Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

ERC Starting Grants voor twee ICOG-onderzoekers

05 september 2023

Twee onderzoekers van ICOG ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Yuliya Hilevych en Geoff Hobbis . De Starting Grants bestaan uit elk €1.5 miljoen voor een periode van vijf jaar. Uitmuntende Europese onderzoekers die baanbrekend onderzoek doen komen in aanmerking voor de beurzen.

Yuliya Hilevych

Coping with decline: Comparative social-historical analysis of depopulation and community welfare in Europe, 1950-2022 (DEPOP)

Lange tijd groeide de bevolking van Europa. De voorspelling is echter dat de bevolking ná 2023 juist af blijft nemen. Een belangrijke reden voor deze afname is regionale ontvolking, een afname in bevolking en welvaart in bepaalde gebieden sinds de jaren 1950. We weten nog weinig over de verbondenheid tussen deze twee afnames en hoe de betrokken gemeenschappen hiermee omgaan.

Mijn team en ik willen hierop ingaan door een sociale geschiedenis van ontvolking in Europa te maken, de eerste in zijn soort. DEPOP zet de verhalen van de ‘blijvers’ in rurale en stedelijke gemeenschappen in een nieuw daglicht. Daarbij kijken we naar hun welvaart op het gebied van gezondheid en zorg door nauw te kijken naar de rol van gender, klasse, leeftijd, bekwaamheid en etniciteit. We richten ons op de Noord-West-Oost-vergelijking: Finland - Nederland - Oekraïne.

Door dit te doen, zal DEPOP regionale ontvolking belichten als een krachtig voorbeeld van een traag brandende crisis - die zich over langere perioden voordoet. Onze historische bevindingen zullen helpen om beter te begrijpen hoe en waarom sommige gemeenschappen veerkrachtiger zijn geweest in de langzame crisis van ontvolking.

Geoff Hobbis

Digitizing Other Economies

Is economische diversiteit mogelijk in het digitale tijdperk? Zo ja, in welke mate en hoe ziet het eruit? In zijn ERC-project 'DOE' zal Geoffrey Hobbis deze vragen onderzoeken op basis van intercultureel vergelijkend onderzoek onder al lang bestaande 'andere' economieën - jager-verzamelaars, pastoralisten, tuinbouwers en niet-industriële landbouwers. Leden van deze economieën zijn in hun leven steeds afhankelijker van digitale technologieën, met name smartphones. Sommigen denken dat deze nieuwe technologieën de assimilatie in het industrieel-kapitalisme zullen vergemakkelijken. De meeste digitale technologieën zijn immers ontworpen volgens en voor de belangen, behoeften en waarden van het industrieel-kapitalisme. DOE daagt dit simplistische, deterministische perspectief uit. In plaats daarvan wil het de diversiteit van economische aanpassingen in het digitale tijdperk laten zien.

Meer over ERC

ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.

Laatst gewijzigd:05 september 2023 14:57
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...