Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekPubliceren

Ondersteuning bij ISBN en DOI

isbn doi

Wat is DOI?

DOI-nummers (Digital Object Identifiers) zijn unieke nummers die aan een digitaal document kunnen worden toegekend. Het doel van de DOI is dat met behulp van dit nummer het document waarnaar wordt verwezen altijd en op een standaardwijze online te vinden is, onafhankelijk van eventuele veranderingen van een internetadres.

De DOI-nummers bestaan uit

  • een uniek gedeelte dat door CrossRef, één van de officiële registratieagentschappen, aan de Universiteitsbibliotheek Groningen is toegekend, namelijk 10.21827/       
  • een vrij gedeelte. Dit wordt voor ieder document ad random door de Universiteitsbibliotheek gegenereerd.

De combinatie van deze twee nummers leidt tot een wereldwijd unieke code.

De UB start in de loop van 2017 met het toekennen van DOI’s voor tijdschriften en tijdschriftartikelen die in eigen beheer worden uitgegeven. Andere digitale documenten zullen volgen.

Wat is ISBN?

Het ISBN is een unieke code die aan boekuitgaven kan worden toegekend. Hierdoor zijn uitgaven gemakkelijker te vinden. De afkorting staat voor International Standard Book Number of in het Nederlands Internationaal Standaard Boeknummer, bestaande uit 13 cijfers. Uitgebreide informatie is via het Bureau ISBN te raadplegen.

Als RUG-promovendus of -medewerker kunt u via het ISBN-aanvraagformulier kostenloos bij de Universiteitsbibliotheek een ISBN aanvragen voor uw proefschrift of RUG-publicatie.

  • Voor een publicatie die in gedrukte vorm én in elektronische vorm verschijnt, zoals een proefschrift, dient u twee ISBN's aan te vragen.
  • Na controle door de Universiteitsbibliotheek van uw aanvraag ontvangt u de aangevraagde ISBN's per e-mail.
  • Vragen?
    tel: 050 363 5034
    e-mail: isbn@rug.nl
Laatst gewijzigd:17 januari 2017 13:40
printView this page in: English