Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Verwacht: tentoonstelling 'Copying the World' Gipskunst 1860-1960

25 november 2015

Vanaf 22 januari 2016 is de tentoonstelling 'Copying the World'. Gipskunst 1860-1960 te zien in het Universiteitsmuseum.

In de 19e eeuw en aan het begin van de begin 20e eeuw is gips hét materiaal om te gebruiken voor het vergaren en verspreiden van kennis. Nieuw opkomende wetenschappen maken gebruik van gipsafdrukken, of het nu om (medische) gezichtsreconstructies gaat, archeologische vondsten, anatomie, of het uiterlijk van bijzondere stammen in Amerika of Azië.
Doel van de gipsmodellen is het vastleggen van specifieke kenmerken en deze te verspreiden onder universiteiten, onderzoekers, scholen, studenten en leerlingen.

In de afgelopen 50 jaar is het materiaal gips, en zijn ook de gipskopieën die in de loop der tijd zijn gemaakt, grotendeels genegeerd door de kunstzinnige en wetenschappelijke wereld. Maar het gips maakt een stevige comeback! Gipsen afdrukken en afgietsels blijken opeens bijzondere gegevens te bevatten die de afgelopen decennia bij het origineel zijn verdwenen, door bijvoorbeeld beschadiging of vervuiling (zure regen). Oorlogsgeweld heeft er soms zelfs voor gezorgd dat originele zaken verloren zijn gegaan en alleen het gipsafgietsel bewaard is gebleven.

Het Universiteitsmuseum toont het gebruik van gips voor het vastleggen en verspreiden van kennis. Uit verschillende belangrijke collecties, ook buiten Groningen, zijn bijzondere objecten met bijzondere verhalen te zien.

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 09:33

Meer nieuws