Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Feringa doneert Nobelpenning aan Universiteitsmuseum

26 januari 2017
Feringa overhandigt de Nobelpenning aan CvB-voorzitter Poppema (foto: Dirk Fennema)
Feringa overhandigt de Nobelpenning aan CvB-voorzitter Poppema (foto: Dirk Fennema)

Nobelprijswinnaar Ben Feringa heeft woensdag een replica van zijn Nobelpenning gedoneerd aan het Universiteitsmuseum. Feringa deed dat bij de opening van de tentoonstelling Nobel Science in het Universiteitsmuseum. Feringa ging in zijn speech onder meer in op de toekomstgerichtheid van wetenschap en universiteit en benadrukte dat hij hoopt nog lang met jonge mensen te mogen werken.

Vergeten onderzoekers

De Nobelprijs van Ben Feringa staat niet op zichzelf. Vele wetenschappers uit de geschiedenis van de RUG deden onderzoek dat een Nobelprijs had kúnnen krijgen. Soms waren ze hun tijd zo ver vooruit dat anderen beloond werden voor ontdekkingen die zij al eerder deden. De tentoonstelling ‘Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition’ haalt die - vaak vergeten - onderzoekers voor het voetlicht en plaatst ze naast het onderzoek van Feringa.

Feringa

Natuurlijk is er in de tentoonstelling ook volop aandacht voor Ben Feringa zelf. Wat houdt zijn onderzoek naar nanomotoren eigenlijk in? Hoe maak je een molecuul dat je niet eens kunt zien? En hoe gaat het verder met de ‘Groningen tradition’ die fundamenteel onderzoek koppelt aan praktische toepassingen? En vanzelfsprekend is er een plekje ingeruimd voor de replica van de Nobelpenning van Feringa.

Laatst gewijzigd:27 januari 2017 16:52

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...