Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

Collections Special Collections

Workshops BC op Letterenfestival

Wanneer:za 17-09-2022
Waar:Letterenfaculteit, Harmoniecomplex

Op 17 september zullen medewerkers van Bijzondere Collecties van 13.00 tot 17.00 uur twee workshops geven op het Letterenfestival.

UB Groningen, incunabel 112
UB Groningen, incunabel 112

Workshop 1: Tastbaar bewijs (volwassenen)

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek is een humanity lab. Wij faciliteren onderwijs en onderzoek naar de mensheid, in al haar diversiteit en historiciteit, aan de hand van onze boeken, die een anatomische les van de menselijke geest mogelijk maken. Belangrijk lesmateriaal vormt het zogenaamde ‘tastbaar bewijs’ (material evidence) in de boeken, d.w.z. sporen van vroegere bezitters en/of gebruikers. Tijdens deze workshop ga je zelf zulk tastbaar bewijs onderzoeken aan de hand van een moderne collectie van een overleden hoogleraar wiens boeken onlangs aan de UB werden geschonken. Waarom werden ze verzameld en wat zeggen de gebruikssporen over de vorige eigenaar?

UB Groningen, incunabel 163
UB Groningen, incunabel 163

Workshop 2: Geef kleur aan historische prenten! (kinderen)

Een mooie activiteit die basisschoolkinderen kunnen doen terwijl hun ouders de workshop Tastbaar bewijs volgen: het inkleuren van gekopieerde prenten of kaarten. Uiteraard niet inkleuren in de boeken zelf... Kinderen doen zo de wetenschap op dat gedrukte boeken eeuwenlang prenten en kaarten bevatten die per exemplaar met de hand moesten worden ingekleurd. In wezen is inkleuring daarmee ook gerelateerd aan de workshop tastbaar bewijs die hun ouders volgen.

Follow us onfacebook twitter instagram