Minicollege Adriaan Wierenga over coronawetgeving tijdens Publieksacademie voor de Rechtspraak
De online uitzending van Publieksacademie voor de Rechtspraak van donderdag 18 februari stond in het teken van coronawetgeving. Hoe zit het met ons recht in tijden van nood? Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga duikt in de historie van onze noodwetgeving.
Een pandemie is niet nieuw en de WHO waarschuwde al lange tijd voor een nieuwe, wereldwijde pandemie. Waren we daar goed op voorbereid? En op welke wet zijn de coronamaatregelen die we nu hebben eigenlijk gebaseerd? Uiteraard gaat het ook over de avondklok. Hoe kan het dat zo’n ingrijpende maatregel mogelijk niet waterdicht geregeld is?
Hier de opname van de lezing door Adriaan Wierenga, met dank aan Dagblad van het Noorden.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederlanden het Dagblad van het Noorden.
Laatst gewijzigd: | 01 juli 2024 11:48 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.