Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. ir. G.R.W. (George) de Kam

prof. dr. ir. G.R.W. (George) de Kam

Emeritus hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt, met bijzondere aandacht voor het wonen van ouderen

Curriculum Vitae

 

George Robert William de Kam (1948)

g.r.w.de.kam rug.nl

 

 

Huidige werkzaamheden

 

De Kam is emeritus hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt, met bijzondere aandacht voor het wonen van ouderen aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. In het kader van deze leeropdracht richt hij zich op de positie en het beleid van woningcorporaties bij het bouwen van woningen en herstructurering van bestaande wijken, en de raakvlakken die deze investeringen hebben met de grondmarkt en het grondbeleid. Een bijzonder aandachtspunt in zijn onderzoek betreft de manier waarop het zelfstandig wonen van ouderen en mensen met beperkingen in bestaande woningen en wijken ondersteund en bevorderd kan worden. Daarnaast doet de Kam onderoek naar de invloed van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen op woningwaarde en woonbeleving in de provincie Groningen

 

De Kam was van 2002 tot 2012 werkzaam als bijzonder hoogleraar Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij blijft tot april 2018 op een ‘nul-uren’ contract verbonden aan deze universiteit, o.a. voor de begeleiding van promovendi.

 

Op dit moment is de Kam naast zijn werkzaamheden bij de Rijksuniversiteit Groningen actief in verschillende adviserende rollen, en als auteur van wetenschappelijke en praktijkgerichte publicaties. Hij werd in het voorjaar van 2013 als extern deskundige geraadpleegd door de onderzoekscommissies van de Tweede Kamer op het gebied van Huizenprijzen, en over de positie van woningcorporaties. De Kam treedt regelmatig op als inleider op congressen over wonen, zorg en welzijn, In november 2013 adviseerde hij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur over het toekomstig beleid voor wonen en zorg. Daarnaast is hij sparring partner voor individuele organisaties.

 

Opleiding

 

De Kam studeerde in 1973 af als civiel planoloog aan de TU Delft.

Hij verwierf daar tevens de eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Hij promoveerde in 1996 bij prof. dipl. Ing. J. Rosemann aan de Technische Universiteit Delft op het proefschrift Op grond van beleid, een onderzoek naar locaties voor sociale woningbouw, grondbeleid en ruimtelijke spreiding van welstand in en rond Den Haag.

 

Beroepspraktijk

 

De Kam gaf twee jaar wiskundeonderwijs in het VWO, en was vervolgens – als dienstweigeraar, daarna op een gewone aanstelling – twee jaar werkzaam als planoloog bij de Provinciale Planologische Dienst in Zuid-Holland.

 

In 1977 trad hij in dienst bij de Nationale Woningraad, eerst als opleidingsmedewerker, en later in verschillende staf- en beleidsfuncties.

Gedurende het eerste deel van zijn loopbaan bij de Nationale Woningraad heeft de Kam gedoceerd in een groot aantal opleidingen voor bestuursleden, management en functionarissen bij woningcorporaties en gemeenten. Bovendien was hij als coördinator verantwoordelijk voor het oprichten van de Stichting Vakopleidingen Volkshuisvesting. Hij regelde in die functie de erkenning van deze Stichting door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, communiceerde met het Curatorium, formuleerde opleidingsdoelen en ontwikkelde leergangen en de daarbij behorende examens.

 

Vanaf eind jaren tachtig verschoof het accent in zijn werkzaamheden bij de Nationale Woningraad op eigen verzoek van opleidingen naar advisering en beleidsontwikkeling. Aandachtsvelden waren: financieel-economisch management, de privatisering van gemeentelijke woningbedrijven, grondbeleid, projectontwikkeling, erfpacht, de herontwikkeling van instellingsterreinen en het wonen voor mensen met een verstandelijke handicap.

 

Vanaf 1999 was de Kam adviseur bij de groep Herstructurering en Markt van Aedes vereniging van woningcorporaties. Hij hield zich daar onder andere bezig met onderwerpen als grondbeleid, erfpacht, projectontwikkeling en stedelijke herstructurering.

Zijn werkzaamheden bestonden uit onderzoek en beleidsadvisering ten behoeve van Aedes, het schrijven van artikelen en publicaties, en beleidsmatige ondersteuning van leden of groepen leden. Bovendien het vervullen van projectleiding en docentschappen in door Aedes georganiseerde opleidingen.

 

 De Kam was projectleider van het tweejarig onderzoek Sociale huursector en grondmarkt: Nederlands beleid in Europees perspectief, dat in de periode 1999-2001 door Aedes in samenwerking met prof. Dr. D.B. Needham van de Universiteit Nijmegen wordt uitgevoerd.

Daarnaast was hij enkele jaren secretaris van het Aedes-Forum voor Inspiratie en Zingeving, dat zich onder andere richt op visieontwikkeling met betrekking tot het maatschappelijk ondernemen van woningcorporaties.

 

Bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit

 

Van maart 2002 tot 1 maart 2012 was de Kam bijzonder hoogleraar (0,65 fte) op de leerstoel Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties, die door de Stichting Maatschappelijke locatieontwikkeling gevestigd is aan de faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Deze bijzondere leerstoel richt zich met onderzoek en onderwijs op het optreden van maatschappelijke ondernemingen – zoals woningcorporaties en aanbieders van wonen met zorg – op de markt voor grond en vastgoed, en betrekt daarbij zowel de eigen strategische keuzes van deze organisaties als de condities voor hun optreden vanuit het overheidsbeleid.

 

Een groot onderzoeksproject dat in maart 2012 met een boekpublicatie werd afgerond is het vervolgonderzoek Corporaties op de grondmarkt. Daarnaast was de Kam van september 2010 tot oktober 2012 projectleider van een door NWO gefinancierd evaluatie onderzoek naar de effecten van de inrichting van woonservicegebieden voor gezondheid en welbevinden van ouderen; voor dit laatste onderzoek – waarvoor kwantitatieve en kwalitatieve gegevens zijn verzameld in 10 verschillende woonservicegebieden in Nederland - wordt o.a. samengewerkt met het UMCG en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op www.wonenouderen.nl

 

Kleinere onderzoeksprojecten in de afgelopen 10 jaar hadden betrekking op (locaties en beheer van) vastgoed voor maatschappelijke opvang, het ontwikkelen van een redeneer- en rekenmodel voor gebiedsexploitatie in herstructurering, en bijdragen aan methoden voor het meten van maatschappelijk rendement van interventies in bestaande wijken. De Kam heeft zich op verzoek van Aedes in het wetgevingstraject van de Grondexploitatiewet ingezet voor het opnemen van kwalitatieve locatie-eisen met betrekking tot sociale woningbouw in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening.

 

Naast zijn onderzoek heeft de Kam het keuzevak Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties verzorgd, verschillende bijdragen geleverd aan het reguliere curriculum van Planologie, en een groot aantal master- en bachelortheses begeleid.

 

Begeleiding promovendi

•          Dissertatie Het bewoonbare land – een historisch onderzoek naar de ontwikkeling van de visie op de representativiteit van woningcorporaties in de twintigste eeuw. (drs. W. Beekers). Promotor: prof. J. Kennedy (UvA). Rol: copromotor samen met prof. G. Harinck (VU). De promovendus heeft zijn proefschrift op 3 oktober 2012 met succes verdedigd.

•          Dissertatie Waardevolle beslissingen – de ontwikkeling van een allocatiemethodiek voor woningcorporaties (ir. P. van Os, buitenpromovendus). Rol: promotor, copromotoren prof. Dr. C.J. van Montfort, bijzonder hoogleraar Tilburg Law School en prof. Dr. P. Ruys (Universiteit Tilburg).

•          Dissertatie De wenselijke schaal – een onderzoek naar de relaties tussen schaal en woonkwaliteit in woonzorgcomplexen gebouwd tussen 1998 en 2008. (ir. D. Spierings, buitenpromovendus HAN). Rol: promotor, copromotoren prof. P. Ache (Radboud Universiteit), dr. Th. Van der Voort (TUDelft) en Dr, M.A.W. van Biene (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

 

Voorzitter/lid manuscriptcommissies resp. opponent bij dissertaties:

  •  dissertatie      The cost of making land use      decisions, dr. E.      Buitelaar. (Radboud Universiteit Nijmegen)
  • dissertatie      Marktstructurering als ruimtelijke      ordeningsinstrument, dr. E. Geuting (Radboud Universiteit)
  • dissertatie  Group living homes for older people with dementia. Concept and effects, dr. S. te Boekhorst. (VU Medisch Centrum Amsterdam) t
  • dissertatie How to improve the capturing of value increase in urban development? dr. D. Munoz Gielen (Radboud Universiteit)
  • dissertatie Buurten bij beleidsmakers, dr. E. van Marissing (UU)
  • dissertatie Bringing the Market Back in? Institutional complementarity and hierarchy in Dutch housing and health care, Dr. J. K. Helderman (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • dissertatie      West European housing systems in a      comparative perspective, dr. H. van der Heijden (TU Delft)
  •  dissertatie Balanceren tussen uitvoering en bewuste afwijking van beleid – de      implementatie van strategisch voorraadbeleid door woningcorporaties,      dr. R. Dankert (TU Delft)
  •  dissertatie Het lange koord tussen portefeuillebeleid en investeringen van      woningcorporaties, dr. N. Nieboer (TU Delft)

 

De activiteiten als bijzonder hoogleraar zijn (afgezien van uitloop in projecten) beëindigd per 1 maart 2012 omdat de bijzondere leerstoel is opgeheven.

 

Naast de (deeltijd) aanstelling als bijzonder hoogleraar had de Kam tot 1 maart 2012 voor een dag in de week een reguliere onderwijsaanstelling aan de Radboud Universiteit, en treedt hij incidenteel op als adviseur voor corporaties, gemeenten en zorginstellingen. De relatie met de Radboud Universiteit wordt tot april 2018 gecontinueerd in de vorm van een ‘nul-uren contract’.

 

Internationale contacten

 

De Kam is deelnemer van het European Network for Housing Research (ENHR), waar hij samen met prof. Korthals Altes van de TU Delft het initiatief nam voor een Working Group Land for Social and Affordable Housing, hij trad op als coördinator van deze groep van 2009 tot maart 2012. De Kam wordt regelmatig uitgenodigd om reviews te schrijven van artikelen voor de tijdschriften VOLUNTAS en Journal of Housing and the Built Environment.

 

Maatschappelijke betrokkenheid

 

Buiten de hiervoor omschreven werkomgevingen heeft de Kam bestuurlijke ervaring opgedaan in de volgende organisaties:

-          Medeoprichter Wereldwinkel in Delft (jaren zeventig)

-          Medeoprichter en voorzitter van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) (omstreeks 1988 – 1996)

-          Voorzitter GroenLinks afdeling Haren (1990 – 1998)

-          Lid Raad van Toezicht Erasmusheem Haren (later Prof Heijmansstichting Groningen) (omstreeks 1995-2003)

-          Lid Raad van Advies Comité Regio Groningen-Haren (1998 tot 2015)

-          Lid Raad van Commissarissen Steelande Wonen te Hoogkerk (2014 tot 2016)

 

Persoonlijke omstandigheden

 

George de Kam is getrouwd en heeft drie volwassen dochters.

 

Publicaties: (voor het meest actuele overzicht zie elders op deze webpagina) 

Wetenschappelijke publicaties[1]:

Kam, George de et al. (2012). Kwetsbaar   en zelfstandig. Een onderzoek naar de effecten van woonservicegebieden voor   ouderen. Nijmegen: Radboud Universiteit. Zie: www.wonenouderen.nl

Kam, G.R.W. de (2012). Bouwgrond   voor de volkshuisvesting – 10 jaar corporatiebeleid en een blik op de   toekomst. Almere, Nestas Uitgeverij.

Buitelaar, E. & Kam, G.R.W. de (2012). The Emergence of Inclusionary Housing:   Continuity and Change in the Provision of Land for Social Housing in the   Netherlands.Housing, Theory and Society, 29(1), 56-74.

Kam, G.R.W. de & Brant, S. van den (2009). Wonen, wijken en integratie. In C.A. de Kam   & A.P. Ros (Eds.), Jaarboek Overheidsfinanciën 2009 (pp. 231-252).   Den Haag: SDU Uitgevers.

Buitelaar, E. & Kam, G.R.W. de (2009). Steering local housing production: evaluating   the performance of governance structures. Journal of Housing and the Built   Environment, 24(2), 185-201.

Gruis, V., Kam, G.R.W. de &   Deuten, J. (2008). Assessing the social and financial performance of housing   associations. In M. Koopman, H.J. Mossel & A. Straub (Eds.), Performance   measurement in the Dutch social rented sector (Sustainable Urban Areas,   19) (pp. 15-35). Amsterdam: IOS Press.

Kam, G.R.W. de & Lubach, D.A. (2007). Tradable building rights and the financing of   urban renewal. Town Planning Review, 78, 103-118.

Kam, G.R.W. de (2006). De waarde van hybriditeit – over de positie van   woningcorporaties, in het bijzonder bij gebiedsontwikkeling. Bouwrecht, 43(8), 709-716.

Needham, D.B. & Kam, G.R.W.   de (2004). Understanding how land is exchanged: co-ordination mechanisms and   transaction costs. Urban Studies, 41(10), 2061-2076.

Vakpublicaties:

Kam, G.R.W. de (2013). De   toezichthouder en het grondbeleid. Utrecht: VTW

Buitelaar, E. & Kam, G.R.W. de (2011). Resultaatgerichtheid van   prestatieafspraken met corporaties: een Catch 22 voor gemeenten? B&G,   uitgave Bank Nederlandse Gemeenten, maart/(april), 19-21.

Kam, G.R.W. de, Verhagen, L. & Visser, G. (2010). Kleinschalig wonen in de wijk: een goede bestemming.Utrecht: Aedes-Actiz, Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Kam, G.R.W. de (2010). Met het oog op de grond: 10 jaar dynamiek in de inhoud en invloed van   (lokale) politieke opvattingen op de strategie van corporaties op de   grondmarkt.Nijmegen: Radboud Universiteit   Nijmegen.

Kam, G.R.W. de & Schellekens, T. (2010). Structuurvisie en grondexploitatie als ondersteuning van gemeentelijk   beleid voor woonservicegebieden. Een verkenning van de mogelijkheden van de   nieuwe Wet ruimtelijke ordening.Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen.

Kam, G.R.W. de (2009). Effectiviteit en efficiëntie van gebiedsgerichte arrangementen wonen   zorg en welzijn.Nijmegen: Planologie.

Kam, G.R.W. de (2009). Vastgoed vraagt zorgvuldig beleid. ZM   Magazine, 25(5), 4-8.

Kam, G.R.W. de (2009). Maatschappelijk rendement creëert betekenis.   Zwolle: ICSadviseurs.

Kam, G.R.W. de (2009). Aan de slag met structuurvisies. Bestuur   Beleid Management & Pedagogiek in de Kinderopvang, 2(11), 12-12.

Kam, G.R.W. de & Lange, M.A. de (2009). Verzorgd thuis in de buurt.   Zorgvisie Magazine, 39(3), 35-36.

Kam, G.R.W. de (2008). Waardering inbreng gemeentegrond bij herstructurering.Arnhem/Nijmegen: Tempo!KAN.

Kam, G.R.W. de (2008). Bijlage Optimaliseren van gebiedsontwikkeling voor wonen, zorg en   welzijn.Utrecht: Aedes-Actiz   Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Kam, G.R.W. de (2008). Optimaliseren van gebiedsontwikkeling voor wonen, zorg en welzijn.Utrecht: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Kam, G.R.W. de (2008). Maatschappelijk rendement creëert betekenis:   over toeval, loyaliteit en trouw. Schooldomein, 20(5), 8-10.

Kam, G.R.W. de (2008). Wijken van waarde: naar een waardegeoriënteerde wijkaanpak.(N-reeksN 15 ). Rotterdam: KEI kenniscentrum stedelijke   vernieuwing.

Hendrixen, P.G.R., Kam, G.R.W. de & Jongh, M. de (2007). Samenwerken of samen concurreren. Woonservicegebieden in het   perspectief van nieuw beleid.Tijdschrift   voor Volkshuisvesting, 2(13), 30-34.

Kam, G.R.W. de & Hendrixen, P.G.R. (2007). Beredeneerd rekenen aan   investeringen in wonen, zorg en welzijn. PropertyNL Research Quarterly, 1(6),   27-35.

Kam, G.R.W. de, Kiefte, B. te, Zutphen, G. van & Schuring, S.   (2007). Het realiseren en herontwikkelen van zorgvastgoed. In Wonen,   welzijn en zorg (pp. les 7). Eindhoven: Euroforum Uitgeverij.

Kam, G.R.W. de (2007). Grondbeleid belangrijk fundament onder prestatieafspraken.B&G, uitgave Bank Nederlandse Gemeenten, jul/aug(34),   18-22.

Deuten, J. & Kam, G.R.W. de (2007). Werken aan de goede keuze – hoe de corporatie als eigentijds   maatschappelijk ondernemer keuzes maakt.(pdf-reeks, 6). Hilversum: Aedes, vereniging van   woningcorporaties / Kennisplatform Maatschappelijk ondernemen.

Kam, G.R.W. de (2007). Onderzoek effectiviteit en efficiëntie van gebiedsgerichte   arrangementen wonen zorg en welzijn.Nijmegen: Faculteit der Managementwetenschappen.

Kam, G.R.W. de (2006). Vijf vragen over rekenmodel Areadne. Aedes   Magazine, 1, 17-17.

Kam, G.R.W. de & Gerardts, R. (2006). Aanpakken in samenwerking - Enkele aanbevelingen voor wonen zorg en   welzijn in de bouwopgave van het KAN.Nijmegen: Geografie, Planologie en Milieu.

Kam, G.R.W. de & Diekerhof, I. (2006). Aanpakken op de   grondmarkt: Onderzoek naar strategieën van corporaties in grondbeleid.   (Compact28 ). Hilversum: Aedes vereniging van woningcorporaties.

Buitelaar, E., Mertens, H., Needham, D.B. & Kam, G.R.W. de (2006). Sturend vermogen en woningbouw. Een onderzoek naar het vermogen van   gemeenten om te sturen bij de ontwikkeling van woningbouwlocaties.(DGW/NETHUR Partnership34 ). Utrecht: NETHUR.

Kam, G.R.W. de & Deuten, G.J. (2006). Maatschappelijk rendement van   vastgoed. Real Estate Magazine, 46, 15-19.

Deuten, G.J., Doevendans, P. & Kam, G.R.W. de (2006). Weten van   renderen: van belofte naar realiteit. Tijdschrift voor Volkshuisvesting,   12(4), 16-20.

Diekerhof, I., Kam, G.R.W. de & Kamminga, J. (2006). Professionele   aanpak wint terrein. Ontwikkeling in grondbeleidinstrumenten. Aedes   Magazine, 22, 59-61.

Diekerhof, I., Kam, G.R.W. de & Kamminga, J. (2006). Wie betaalt,   bepaalt. Financiële inzet corporaties bij herstructurering groeit. Aedes   Magazine, 21, 62-65.

Diekerhof, I., Kam, G.R.W. de & Kamminga, J. (2006). Het draait om   prestatieafspraken en relatiebeheer - onderhandelen met gemeente en   projectontwikkelaars over grond. Aedes Magazine, 19, 67-69.

Diekerhof, I., Kam, G.R.W. de & Kamminga, J. (2006). Corporaties   komen steeds moeilijker aan betaalbare grond - grondprijs remt productie   goedkope huurwoningen. Aedes Magazine, 17-18, 39-41.

Kam, G.R.W. de (2006). Specificatie stedelijke kwaliteit centraal   stellen in beleid. Building Business, maart 2006, 35-35.

Deuten, G.J. & Kam, G.R.W. de (2005). Weten van renderen. Nieuwe wegen om het maatschappelijk rendement van   woningcorporaties zichtbaar te maken.Rotterdam: SEV.

Kam, G.R.W. de & Needham, D.B. (2005). Duurzame productie van   sociale woningen. Woningcorporaties moeten helder zijn in de scheiding tussen   hun sociale taak en hun commerciële praktijken. Openbaar Bestuur.   Tijdschrift voor beleid, organisatie en politiek, 12, 20-24.

Regt, W. de, Geuting, E.W.A.M. & Kam, G.R.W. de (2005). Grondbeleid   voor aan voorwaarden gebonden woningeigendom, bevindingen uit de praktijk.   Nijmegen: Geografie, Planologie en Milieu.

Kam, G.R.W. de & Needham, D.B. (2004). Een hele opgave: over sociale cohesie als motief bij stedelijke   herstructurering.Nijmegen: DGW/NETHUR partnership.

Kam, G.R.W. de (2004). Samenwerking bij stedelijke herstructurering. In   Olof van de Wal (Ed.), Nieuw Cement: Een tussenstand van de   wjikvernieuwing in Groningen (pp. 87 t/m 96-143 tm 144). Groningen:   Platform GRAS.

Kam, G.R.W. de & Dorsman, E. (2004). Kleine schaal biedt kansen   voor kwaliteit. In Michiel van Well (Ed.), Beter bouwen en bewonen: een   praktijkgerichte toekomstverkenning (pp. 156-168). Den Haag: Stichting   Toekomstbeeld der Techniek.

Populariserende publicaties:

Kam, G.R.W. de (09-06-2009). We moeten naar meer variatie in het woonaanbod.Actiz.2008 Jaarkrant, pp. 17-17.

Kam, G.R.W. de & Needham, D.B. (09-02-2005). Verwijten aan   corporaties zijn niet reëel. de Volkskrant

Overige producten van wetenschappelijke activiteiten:

Kam, G.R.W. de & Buitelaar, E. (2010). Land banking by housing associations: clever   entrepreneurship or costly adventure? ENHR 2010:   Istanbul (2010, juli 04 - 2010, juli 07).

Kam, G.R.W. de, Groetelaers, D. & Korthals Altes, W. (2008). Land for Social Housing: a   Framework for Cross-National Comparative Analysis. ENHR 2008 Conference: Dublin (2008, juli 06 - 2008, juli 09).

Kam, G.R.W. de (2007). Social entrepreneurs in the land market: Dutch housing associations’   strategic response to institutional change. ENHR-conference Sustainable Urban   Areas: Rotterdam (2007, juni 25 - 2007, juni 28).

Kam, G.R.W. de (2005). Social enterprise in the Dutch   property market.(GaP Working Paper2005/3 ). Nijmegen: Geografie,   Planologie en Milieu.

 

 


[1]  De digitaal beschikbare publicaties zijn (ook) te vinden op http://repository.ubn.ru.nl/browse?type=author&authority=155793268

Laatst gewijzigd:24 juni 2022 22:59