Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumTentoonstellingenVaste collectie

Anatomiekamer

Antomiekamer

In de anatomiekamer zijn zo’n 50 preparaten op sterk water, een aantal skeletten en de eerste atlas van het menselijk lichaam van Vesalius, De humani corporis fabrica libri septum uit 1555 te zien. Een aantal unieke preparaten is afkomstig uit de 18e eeuwse collecties van Pieter de Riemer en Petrus Camper. Delen van het menselijk lichaam werden op sterk water gezet als onderwijsmateriaal, zoals een hart, nier of een doorsnede van een bot, waardoor de botstructuur goed zichtbaar werd.

Bijzonder is de door Pieter de Riemer geprepareerde darm met daarop lymfevaten die ingespoten zijn met kwik, waardoor ze zilverkleurig oplichten. Indrukwekkend zijn de volgroeide foetus in de baarmoeder, waarbij ook het geboortekanaal te zien is en de misgeboorten, waaronder enkele Siamese tweelingen en een cycloop.

Een romp is door Jan Willem van Wijhe in het begin van de 20ste eeuw eerst ingevroren, daarna doorgezaagd en als dwarsdoorsnede op sterk water gezet. Het toont de botten, organen en het weefsel in dit deel van het menselijk lichaam als een topgrafische kaart. De zwarte long laat zien hoe een long van een mijnwerker of langdurige tabakroker er uit ziet.

In 1615 werd de eerste anatomische les in Groningen gehouden. Later werd er ook een anatomisch theater gebouwd, waarbij belangstellenden plaats konden nemen op een ronde tribune. De opstelling in de anatomiekamer verwijst naar de ronde tribune van het oude anatomisch theater.

Laatst gewijzigd:18 december 2017 12:40
printView this page in: English