Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

Zernike Institute betrokken bij succesvolle aanvragen derde ronde Nationaal Groeifonds

04 juli 2023
decoratieve afbeelding

Het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Ri jksuniversiteit Groningen is goed vertegenwoordigd in voorstellen ingediend in de derde ronde van het Nationaal Groeifonds waarvoor nationaal geld beschikbaar komt. In de derde ronde is in totaal vier miljard euro toegekend aan achttien projectvoorstellen die een significante bijdrage zullen leveren aan de economische groei en welvaart van Nederland. Het Zernike Institute is betrokken bij minimaal drie van die achttien voorstellen.

Het Zernike Institute werkt samen met een breed scala aan partners aan verschillende baanbrekende projecten die de basis vormen voor de economie en maatschappij van de toekomst. Het instituut is betrokken bij minimaal drie voorstellen: Circulaire geïntegreerde hoogrendements zonnepanelen (Loi), M2i: Groeien met Groen Staal (Kooi), en Materials Independence Circular Battery Technology (Tromp).    

Circulaire geïntegreerde hoogrendements zonnepanelen

Dit project richt zich op de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe zon-pv-technologieën en zorgt voor de ontwikkeling van de volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen. Binnen het project zal de RUG samenwerken met de gehele keten: van de leveranciers van de uitgangsmaterialen tot de bouw- en automotivebedrijven die geïntegreerde zonnepanelen grootschalig gaan gebruiken. Daarmee draagt dit initiatief bij aan de energietransitie én de energieonafhankelijkheid van Nederland en de EU.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 412 miljoen in het project. Dit bedrag bestaat uit een definitieve toekenning van € 135 miljoen en een voorwaardelijke toekenning van € 277 miljoen. Lees hier meer over het project.

M2i: Groeien met Groen Staal

Groeien met Groen Staal heeft als doel de transformatie naar een duurzame staalsector te versnellen en een sterke internationale concurrentiepositie op te bouwen door circulaire ketens te implementeren en emissies te verminderen. Het project richt zich op innovaties binnen maakbedrijven, die bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies in de sector, evenals het hergebruik van grondstoffen.

Het Nationaal Groeifonds investeert € 124 miljoen in het project.

Materials Independence Circular Battery Technology

Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Dit project richt zich op het realiseren van een sterke positie voor de Nederlandse maakindustrie in de mondiale batterijketen, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Hiermee draagt het project bij aan het behalen van de  klimaatdoelstellingen en de realisatie van duurzaam economisch succes in Nederland.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 296 miljoen in het project. Van dit bedrag is € 118 miljoen voorwaardelijk toegekend en € 178 miljoen als een reservering. Lees hier meer over het project.


Het Zernike Institute aan de Rijksuniversiteit Groningen is verheugd om bij te dragen aan deze belangrijke projecten en zal haar kennis en expertise inzetten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de duurzame groei van Nederland.

Laatst gewijzigd:05 juli 2023 16:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...