Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Leon Verstappen en Nicholas Tagliarino over Landportal.info - een unieke website op het gebied van land governance
Wanneer:14 augustus 2017

De Land Portal (www.landportal.info) is een online informatieplatform waarop data(sets) en informatie over land governance worden verzameld en beschikbaar gesteld en dat dient als discussie platform voor de land community.

Hans Vedder: 'Bewijsmaatstaf Bundeskartelamt kartelvorming autoproducenten niet superhoog'
Wanneer:24 juli 2017

BMW, Volkswagen, Audi, Porsche en Daimler zouden afspraken hebben gemaakt over techniek, strategie, kosten en toeleveranciers. Ook zouden afspraken gemaakt zijn over de uitstoot van dieselauto’s en de controles daarop. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt op BNR dat het alle schijn heeft van kartelvorming.

Dr. Ruven Fleming gave an `Introduction to Energy Law´ in Kazakhstan
Wanneer:24 juli 2017

On 10 July 2017 Dr. Ruven Fleming, Assistant Professor in Energy Law, gave a lecture titled `Introduction to Energy Law´ in Almaty, Kazakhstan.

Michel Vols: 'Drugscriminaliteit is ook in het Noorden een groot probleem'
Wanneer:23 juli 2017

Drugspanden, hennepkwekerijen, criminele motorbendes. Ook het noorden van Nederland kampt met de problemen rondom drugscriminaliteit. Professor Michel Vols van de RUG doet hier onderzoek naar. En, vraagt hij zich af, wie moeten dit oplossen? Burgemeesters of strafrechters?
Elke week presenteert Dagblad van het Noorden een korte vlog van de Young Academy Groningen over wetenschappelijk onderzoek. Bekijk de vlog van Michel Vols.

Heid Wolswijk: 'Roekeloos rijden is moeilijk te bewijzen'
Wanneer:22 juli 2017

Minister Blok gaat de strafmaat voor ernstige verkeersdelicten verhogen. Nabestaanden kunnen het vaak niet geloven dat een automobilist die dronken of append achter het stuur zat, er met een betrekkelijk lichte straf vanaf komt. Minister Blok had de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om onderzoek te doen naar ernstige verkeersdelicten. Radio1 Nieuwsshow spreekt met professor Hein Wolswijk, hij leidde dat onderzoek.

Hein Wolswijk: 'Gevaarlijk rijden: geluksfactor moet eruit'
Wanneer:21 juli 2017

Officieren van Justitie en rechters willen soms een hogere straf eisen en opleggen voor ernstige verkeersdelicten dan mogelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin de strafmaat voor diverse overtredingen onder de loep zijn genomen. 'Het verschil is erg groot', zegt Hein Wolswijk, één van de Groningse onderzoekers, in het Reformatorisch Dagblad.

Stakeholdersonderzoek voor het Samenwerkingsverband Noord-Nederland
Wanneer:17 juli 2017

In opdracht van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hebben studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar hoe het SNN zich het best kan positioneren als servicegerichte organisatie.

Mentko Nap: 'Anderhalf jaar wachten op een nieuwe burgemeester wel erg lang'
Wanneer:14 juli 2017

Tegen de wens van de gemeenteraad in heeft commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman besloten dat Goes voor anderhalf jaar een waarnemend burgemeester krijgt. Polman wil de procedure over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen. 'De gemeenteraad gaat niet over benoemingen van waarnemend burgemeesters', zegt docent staatsrecht Mentko Nap van de Rijksuniversiteit Groningen in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Douwe Jan Elzinga over geschonden geheimhoudingsplicht burgemeestersbenoeming Zaanstad
Wanneer:14 juli 2017

Jan Hamming van de PvdA kon burgemeester worden in zowel Zaanstad als Den Bosch. Hij ging in op Zaanstad en meldde zich op dezelfde dag af bij de sollicitatiecommissie in Den Bosch. Is er gelekt? Coen Verbraak spreekt in Met Het Oog Op Morgen met NOS-verslaggever en Bosschenaar Theo Verbruggen, het Zaanse raadslid Harry van der Laan en Douwe-Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Heinrich Winter: 'Deventer college kan motie van wantrouwen niet negeren'
Wanneer:12 juli 2017

De bestuurscrisis in Deventer is compleet: wethouder Robin Hartogh Heys (D66) is weggestuurd, tegen de overige drie wethouders van Gemeentebelang (Grijsen), PvdA (Kolkman) en CDA (Rorink) is een motie van wantrouwen ingediend. Dat trio trekt daaruit niet de conclusie om op te stappen. 'Een motie van wantrouwen kun je als college niet negeren', zegt Heinrich Winter, hoogleraar bestuurskunde in De Stentor. 'Eigenlijk moet er een ander, nieuw bestuur geformeerd worden.'

New book released: Land Law and Governance, African Perspectives on Land Tenure and Title
Wanneer:12 juli 2017

Last week the book presentation took place of ‘Land Law and Governance: African Perspectives on Land Tenure and Title’. It explores different ways of conceptualising secure land holding in Africa.

Jan Brouwer: 'Openbaarvervoerverbod bedelaars Rotterdam legitiem'
Wanneer:11 juli 2017

Het Rotterdamse vervoersbedrijf, de RET, zet een nieuw middel in om het telkens terugkerende probleem van overlast door bedelaars tegen te gaan: een openbaarvervoerverbod. Het intrekken van een vervoersbewijs of het verwijderen van een bedelaar uit een voertuig werkte niet langer. Mag dit? Ja, zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Universiteit van Groningen, in de Volkskrant.

Summer school Law and Lifestyle started
Wanneer:11 juli 2017

The summer school Law and Lifestyle, A human rights approach to chronic diseases started 10 July and will last until 14 July 2017. This summer school promotes understanding about how law and policy can best be framed to address the global increase in chronic diseases.

Rechtenstudent Edwin van der Velde wint GUF-100-prijs
Wanneer:10 juli 2017

Tijdens de Zomerceremonie werden afgelopen vrijdag de GUF-100 prijzen aan excellerende studenten uitgereikt. Binnen onze faculteit viel de GUF-100 prijs dit jaar toe aan Edwin van der Velde.

Heinrich Winter: 'Ziekenhuizen moeten hun gegevens over zaaddonoren nu echt op orde brengen'
Wanneer:06 juli 2017

Er is grote verwarring onder donoren en ouders van donorkinderen die bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem onder behandeling zijn geweest. Van het ziekenhuis krijgen ze tegenstrijdige en onduidelijke informatie over de behandeling. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is te gast in het programma Nieuwsuur. Hij deed vijf jaar geleden onderzoek naar de wet Donorgegevens kunstmatige bevruchting en kwam toen tot de conclusie dat instellingen hun administratie niet op orde hebben. Het item begint op 27.45.

Nieuw onderzoek naar internationale gegevensuitwisseling in de opsporing van financiële misdrijven
Wanneer:05 juli 2017

De RUG onderzoekt in opdracht van de FIOD of er voldoende grondslagen zijn in het internationale en nationale recht voor een nieuwe vorm van gegevensuitwisseling, en wat de juridische aandachtspunten zijn vanuit het perspectief van gegevensbescherming.

Alumnus van het Jaar Merel Rumping in Broerstraat 5
Wanneer:05 juli 2017

Het julinummer van alumnimagazine Broerstraat 5 opent met een interview met Alumnus van het Jaar Merel Rumping. Zij is sociaal ondernemer en wil onderbeenprotheses voor iedereen bereikbaar maken, te beginnen in Colombia.

Jan Brouwer: 'Terrorisme bestrijd je met een rechtvaardige samenleving'
Wanneer:05 juli 2017

'Burgemeesters schenden vaker de grondwet', zegt scheidend hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in een interview in het nieuwe nummer van Mr. 'Wat maatschappelijk wenselijk is, loopt niet altijd parallel met wat er wettelijk mogelijk is. Dat moet vooral zo blijven.' Ook de bevoegdheden aangaande drugsoverlast storen hem. 'Te pas en te onpas sluiten burgemeesters huizen waar mensen kleine hoeveelheden plantjes cannabis kweken. Ik vind dat een verspilling van publieke middelen.'

Marlies Hesselman: Zorgen VN over gaswinning prachtige erkenning voor Groningers'
Wanneer:04 juli 2017

Het VN-comité voor economische, sociale en culturele rechten maakt zich zorgen over de veiligheid van Groningers in het aardbevingsgebied. Dat blijkt uit de aanbevelingen van het mensenrechtencomité van de VN in een nieuw rapport. Marlies Hesselman, docent internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en afgevaardigde van het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten, vindt de uitspraak belangrijk. 'Het is een sterk signaal dat Nederland niet goed genoeg zijn best doet', zegt ze in het Dagblad van het Noorden.

Saskia Peters: 'Uitspraak Hoge Raad brengt oude, ruimere ontslagregeling deels terug'
Wanneer:03 juli 2017

Werknemers die bij hun ontslag onrechtvaardig behandeld zijn, hebben recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hen geleden schade. 'Dit is heel fijn voor alle werknemers', zegt Saskia Peters, hoogleraar arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen op NOS. Peters volgt de uitvoering van de nieuwe ontslagwet, die sinds 2015 van kracht is, al langer.

Joep Hubben: 'Medisch-juridische vragen aan begin en einde van het leven'
Wanneer:30 juni 2017

Op 26 mei 2017 hield prof. mr. Joep Hubben een druk bezochte lezing voor het FHR Institute for Social Studies in Paramaribo, Suriname, getiteld: Enkele medisch juridische vragen aan het begin en einde van het leven. De inleider is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens verbonden aan het Advocatenkantoor Nysingh Advocaten. Suriname kent nog steeds geen Euthanasiewet. Lees het artikel op StarNieuws.

Prof. Michel Vols: wegbereider nieuwe overlastwet
Wanneer:28 juni 2017

Ernstig asociaal gedrag, langdurige pesterijen, bedreiging. Als een overlastgever in een koopwoning woont kon de burgemeester tot voor kort maar weinig doen om dit te beëindigen. Maar daar komt vanaf volgende week verandering in, dankzij een nieuwe wet waar professor Michel Vols een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Een nieuwe wet tegen ‘neighbours from hell’
Wanneer:28 juni 2017

1 juli 2017 is voor Michel Vols een heugelijke dag. Dan wordt de ‘Wet aanpak woonoverlast’ van kracht. Vols stond aan de wieg van deze wet. Hij pleit al jaren voor een andere aanpak van huiseigenaren die overlast veroorzaken.

Dimitry Kochenov's work featured in Russian version of 'How to Spend It?'
Wanneer:22 juni 2017

Prof. Dimitry Kochenov's Quality of Nationality Index, produced together with Henley & Partners is the subject of an in-depth interview he gave to 'Kak Potratit'?', which is the Russian analogue of 'How to Spend It', familiar to all the FT subscribers. Dimitry gave a broad overview of the index and explained the starting premise of the lack of correlation between the level of the countries' economic development and HDI and the quality of nationality they grant, using numerous examples. The index can be consulted at www.nationalityindex.org The updated version of the index is to be released in English and in Russian in September this year.

Irene Burgers over nieuwe Europese regels omtrent fiscale transparantie
Wanneer:21 juni 2017

Belastingadviseurs uit Europese lidstaten moeten inzage geven in belastingroutes die ze voor hun klanten willen opzetten. Alle partijen die betrokken zijn bij ‘agressieve belastingplanning’ moeten vooraf volledige openheid geven over deze structuren. Hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht Irene Burgers is positief dat de Europese Commissie 'zo snel na de overeenstemming binnen de Oeso met deze regelgeving komt. Het draagt eraan bij dat een gelijk speelveld wordt bereikt waardoor bedrijfsbeslissingen weer door economische motieven worden gestuurd, in plaats van door fiscale', zo zegt ze in Trouw.

Sofia Ranchordás benoemd tot adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow
Wanneer:16 juni 2017

Per 1 oktober zal Sofia Ranchordás (1985) verbonden zijn aan de afdeling staats- en bestuursrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen als adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow. Ze zal de leerstoel European and Comparative Public Law bekleden.

Externe evaluatiecommissie zeer positief over onderzoek Faculteit Rechtsgeleerdheid Groningen
Wanneer:15 juni 2017

De onderzoeksactiviteiten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen zijn als zeer goed beoordeeld door een externe evaluatiecommissie.

André de Hoogh benoemd in adviescommissie volkenrechtelijke vraagstukken
Wanneer:12 juni 2017

De ministerraad heeft op voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken ingestemd met de benoeming van André de Hoogh en Annebeth Rosenboom als leden van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV).

Business Insider features Prof. Kochenov's analysis of the investment migration industry
Wanneer:08 juni 2017

Professor Dimitry Kochenov's remarks at the Investment Migration Council Forum in Geneva last week were reported by the Business Insider in an article on the possible volatility of the basic pre-conditions for the success of this growing industry. One citizenship offered for investment to a terrorist, and all the rules of the game can change, as historical examples demonstrate.

Berend Keulen benoemd tot advocaat-generaal Hoge Raad
Wanneer:06 juni 2017

Prof. mr. dr. B.F. Keulen wordt advocaat-generaal strafrecht in het parket bij de Hoge Raad der Nederlanden. De ministerraad heeft besloten hem voor te dragen op voorstel van minister Blok van Veiligheid en Justitie.

President Trump Announces US Departure from Paris Climate Agreement - A Legal Analysis by Ruven Fleming
Wanneer:02 juni 2017

On 1 June 2017 President Donald Trump announced that the US is  withdrawing from the Paris Climate Agreement. According to the White House, President Trump thinks that the accord undermines US competitiveness and jobs. But is it possible to just walk away from the Paris Agreement?

NWO Onderzoekstalentbeurs voor onderzoek naar het vaststellen van feiten in strafzaken op basis van kansrekening
Wanneer:31 mei 2017

Hylke Jellema, tweedejaars student Researchmaster Rechtswetenschappelijk Onderzoek en aankomend promovendus bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG, heeft de NWO Onderzoekstalentbeurs toegekend gekregen.

printOok beschikbaar in het: English