Skip to ContentSkip to Navigation
Society/BusinessPublic outreachUniversity MuseumVisitor information

Verwacht: tentoonstelling 'Copying the World' Gipskunst 1860-1960

25 november 2015

Vanaf 22 januari 2016 is de tentoonstelling 'Copying the World'. Gipskunst 1860-1960 te zien in het Universiteitsmuseum.

In de 19e eeuw en aan het begin van de begin 20e eeuw is gips hét materiaal om te gebruiken voor het vergaren en verspreiden van kennis. Nieuw opkomende wetenschappen maken gebruik van gipsafdrukken, of het nu om (medische) gezichtsreconstructies gaat, archeologische vondsten, anatomie, of het uiterlijk van bijzondere stammen in Amerika of Azië.
Doel van de gipsmodellen is het vastleggen van specifieke kenmerken en deze te verspreiden onder universiteiten, onderzoekers, scholen, studenten en leerlingen.

In de afgelopen 50 jaar is het materiaal gips, en zijn ook de gipskopieën die in de loop der tijd zijn gemaakt, grotendeels genegeerd door de kunstzinnige en wetenschappelijke wereld. Maar het gips maakt een stevige comeback! Gipsen afdrukken en afgietsels blijken opeens bijzondere gegevens te bevatten die de afgelopen decennia bij het origineel zijn verdwenen, door bijvoorbeeld beschadiging of vervuiling (zure regen). Oorlogsgeweld heeft er soms zelfs voor gezorgd dat originele zaken verloren zijn gegaan en alleen het gipsafgietsel bewaard is gebleven.

Het Universiteitsmuseum toont het gebruik van gips voor het vastleggen en verspreiden van kennis. Uit verschillende belangrijke collecties, ook buiten Groningen, zijn bijzondere objecten met bijzondere verhalen te zien.

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 09:33

Meer nieuws

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...

 • 27 maart 2019

  Huiseigenaar 2,7 procent meer kwijt aan lokale belastingen

  Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten...