een topstuk uit eigen collectie: satelliet ANS, Nederlands eerste belangrijke bijdrage aan het ruimteonderzoek. Verder zijn er modellen van andere satellieten en telescopen opgesteld.

Shows in het Kapteyn mobiele planetarium en groepsbegeleiding

Voor bezoekers is er om 14.00 en 15.00 uur een show in het Kapteyn mobiele planetarium (beperkte deelname).

Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak een begeleid bezoek brengen aan de expositie Beyond the stars. Daarbij hoort een inleiding en een planetariumshow op maat.

Laatst gewijzigd:22 mei 2019 14:13
printView this page in: English