Skip to ContentSkip to Navigation

Centre for Public Health in Economics and Business

Faculty of Economics and Business
Header image Blog Centre for Public Health in Economics and Business

Healthwise-expert pleit voor andere benadering van obesitas bij TEDxFryslân

Datum:02 oktober 2017
Prof. dr. ir. Koert van Ittersum
Prof. dr. ir. Koert van Ittersum

Wereldwijd hebben 2,2 miljard mensen overgewicht. Obesitas is inmiddels een van de voornaamste voorkoombare doodsoorzaken ter wereld geworden, dus we eten onszelf letterlijk de dood in. Om het tij te keren, moeten we obesitas niet simpelweg als puur individueel probleem beschouwen. Dit bepleit Healthwise-expert prof. dr. ir. Koert van Ittersum tijdens TEDxFryslân, op donderdag 5 oktober as. Lees in dit artikel alvast meer over zijn TEDx Talk.

Obesitas is complex probleem
Als je obesitas terugbrengt naar zijn essentie - te veel lichaamsvet ten gevolge van de overconsumptie van calorieën - dan is het verleidelijk om te concluderen dat het een louter individuele verantwoordelijkheid is. Van Ittersum zal in zijn TEDx Talk echter laten zien dat obesitas een te complex probleem is om individueel op te lossen. Er zijn veel omgevingsfactoren die individuele beslissingen beïnvloeden. Daarom zijn er beleidsmakers, scholen, fabrikanten, academici en vele anderen nodig om het aantal mensen met overgewicht terug te dringen.

Onderzoek naar voedselinname
De TEDx Talk van Van Ittersum is gebaseerd op zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoek naar omgevingsfactoren die een rol spelen bij voedselinname. Zijn onderzoek wees onder andere uit dat de vorm van een glas en de grootte en kleur van een bord de consumptie van drank en voedsel beïnvloeden. Van Ittersum wil met zijn wetenschappelijke onderzoek, in samenwerking met beleidsmakers, fabrikanten, retailers en anderen, bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van de consument. Bovendien bepleit hij dat het in acht nemen van het welzijn van de consument kan resulteren in win-win-situaties voor consumenten én bedrijven.

Van Ittersums TEDx Talk
Meer weten over het onderzoek van Van Ittersum? Kom dan naar TEDxFryslân, op donderdag 5 oktober in Heerenveen, en hoor meer over zijn visie op obesitas.

> Bekijk Van Ittersums TEDx Talk terug.
> Lees meer over het onderzoek van Koert Van Ittersum.

Follow us ontwitter linkedin