Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Onderzoek Onderzoeksgebieden

Kosmologie en de Large Scale Structure

Kosmologie is de wetenschap die het heelal als fysische entiteit bestudeert en de algemene eigenschappen, vorming en evolutie ervan onderzoekt. In de allereerste stadia maakte het heelal een fase van zeer snelle uitdijing door (de inflatiefase), die onder andere kleine, initiële fluctuaties in het dichtheidsveld van de materie veroorzaakte. Door de zwaartekracht werden deze fluctuaties groter, waardoor materie zich opstapelde en sterren, sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels werden gevormd. Als gevolg hiervan is het heelal gevuld met een patroon dat bekend staat als de Large Scale Structure. Dit onderwerp richt zich op de processen die de structuur hebben gevormd die we vandaag de dag kunnen waarnemen.

Onderwerpen

Kapteynmedewerkers zijn al lang geïnteresseerd in de fundamentele structuur van het heelal en de aard van donkere materie. We richten ons op de volgende onderwerpen:

  • De aard van de initiële condities van waaruit structuur is geëvolueerd.
  • De fysische processen die de evolutie van structuur in elk stadium bepalen.
  • De morfologie en statistische eigenschappen van de grootschalige structuur van het heelal.
  • De aard en hoeveelheid van donkere materie en donkere energie.
  • Detectie van de invloed van eerste sterren en mini-quasars, d.w.z. het Epoch of Reionization (EoR) via HI.

Veel van deze onderwerpen zijn nauw verbonden met het onderzoeksthema Galaxy Structure, Formation and Evolution.

Kosmische achtergrondstraling
De kosmische achtergrondstraling is de afdruk van oerfluctuaties in het dichtheidsveld van het heelal. De CMB is een schatkamer voor het bestuderen van het vroege heelal. Bovendien groeien de fluctuaties door de zwaartekracht en vormen ze de kiem van de structuur in het huidige heelal. Credits: Europees Ruimteagentschap, Planck Collaboration.

Projecten

De geselecteerde projecten en programma's van het Kapteyn Instituut op dit gebied zijn het zoeken naar HI 21-cm emissie van de EoR met LOFAR en theoretische studies van de processen tijdens de EoR en de Cosmic Dawn.

Verder wordt het kosmische web bestudeerd via theoretische studies en met APERTIF, waarmee 105 HI-bronnen in het nabije heelal in kaart worden gebracht. Met het instituut voor theoretische fysica doen wij gezamenlijk onderzoek naar het vroege heelal en inflatiefysica.

Toekomstig onderzoek

Toekomstige richtingen op het gebied van kosmologie en grote structuren omvatten de analyse van Euclid-gegevens om het ontstaan van het kosmische web sinds de vroege kosmische tijd te bestuderen. Dit zal later zal worden aangevuld met de wetenschappelijke exploitatie van de Square Kilometer Array (SKA).

decoratieve afbeelding
De Large Scale Structure van het heelal is een webachtige structuur. De kleine ' overdensities' van de CMB groeien in de loop van de tijd uit tot een grote donkere materiestructuur. Op de pieken daarvan leven sterrenstelsels. De afbeelding is een outtake van de Millenium simulatie. Credit: Springel et al. 2015.

Wetenschappelijk medewerkers

Wetenschappelijk personeel dat op dit gebied werkzaam is: Caputi, Dayal, Koopmans, Wang, van de Weijgaert en Zaroubi.

Laatst gewijzigd:18 september 2024 10:54
View this page in: English