Universiteitsbibliotheek Hulp

Lean Library: de bibliotheek in je browser

Lean Library

Lean Library is een tool die simpel en snel toegang biedt tot online informatiebronnen (databases en e-journals), en tevens tot artikelen in open access. Je kunt deze browser-extensie voor off-campus library access gratis downloaden (nog niet voor mobile devices). Nadat je de browser-extensie heeft geïnstalleerd, selecteer je ‘University of Groningen’ en de extensie is klaar voor gebruik!

Hoe werkt het?

De browser extensie werkt als volgt: bezoek je een website waar de bibliotheek een licentie heeft, dan krijg je een melding. Vervolgens klik je één keer om die site via de bibliotheek te openen en toegang te krijgen. De browser-extensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen, dan ben je ingelogd. Als je een artikel wilt gebruiken dat niet toegankelijk lijkt te zijn, dan zoekt de browser-extensie naar een open access versie van het artikel.

Voorbeeld voordeel Lean Library

Zie onderstaand voorbeeld van een artikel waarvoor je moet betalen. Lean Library controleert of er alternatieven zijn, en vindt een open access artikel:

Laatst gewijzigd:23 januari 2024 16:05