Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Een nieuwe wet tegen ‘neighbours from hell’
Wanneer:28 juni 2017

1 juli 2017 is voor Michel Vols een heugelijke dag. Dan wordt de ‘Wet aanpak woonoverlast’ van kracht. Vols stond aan de wieg van deze wet. Hij pleit al jaren voor een andere aanpak van huiseigenaren die overlast veroorzaken.

Prof. Michel Vols: wegbereider nieuwe overlastwet
Wanneer:28 juni 2017

Ernstig asociaal gedrag, langdurige pesterijen, bedreiging. Als een overlastgever in een koopwoning woont kon de burgemeester tot voor kort maar weinig doen om dit te beëindigen. Maar daar komt vanaf volgende week verandering in, dankzij een nieuwe wet waar professor Michel Vols een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Dimitry Kochenov's work featured in Russian version of 'How to Spend It?'
Wanneer:22 juni 2017

Prof. Dimitry Kochenov's Quality of Nationality Index, produced together with Henley & Partners is the subject of an in-depth interview he gave to 'Kak Potratit'?', which is the Russian analogue of 'How to Spend It', familiar to all the FT subscribers. Dimitry gave a broad overview of the index and explained the starting premise of the lack of correlation between the level of the countries' economic development and HDI and the quality of nationality they grant, using numerous examples. The index can be consulted at www.nationalityindex.org The updated version of the index is to be released in English and in Russian in September this year.

Sofia Ranchordás benoemd tot adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow
Wanneer:16 juni 2017

Per 1 oktober zal Sofia Ranchordás (1985) verbonden zijn aan de afdeling staats- en bestuursrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen als adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow. Ze zal de leerstoel European and Comparative Public Law bekleden.

Externe evaluatiecommissie zeer positief over onderzoek Faculteit Rechtsgeleerdheid Groningen
Wanneer:15 juni 2017

De onderzoeksactiviteiten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen zijn als zeer goed beoordeeld door een externe evaluatiecommissie.

André de Hoogh benoemd in adviescommissie volkenrechtelijke vraagstukken
Wanneer:12 juni 2017

De ministerraad heeft op voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken ingestemd met de benoeming van André de Hoogh en Annebeth Rosenboom als leden van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV).

Business Insider features Prof. Kochenov's analysis of the investment migration industry
Wanneer:08 juni 2017

Professor Dimitry Kochenov's remarks at the Investment Migration Council Forum in Geneva last week were reported by the Business Insider in an article on the possible volatility of the basic pre-conditions for the success of this growing industry. One citizenship offered for investment to a terrorist, and all the rules of the game can change, as historical examples demonstrate.

Berend Keulen benoemd tot advocaat-generaal Hoge Raad
Wanneer:06 juni 2017

Prof. mr. dr. B.F. Keulen wordt advocaat-generaal strafrecht in het parket bij de Hoge Raad der Nederlanden. De ministerraad heeft besloten hem voor te dragen op voorstel van minister Blok van Veiligheid en Justitie.

President Trump Announces US Departure from Paris Climate Agreement - A Legal Analysis by Ruven Fleming
Wanneer:02 juni 2017

On 1 June 2017 President Donald Trump announced that the US is  withdrawing from the Paris Climate Agreement. According to the White House, President Trump thinks that the accord undermines US competitiveness and jobs. But is it possible to just walk away from the Paris Agreement?

NWO Onderzoekstalentbeurs voor onderzoek naar het vaststellen van feiten in strafzaken op basis van kansrekening
Wanneer:31 mei 2017

Hylke Jellema, tweedejaars student Researchmaster Rechtswetenschappelijk Onderzoek en aankomend promovendus bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG, heeft de NWO Onderzoekstalentbeurs toegekend gekregen.

Seminar Juridische aspecten bescherming kinderen tegen tabaksgerelateerde schade
Wanneer:30 mei 2017

Op dinsdag 27 juni 2017 organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een seminar over de juridische aspecten van het beschermen van kinderen tegen tabaksgerelateerde schade.

Huub Willems waarschuwt voor protectionisme, baantjesbescherming en het belonen van zwak bestuur in AkzoNobel-kwestie
Wanneer:29 mei 2017

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) pleit voor een wettelijke bedenktijd van een jaar bij een vijandig bod, maar oud-voorzitter van de Ondernemingskamer en hoogleraar Huub Willems waarschuwt voor protectionisme, baantjesbescherming en het belonen van zwak bestuur. AkzoNobel overleefde 29 mei met steun van de rechter een aandeelhoudersrevolte, zo meld NRC.

Brouwer en De Vey Mestdagh bij De Nacht van het Recht in Der Aa-kerk
Wanneer:25 mei 2017

Op 1 juni zullen tijdens De Nacht van het Recht sprekers Jan Brouwer, Kees de Vey Mestdagh en Dries van Agt optreden, zo meldt de Groninger Gezinsbode. Prof. Jan Brouwer vertelt over de rechten van de burger rondom de aardbevingsproblematiek. Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh gaat in op de veranderingen van het recht als gevolg van ict-ontwikkelingen. De lezing van oud-premier Dries van Agt gaat over mensenrechten in het kader van het Israël-Palestina conflict.

Adriaan Wierenga aangesteld bij Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag
Wanneer:23 mei 2017

Adriaan Wierenga zet zijn expertise op het terrein van openbare-orderecht de komende tijd in bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag.

Algemene bijstand laten fuseren met inkomensafhankelijke toeslagen? RUG krijgt subsidie voor onderzoek naar nieuw stelsel minimale inkomensbescherming
Wanneer:23 mei 2017

Prof. Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht, heeft een onderzoekssubsidie ter waarde van 410.000 euro toegekend gekregen van het bestuur van Instituut GAK voor onderzoek naar een nieuw stelsel van minimale inkomensbescherming.

Team Groningen wint Studentenparlement
Wanneer:22 mei 2017

Het team van de RUG won afgelopen vrijdag, 19 mei 2017, het tweejaarlijkse studentenparlement, een landelijke wedstrijd tussen gevorderde studenten staatsrecht van alle juridische faculteiten, die wordt gehouden in de Tweede Kamer.

Huub Willems: 'We hoeven niet bang te zijn voor het al te grove kapitalisme'
Wanneer:22 mei 2017

Huub Willems, hoogleraar corporate litigation in Groningen, maakt in het FD korte metten met het idee dat beursbedrijven in overnamesituaties zich moeten kunnen beroepen op een wettelijke time-out van een jaar. Dat voorstel is recentelijk bepleit bij minister Henk Kamp van Economische Zaken en bij de belangrijkste Kamerfracties door drie prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven: Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie.

Douwe Jan Elzinga over uitspraken Teeven: 'Storm in een heel klein glaasje water'
Wanneer:19 mei 2017

Oud-staatssecretaris Fred Teeven denkt na over juridische stappen met betrekking tot de recente publicatie in De Groene Amsterdammer. De VVD-er zou hebben gezegd dat hij bewust heeft bezuinigd op de advocatuur om zo 'verdere verstrenging van het strafrecht' mogelijk te maken. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga vindt dat dit bij de politiek hoort en stelt op Radio 1 dat het vaker gebeurt.

Gronings pleitteam Diephuis wint Nationale Pleitmarathon 2017
Wanneer:17 mei 2017

Van 12 t/m 14 mei vond de Nationale Pleitmarathon 2017 plaats.

Prof. Loes Lennarts benoemd tot lid Commissie Vennootschapsrecht, Ministerie Veiligheid en Justitie
Wanneer:16 mei 2017

Bij Koninklijk Besluit van 20 april 2017 is prof. mr. Loes Lennarts benoemd tot lid van de Commissie Vennootschapsrecht.

Prof. Roggenkamp and Dr Fleming presented at University of Almeria in Spain: Greening the European Gas Sector
Wanneer:15 mei 2017

On 10 May 2017 Prof. Roggenkamp and Dr. Fleming addressed an audience of international legal scholars and Spanish students during the conference `Law, Energy and Climate Change´ at the University of Almeria, Spain.

‘Eerlijke’ compensatie bij onteigening van land
Wanneer:11 mei 2017

Promovendus Nicholas Tagliarino voert onder supervisie van prof. Leon Verstappen een rechtsvergelijkende studie uit naar het onteigeningsrecht in 50 verschillende landen.

Birgit Snijder-Kuipers: 'Niet iedereen registreren in kader witwasbenadering'
Wanneer:10 mei 2017

Het voorkomen van witwassen, hoe is dat doel te bereiken? Docent notarieel recht Birgit Snijder-Kuipers vraagt zich op BNR Nieuwsradio af of registratie van UBO's (Ultimate Beneficial Owners) en openbaarmaking van die gegevens het juiste middel is om dat doel na te streven.

‘Landjepik’: kan dat zomaar? Gratamasubsidie voor Björn Hoops
Wanneer:09 mei 2017

Promovendus en docent Björn Hoops heeft een subsidie toegekend gekregen van de Gratama stichting voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Landjepik’.

Wouter Burgerhart: 'Bij veel vermogenden is behoefte aan controle over vermogen ná overlijden'
Wanneer:04 mei 2017

Het Ferrari-syndroom noemen sommige fiscalisten en notarissen het. Het risico dat de kinderen de zuurverdiende centjes van pa en ma er in een mum van tijd doorheen jagen. Het is geen denkbeeldig gevaar. De meeste erfenissen zijn na de derde generatie verdwenen. Hoogleraar en specialist op het gebied van estateplanning Wouter Burgerhart legt in het FD uit dat met de introductie van het Afgezonderd Particulier Vermogen (APV) een stichting of trust geen fiscale voordelen meer biedt.

Albertjan Tollenaar: 'Flink schrappen in eisen bijstandswet'
Wanneer:04 mei 2017

Welke regels in de sociale zekerheid zijn overbodig? Op BNR Nieuwsradio vertelt universitair docent bestuursrecht Albertjan Tollenaar over de vele verplichtingen en regels in de bijstandswet die volgens hem geen zinnig doel dienen, zoals bijvoorbeeld de eisen op het gebied van kleding en persoonlijke verzorging in de participatiewet.

Chrlotte Pavillon over bijzondere trekking Staatsloterij: 'Eigenlijk een dode mus'
Wanneer:02 mei 2017

Ruim twee miljoen mensen hebben zich aangemeld voor de bijzondere trekking van de Staatsloterij op 27 mei. Universitair hoofddocent verbintenissenrecht Charlotte Pavillon is niet zo gecharmeerd van de deal. 'Deelnemers die echt het gevoel hebben dat hen onrecht is aangedaan en die zich hebben aangesloten bij een claimstichting zullen er niet blij mee zijn', legt zij uit in het Noordhollands Dagblad.

Herman Bröring waarschuwt aardbevingsgedupeerden: 'Teken niet blind voor voucher van 1500 euro'
Wanneer:02 mei 2017

Mensen met schade door gaswinning moeten niet blind een voucher van 1500 euro aannemen. 'Pas op, want op die manier kunnen gedupeerden hun rechten verspelen.' Die waarschuwing komt van de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen op RTV Noord. 'Als mensen het allemaal prima vinden, moeten ze het vooral aannemen. Maar ik zeg wel: kijk uit.'

Huub Willems over tegenstrijdige belangen in omstreden deal VVD-voorzitter Keizer
Wanneer:01 mei 2017

Bij de omstreden deal van VVD-voorzitter Henry Keizer speelden nog twee VVD'ers een rol: oud-minister Loek Hermans en senator Anne Wil Duthler. Beiden waren commissaris bij De Facultatieve, het uitvaartbedrijf dat Keizer in 2012 voor een schijntje zou hebben gekocht. Volgens Huub Willems, bijzonder hoogleraar Corporate Litigation en oud-voorzitter van de Ondernemingskamer, weegt de rol van de commissaris nog zwaarder als er sprake is van tegenstrijdige belangen. "De opvatting dat dat hier niet zou spelen, vind ik onbegrijpelijk", zo zegt hij in Nieuwsuur.

Gaswinningscongres 'Versterken en vergoeden binnen het bevingsgebied' terugluisteren
Wanneer:01 mei 2017

Op 19 april 2017 vond het 'Gaswinningscongres: Versterken en vergoeden binnen het bevingsgebied' plaats. Delen van het congres zijn opgenomen en hier terug te luisteren.

Berend Roorda en Adriaan Wierenga: 'Burgemeesters kiezen in toenemende mate voor het zwaarste geschut'
Wanneer:29 april 2017

Burgemeesters kiezen in toenemende mate voor het zwaarste geschut om demonstraties of bijeenkomsten te verbieden, constateerden onderzoekers Berend Roorda en Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij legden in de Volkskrant alle noodbevelen en noodverordeningen in de Nederlandse gemeenten tussen 2010 en 2015 onder een vergrootglas.

Jan Brouwer: 'Het is natuurlijk schromelijk overdreven, maar dat hoort er een beetje bij'
Wanneer:26 april 2017

'Toen ik vanmorgen wakker werd zei mijn vrouw dat ik vandaag een pak aan moest trekken.' Hoogleraar Rechtswetenschap Jan Brouwer was overrompeld toen hij woensdag door burgemeester Peter den Oudsten werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 'Als je al die complimenten krijgt denk je: is dit allemaal waar? Het is natuurlijk schromelijk overdreven, maar dat hoort er een beetje bij', vertelt Brouwer aan RTV Noord.

Vier medewerkers ontvangen op voordracht van de RUG een Koninklijke Onderscheiding
Wanneer:26 april 2017

Woensdag 26 april 2017 zijn vier personen op voordracht van de RUG koninklijk onderscheiden: Tienke Koning, Jan Brouwer, Laurence Gormley en Sytze Brandenburg

Jan Brouwer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau
Wanneer:26 april 2017

Woensdag 26 april is prof. mr. dr. J.G. (Jan) Brouwer tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Laurence Gormley benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau
Wanneer:26 april 2017

Woensdag 26 april is prof. dr. L. (Laurence) W. Gormley tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Nieuw onderzoek naar wetgeving abortus en geslachtsstereotypering
Wanneer:24 april 2017

Promovenda Lucia Berro Pizzarossa heeft, in het kader van het INSPIRE-project, een (mobiliteit)beurs toegekend gekregen om een deel van haar promotieonderzoek uit te voeren aan de Universiteit van de West-Kaap, Zuid-Afrika.

Brigit Toebes en Antenor Hallo de Wolf: 'Niet vergiftigd worden is een mensenrecht'
Wanneer:24 april 2017

Ook de tabaksindustrie moet mensenrechten respecteren, schrijven Brigit Toebes en Antenor Hallo de Wolf (werkzaam bij de Afdeling Internationaal Recht van de Rijksuniversiteit Groningen) in NRC. Een ongezond product verkopen is daarmee in strijd. 'Door een product te maken en op de markt te brengen dat de gezondheid schaadt en zelfs dodelijk is, miskent de tabaksindustrie evident deze verantwoordelijkheid.'

Jan Brouwer: 'Avondklok asielzoekers kan absoluut niet'
Wanneer:23 april 2017

Burgemeester Koelewijn uit Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor, na de verkrachting van een 17-jarig meisje in september vorig jaar door een bewoner van het azc in Dronten. Voor een avondklok is volgens jurist Jan Brouwer geen enkele juridische grond. “Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk”, zegt hij in Trouw.

Effecten Wet biometrie vreemdelingenketen onduidelijk
Wanneer:19 april 2017

Verschillende ketenpartners in de vreemdelingenketen, zoals het COA en de IND, hebben met de Wet biometrie in de vreemdelingenketen per 1 maart 2014 uitgebreidere mogelijkheden gekregen om biometrische gegevens van vreemdelingen te verwerken en op te slaan.

Prof. Brigit Toebes adviseert VN-Speciaal Rapporteur inzake Recht op Gezondheid
Wanneer:19 april 2017

Prof. Mr. Brigit Toebes, adjunct hoogleraar internationaal gezondheidsrecht, is gevraagd door de VN-Speciaal Rapporteur, Dainius PÅ«ras, inzake het Recht op Gezondheid om hem middels een rapport te adviseren over corruptie in de gezondheidszorg en de relatie met mensenrechten.

Gepromoveerde Daisy Tempelman is dé juridische expert op gebied van gaskwaliteit
Wanneer:18 april 2017

Tempelman’s proefschrift behandelt de vraag wie aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die ontstaat door groen-gasinvoeding en waterstofbijmenging.

RUG-Gaswinningscongres: Versterken en vergoeden binnen het aardbevingsgebied
Wanneer:18 april 2017

Op woensdag 19 april vindt het RUG-Gaswinningscongres ‘Versterken en vergoeden in het aardbevingsgebied’ plaats. Het doel van dit congres is om lokale, provinciale en landelijke bestuurders, technici, aannemers, ingenieurs, woningbouwcorporaties en juristen samen te brengen.

Jan Brouwer: 'Afblazen van politieke bijeenkomsten is kwalijke tendens'
Wanneer:17 april 2017

Binnen een week tijd zijn zeker drie politieke bijeenkomsten afgelast vanwege veiligheidsrisico's. Volgens hoogleraar Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid in Groningen, kan dat geen toeval zijn. Sterker nog: "Het is een kwalijke tendens die moet worden gekeerd." Want of je het nu eens bent met politieke standpunten of niet, "alle politieke geluiden moeten een gelegenheid krijgen tot vergadering", benadrukt Brouwer op NOS.nl.

Berend Roorda: 'Burgemeester Veldhoven rijdt scheve schaats met verbod vergadering Eritreeërs'
Wanneer:14 april 2017

De voorzittter van de rechtbank in ’s Hertogenbosch stelt dat burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven terecht de bijeenkomst van de YPFDJ heeft verboden, de jongerenafdeling van de Eritrese regeringspartij. De Groningse jurist Berend Roorda die vorig jaar promoveerde op het ‘demonstratierecht’, liet in Trouw weten dat burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven ten onrechte de vergadering van de YPFDJ had verboden. In Veldhoven zetten ze volgens Roorda juist een premie op het verstoren van de openbare orde.

Jan Brouwer: Turkije niet, Eritrea wel. Waarom?
Wanneer:12 april 2017

De Turkse minister Kaya van Familiezaken is naar de rechter gestapt wegens haar uitzetting uit Nederland. Deze week arriveerde de Eritrese toppoliticus Gebreab in Nederland, híj wordt met rust gelaten, hoewel hij ook politiek geladen bijeenkomsten wil toespreken. Waarom mag de een dat niet en de ander wel? Jan Brouwer, hoogleraar Algemene rechtswetenschap, is in de Volkskrant kritisch over de houding van de Nederlandse overheid en vooral de Kamerleden.

Edwin Woerdman: Handel in aardbevingspapiertjes
Wanneer:12 april 2017

De frustratie in Groningen over de afhandeling van aardbevingsschade loopt op. Een ander systeem om huiseigenaren te compenseren ligt op de tekentafel. Het idee van verhandelbare emissierechten inspireerde rechtseconoom Edwin Woerdman en econoom Minne Dulleman tot het ontwerpen van 'verhandelbare aardbevingscertificaten'. Zo'n papiertje moet de bezitter van een huis in het aardbevingsgebied ieder jaar een inkomen geven, zo legt hij uit in een interview in Trouw.

Leon Verstappen: herzieningsprocedure huwelijksvermogensrecht na twintig jaar afgerond
Wanneer:11 april 2017

Na twintig jaar is het gelukt: het huwelijksvermogensrecht is herzien en in een modern jasje gestoken. Leon Verstappen, RUG-hoogleraar notarieel recht, was er vanaf de eerste punten en komma’s bij betrokken. 'Er is veel geschreven en gediscussieerd, soms fel. Dat deze vierde wet er dan toch doorkomt is heel fijn’, zegt Verstappen tevreden. Lees het interview met Verstappen in de UK.

printOok beschikbaar in het: English