Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

Onderzoeksbeurs voor project naar prediken

02 april 2024

Karène Sanchez-Summerer, hoogleraar Midden-Oosten Studies, heeft een beurs toegewezen gekregen van de Agence Nationale de la Recherche (ANR, de Franse NWO), voor het onderzoeksproject PredicMo, dat prediking gaat bestuderen. Het project, dat dit jaar start en tot 2028 zal duren, is een samenwerking met het Museum van Europese en Mediterrane beschavingen in Marseille.

Prediking wordt gezien als een manier om mensen te overtuigen om te geloven, en het wordt uitgevoerd door individuen of groepen om een geloofsgemeenschap te vormen of te versterken. Prediking is iets dat alle drie de abrahamitische religies - het jodendom, het christendom en de islam - met elkaar gemeen hebben. Prediking is echter niet veel bestudeerd vanuit dit verbonden perspectief.

In het project PredicMo staat bestudering van prediken centraal vanuit dit gedeelde perspectief. Het project beslaat de periode van de 19de tot de 21ste eeuw, en heeft tot doel een gemeenschappelijke ‘grammatica’ van prediking vast te stellen, als een set van principes, regels, strategieën en modellen, in al hun variaties.

Het project focust op prediking die bedoeld is om mensen te overtuigen, vooral tijdens religieuze crises, en niet alleen op het zorgen voor zielen. Prediking als een manier om geloof te vormen is constant veranderd sinds het einde van de 19e eeuw, en predikanten speelden een belangrijke rol in het veranderen van religieuze en politieke ideeën in het Midden-Oosten. Er is echter geen goed archief over hun werk. Het project heeft daarom ook als doel om een catalogus en een verzameling van preken te maken die voor iedereen toegankelijk zijn, met een online woordenboek, een tentoonstelling, documentaires, video's en geluidsopnames.

PredicMo wil zich richten op hoe prediking vandaag opnieuw wordt bedacht en gedefinieerd. Daarom is het Midden-Oosten gekozen als een belangrijke plaats om te onderzoeken, omdat het altijd verbonden is met internationale gebeurtenissen. Het project gaat niet alleen over één land, maar bekijkt invloeden, imitaties, concurrentie tussen predikanten en hoe ze ruimtes gebruiken om hun boodschap te verspreiden.

Laatst gewijzigd:03 april 2024 10:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...