Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek

Maak kennis met Joost Driesens, specialist bibliografisch management

29 oktober 2019
Joost Driesens
Joost Driesens
“Wij geven onderzoekers advies op maat over welk programma voor bibliografisch management het meest geschikt is voor hun specifieke onderzoek."


Joost Driesens werkt sinds 2007 als informatiespecialist bij de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB). Zijn specialisme is informatievaardigheden- onderwijs. Eén van deze vaardigheden is het beheren en organiseren van literatuurverwijzingen: bibliografisch management.

Wat doe je als specialist bibliografisch management?

Ik coördineer het beheer van de programma’s voor bibliografisch management bij de universiteit, ik geef les aan studenten, ik adviseer onderzoekers en nieuwe medewerkers en beantwoord vragen op het gebied van referentiemanagement.

De laatste tien jaar had de UB alleen een licentie op Refworks. Tegenwoordig ondersteunen wij vier verschillende programma’s voor het beheren en organiseren van referenties: Refworks, Endnote, Zotero en Mendeley. Er zijn wel twintig tot dertig van dit soort programma’s, maar binnen de RUG richten wij ons op deze top vier. Op dit moment hebben we een officiële licentie voor Refworks en EndNote.

Waarom is referentiemanagement relevant voor onderzoekers?

Onze dienstverlening verschuift van uitleggen hoe je een specifiek programma gebruikt, naar op maat adviseren over wat de verschillende programma’s kunnen en welk programma voor uw specifieke onderzoek het meest geschikt is. Ik nodig onderzoekers die hierin advies willen van harte uit om contact met ons op te nemen.

De programma’s voor bibliografisch management ontwikkelen zich voortdurend. Over het algemeen kunnen ze steeds meer en worden ze tegelijkertijd steeds gemakkelijker in het gebruik.

Wat zou je willen meegeven aan onderzoekers die wél - of niet - met een referentiemanager werken?

Gebruikt u geen referentiemanager? Bedenk dan dat tools voor bibliografisch management ontzettend veel kunnen en u veel tijd besparen. Uiteraard kunt u uw literatuurverwijzingen efficiënt organiseren, maar u kunt bijvoorbeeld ook referentielijsten maken in de outputstijl van het journal waarin u wilt publiceren. En de mogelijkheid van het ontdubbelen van grote hoeveelheden bronnen is vooral voor onderzoekers die systematic literature reviews doen een aanwinst.

Wij denken graag met u mee, over welk programma voor uw onderzoek en uw specifieke wensen het meest geschikt is.

Gebruikt u wél referentiesoftware en bent u hier tevreden mee? Blijft dit dan vooral gebruiken, maar kijk ook eens naar de andere programma’s die wij inmiddels ondersteunen. Op zich doen deze programma’s hetzelfde, maar er zitten wel veel ‘smaakverschillen’ in waarmee u uw voordeel kunt doen. Een paar van deze verschillen vindt u in dit overzicht.

Meer informatie

Bibliografisch management bij de RUG

Contact

refmanagement rug.nl

Laatst gewijzigd:16 februari 2021 15:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...