Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie R. (Rick) Heida

Wanneer:di 13-02-2024 14:30 - 15:30
Waar:Academiegebouw

Inhalation of antiviral drugs to combat respiratory virus infections

Broadening the horizon in times of pandemic pressure

Nieuw type inhaleerbare virusremmer tegen onder meer corona-, griep- en RS-virus

In het proefschrift van Rick Heida wordt een nieuw type virusremmer beschreven dat tegen veel verschillende virussen actief kan zijn, waaronder het griepvirus, het coronavirus, maar ook het RS-virus.

Heida: 'De coronapandemie heeft aangetoond dat de dreiging van massale virusuitbraken nog altijd aanwezig is. Daarom is het essentieel om goede medicijnen beschikbaar te hebben die breed inzetbaar zijn in de behandeling van geïnfecteerde patiënten.

In dit proefschrift wordt een nieuw type virusremmer beschreven die tegen veel verschillende virussen actief kan zijn, waaronder het griepvirus, het coronavirus, maar ook het RS-virus. Dit is van wezenlijk belang voor de bestrijding van toekomstige virusuitbraken, aangezien de huidig beschikbare antivirale medicijnen vaak erg specifiek en dus niet breed inzetbaar zijn.

Alhoewel bovengenoemde virussen de mens infecteren via de luchtwegen, worden verreweg de meeste antivirale medicijnen nog steeds toegediend via de orale route. In dit promotieonderzoek werden de beschreven virusremmers verwerkt tot fijne poeders die patiënten kunnen inhaleren met reeds beschikbare inhalatoren zodat rechtstreekse afgifte in de longen bewerkstelligd kan worden. Hierdoor is het mogelijk om veel lagere doses toe te dienen dan wanneer hetzelfde medicijn toegediend wordt via de orale route. Het gunstige effect van toediening door middel van inhalatie is tweeledig: enerzijds werkt het medicijn door de lokale toediening veel beter en sneller en anderzijds ervaart de patiënt door de lagere dosis minder bijwerkingen.

In een aanvullende studie is vervolgens aangetoond dat het medicijn in staat is om het ziekteverloop te remmen wanneer het rechtstreeks toegediend wordt aan de longen van met griep geïnfecteerde muizen. De resultaten rechtvaardigen daarom verder onderzoek naar de toepassing van deze virusremmers als inhalatiemedicatie voor patiënten met ernstige luchtweginfecties.'

Promotores Prof.dr. H.W. Frijlink prof. dr. A.L.W. (Anke) Huckriede
Co-supervisor:  dr. W.L.J. (Wouter) Hinrichs

decoratieve afbeelding
View this page in: English