Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Martina Althoff: 'Geen verklaring voor dodelijke reeks in Friesland'
Wanneer:20 oktober 2017

Negen mensen kwamen dit jaar in Fryslân al om het leven door (vermoedelijk) een misdrijf. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar een patroon ontbreekt, en een verklaring is niet te geven. Zeker, kijkend naar voorgaande jaren is het aantal (vermoedelijke) moorden en doodslagen hoog, beaamt Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie bij Rijksuniversiteit Groningen in het Friesch Dagblad.

Michiel Scheltema en Leo Damen over 25 jaar Algemene wet bestuursrecht: Te weinig oog voor de burger
Wanneer:18 oktober 2017

Meer mens en minder formaliteiten. Zelfs het heilige besluitbegrip mag een minder prominente plaats krijgen in de Algemene wet bestuursrecht, ten gunste van meer procedurele rechtvaardigheid. Dat is de uitkomst van een rondetafelgesprek over deze wet, in Mr. Magazine. Michiel Scheltema, oud-staatssecretaris, emeritus hoogleraar bestuursrecht aan de RUG en founding father Awb: 'Toen was het goed, maar dat wil niet zeggen dat het nog steeds zo is.' Emeritus RUG-hoogleraar bestuursrecht Leo Damen: 'Het schort vooral aan de uitvoeringspraktijk. Daar moeten de eerste veranderingen plaatsvinden.'

Jan Brouwer: 'Racisme in stadions komt weinig voor'
Wanneer:17 oktober 2017

De racistische uitlatingen die enkele VVV-supporters zondag richting PSV’er Joshua Brenet deden, vormen slechts een incident. In zijn algemeenheid komt racisme in de Nederlandse voetbalstadions maar weinig voor, zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in het Nederlands Dagblad.

Joep Koornstra: 'Er zitten nogal wat haken en ogen aan een verbod op motorbendes'
Wanneer:13 oktober 2017

De eerste zitting in de civiele zaak om het verbod van de Bandidos MC vond dinsdag plaats. Het Openbaar Ministerie wil de Outlaw Motorcycle Gang zo snel mogelijk ontbinden. Volgens onderzoeker Joep Koornstra moet er worden aangetoond dat de motorclub zeggenschap heeft gehad over of leiding heeft gegeven aan de ordeverstorende gedragingen. 'Nogal pittig om aan te tonen', zegt hij op NU.nl.

Sofia Ranchordás nieuwe Rosalind Franklin Fellow
Wanneer:11 oktober 2017

Per 1 oktober 2017 is Sofia Ranchordás gestart als adjunct-hoogleraar European and Comparative Public Law en Rosalind Franklin Fellow bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde.

ERC Starting Grant voor dr. Panos Merkouris: ‘Tijdens mijn studie stond ik al bekend als the interpretation guy’
Wanneer:10 oktober 2017

Dr. Panos Merkouris, binnenkort associate professor Public International Law, heeft een ERC Starting Grant toegekend gekregen. Deze subsidie van 1,5 miljoen wordt toegekend aan excellente onderzoekers om baanbrekend onderzoek in Europa te stimuleren.

Dr Adamantia Rachovitsa presents research at conference 'Islamic Law and its implementation in Asia and the Middle East'
Wanneer:10 oktober 2017

On Friday October 6 Dr Adamantia Rachovitsa presented her research at the conference 'Islamic Law and its Implementation in Asia and the Middle East'.

Jan Brouwer: 'Een coffeeshop runnen is uiterst lucratief'
Wanneer:09 oktober 2017

Honderden aanmeldingen van mensen die graag een nieuwe coffeeshop in Deventer willen runnen. Waarom is het bestieren van een wietzaak zo populair? De verklaring is volgens experts eenvoudig: deze business is zeer lucratief. Maar er klinken ook waarschuwingen. Hoogleraar Jan Brouwer zegt in De Stentor: 'Deze handel bevindt zich niet in een grijs gebied, maar in een zwart gebied.'

Michel Vols overhandigt boek over malafide pandeigenaren aan Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Wanneer:09 oktober 2017

Vandaag overhandigt prof. Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, het boek ‘De aanpak van malafide pandeigenaren & de handhaving van de Woningwet’ aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

André de Hoogh: 'Wanneer je als nieuwe staat niet wordt toegelaten tot internationale organisaties is dat lastig, niet onoverkoombaar'
Wanneer:07 oktober 2017

Met het referendum in Catalonië is de roep van regio's om onafhankelijkheid weer volop in het nieuws. Maar is een onafhankelijke nieuwe staat oprichten eigenlijk nog wel mogelijk in het Europa van nu? André de Hoogh, universitair hoofddocent Internationaal Recht, zegt in NOS Nieuws: 'Een van de grootste gevaren is, dat je als nieuwe staat geïsoleerd raakt.'

Kwaliteit van nationaliteit in kaart gebracht
Wanneer:06 oktober 2017

Op woensdag 20 september heeft Prof. Dimitry Kochenov, Adjunct Hoogleraar Europees Constitutioneel Recht, de tweede editie van de Quality of Nationality Index (QNI) gepresenteerd. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met Henley and Partners, een wereldwijd toonaangevend advocatenkantoor op het gebied van burgerschap. De presentatie in het Tate Modern in Londen trok toonaangevende spelers en verslaggevers uit de wereld van investment migration.

Fokko Oldenhuis: 'Elke partij zou moeite moeten hebben met billboard datingsite'
Wanneer:06 oktober 2017

Religie wordt meer aan banden gelegd dan commercie, vindt hoogleraar religie en recht Fokko Oldenhuis. 'Het is vreemd dat reclame met bijna blote vrouwen die een datingsite aanprijzen wel mag, terwijl de woorden ”Jezus redt” op het dak van een boerderij niet werden toegestaan.' Het Reformatorisch Dagblad haalt de uitspraak aan die tijdens een drukbezochte conferentie ”Ruimte voor religie” in het Calvijn College in Amsterdam werd gedaan.

Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan
Wanneer:05 oktober 2017

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een strategische partneruniversiteit van de RUG.

Heinrich Winter: 'Kwart burgemeesters bedreigd door criminelen, een fors percentage'
Wanneer:05 oktober 2017

In grote en kleine gemeenten proberen criminelen lokale politici en ambtenaren te beïnvloeden. In die zin is het een landelijk probleem, maar van 'grootschalige beïnvloeding' is geen sprake, luidt de conclusie. Het bureau Pro Facto deed in opdracht van het WODC onderzoek onder bijna vierduizend burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is één van de onderzoekers en te gast in Nieuwsuur.

Brigit Toebes, Marie Elske Gispen en Yi Zhang spreken op congres European Association of Health Law
Wanneer:04 oktober 2017

Prof. Brigit Toebes, dr. Marie Elske Gispen en Yi Zhang bezochten het zesde jaarcongres van de European Association of Health Law in Bergen, Noorwegen.

New book Ruven Fleming: 'Shale Gas, the Environment and Energy Security'
Wanneer:03 oktober 2017

On Friday September 29 Assistant Professor of Energy Law Law Dr Ruven Fleming has published his book titled 'Shale Gas, the Environment and Energy Security' with Edward Elgar Publishing.

Jan Brouwer: 'Bandidos kunnen hun naam veranderen en vrolijk doorgaan'
Wanneer:02 oktober 2017

Een compleet verbod op motorclub Bandidos is ondenkbaar. Dat zegt de internationale federatie van de motorclub, waarbij de Nederlandse chapters zijn aangesloten. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer vraagt zich ook af of een verbod überhaupt zin heeft. 'In België is het Vlaams Blok verboden, daar is Vlaams Belang voor teruggekomen. De Bandidos kunnen hun naam veranderen en ze gaan vrolijk fluitend door', zo zegt hij op NOS.nl en in de Volkskrant.

In het nieuws: Michel Vols en de strijd tegen drugspanden
Wanneer:28 september 2017

Burgemeesters in Nederland sluiten steeds vaker panden waar drugs zijn aangetroffen of verhandeld, maar tegelijkertijd worden veel van de mogelijkheden om overlast aan te pakken nog te weinig ingezet. De extra bevoegdheden tot aanpak van woningoverlast zijn beperkt effectief, concluderen RUG-onderzoekers onder leiding van prof.mr. Michel Vols. Zij onderzochten in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanpak van malafide pandeigenaren op basis van de Wet versterking handhaving van de Woningwet.

Onderzoek RUG: extra bevoegdheden tot aanpak woningoverlast beperkt effectief
Wanneer:27 september 2017

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid, onderzoek gedaan naar de aanpak van malafide pandeigenaren met behulp van de Wet versterking handhaving van de Woningwet.

&samhoud consultancy trekt AFM bestuurder en bijzonder hoogleraar Femke de Vries aan
Wanneer:27 september 2017

AFM-bestuurslid Femke de Vries sluit zich per 1 januari 2018 als senior partner aan bij &samhoud consultancy. Dat maakt de AFM bekend in een persbericht. “Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan”, aldus De Vries op Consultancy.nl. De Vries blijft ook als zij in dienst treedt bij &samhoud actief alsbijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Olha Cherednychenko speaks at the Themadag Rechtspreken in het financiële recht; op weg naar morgen, Utrecht, 5 October 2017 (in Dutch)
Wanneer:26 september 2017

Cherednychenko speaks Themadag Rechtspreken in het financiële recht

Call for Papers: Edwin Woerdman organiseert workshop over klimaatrecht in Polen
Wanneer:26 september 2017

Dr. Edwin Woerdman organiseert een interdisciplinaire workshop over de regulering van klimaatverandering aan de WSB University in Wrocław, Polen.

Michel Vols: 'Toename buurtoverlast ondanks initiatieven om het tij te keren een hardnekkig probleem'
Wanneer:23 september 2017

Terwijl veel vormen van buurtoverlast afnemen, ergeren we ons steeds meer aan onze buurtgenoten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders weleens overlast ervaart in de buurt. Overlast in de buurt is wel een erg breed begrip. "Er valt echt van alles onder overlast te scharen, zoals poep op de stoep of natte kolen van een bbq ergens in de buurt", zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, op NOS.

Prof. Dimitry Kochenov launches second edition Quality of Nationality Index
Wanneer:21 september 2017

Last Wednesday Prof. Dimitry Kochenov launched the second edition of the Quality of Nationality Index he publishes in co-operation with Henley and Partners, a leading global citizenship and residence law firm.

Dimitry Kochenov: 'This is the most ‘valuable’ country in the world to be a citizen (and it’s not the U.S.)'
Wanneer:20 september 2017

It’s a great time to be German, at least according to one ranking. Henley & Partners, a residence and citizenship planning firm based in the U.K., released its annual Quality of Nationality Index, which it creates with Dimitry Kochenov, professor in European Union constitutional law at the University of Groningen in the Netherlands. Germany topped the list for the last six years, because of a strong economy and high marks on peace and stability and travel freedom. Read the article in The Money Street.

Ruven Fleming on German Elections: Party Positions on Energy and Climate
Wanneer:19 september 2017

As Germany is heading to the polls this week (Sunday 24 September 2017), the energy and climate law blog assesses the election manifestos of the main political parties in Germany with a view to energy and climate.

Jan Brouwer: Studentenrechtbank onmisbare leerschool voor de praktijk
Wanneer:15 september 2017

Het fenomeen 'moot court' bestaat sinds de jaren 70 in Nederland. De pleitwedstrijden halen het beste uit een student naar boven, is de overtuiging van betrokken hoogleraren. Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer is coördinator van de Groningse Studentenrechtbank, die startte in 1981. 'Studenten willen niet alleen kennis vergaren, maar ook vaardigheden aanleren', zegt hij in Mr. Magazine (vanaf pag 60).

Fokko Oldenhuis: 'Bij conflicten binnen kerk eerst kerkelijke rechtsgang volgen'
Wanneer:15 september 2017

De burgerlijke rechter mag zich in beginsel niet mengen in de interne kerkelijke rechtsgang. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag in de kwestie van een predikant die door de Hongaars-Gereformeerde Kerk was afgezet. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de uitspraak van het EHRM 'niet opzienbarend', zo zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Gerhard Hoogers: 'Sint-Maarten juridisch gezien geen aanspraak op EU-hulpgeld, Saint-Martin wel'
Wanneer:13 september 2017

Sint-Maarten en Nederland: hoe zit ons koninkrijk ook alweer in elkaar? Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn zogeheten openbare lichamen. Sint-Maarten, Curaçao en Aruba zijn aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. "Landen in het koninkrijk draaien in principe op voor hun eigen problemen, want ze hebben autonomie", zegt hoogleraar staatsrecht Gerhard Hoogers tegen NOSop3. "Maar er is wel afgesproken dat we elkaar helpen."

Dimitry Kochenov: 'We are piercing tiny holes in the fences erected by nation states'
Wanneer:12 september 2017

Ideas about what forms the basis of citizenship have constantly evolved. To view it as being purely about ius soli (right of the soil, ie, for those born in the territory) or ius sanguinis (a blood link) is outdated.Why shouldn’t ius pecuniae be among them? Globalisation has turned citizenship into a commodity. Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, is quoted in The Economist: 'We help people cross barriers and contribute to the societies of their choice'.

Hoogleraar Milieurecht: ‘Claim Milieudefensie niet uit de lucht gegrepen’
Wanneer:08 september 2017

Donderdag 7 september was bijzonder hoogleraar Milieurecht Gerrit van der Veen te gast bij het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co. Hij sprak over de rechtszaak die Milieudefensie tegen de Nederlandse staat heeft aangespannen en gewonnen. Milieudefensie is van mening dat de huidige overheidsplannen om de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof in de lucht te reduceren te vaag zijn en stapte daarom naar de rechter.

Gerrit van der Veen: 'Betere luchtkwaliteit door weren vrachtwagens'
Wanneer:07 september 2017

De staat moet meer doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De rechter heeft vandaag besloten dat er bij knelpunten per direct een goede oplossing moet worden bedacht. Volgens Gerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, kan de staat zich richten op de verkeersstromen, zo zegt hij op NOS-Nieuws.

Wilbert Kolkman gestart als hoogleraar Algemene Rechtswetenschap
Wanneer:04 september 2017

Het nieuwe studiejaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid begint met een nieuw gezicht bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, namelijk dat van prof. Wilbert Kolkman.

Michel Vols: 'Burenruzie verwordt tot toernooimodel, strijd duurt voort'
Wanneer:01 september 2017

Het is een unieke zaak en het conflict sleept zich al 17 jaar voort. Een ruzie in Leersum tussen twee buren die midden in het bos wonen. In 2010 bepaalt de rechter dat als buurman Rozendaal nog één keer met één voet op het terrein van zijn buurman komt, hij 300.000 euro moet betalen. Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Universiteit van Groningen vindt het in EenVandaag ‘tragisch om te zien dat het recht niet in staat is om het probleem op te lossen’.

Jan Brouwer: 'Politici hebben een hekel aan het recht'
Wanneer:31 augustus 2017

'Terrorisme bedtrijd je met een rechtvaardige samenleving', zegt scheidend hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer. Haatimams preventief verbieden te spreken, zoals de burgemeester van Eindhoven deed, of Eritrese vluchtelingen verbieden te demonstreren, wat in Veldhoven gebeurde, is in strijd met het recht. 'Wat maatschappelijk wenselijk is, loopt niet altijd parallel met wat er wettelijk mogelijk is. Dat moet vooral zo blijven.' Lees het interview in Mr. Magazine.

ERC-beurs voor vier RUG-wetenschappers
Wanneer:30 augustus 2017

Vier onderzoekers aan de RUG hebben een ERC Starting Grant toegekend gekregen: Jana Hönke, Irma Mosquera-Valderrama, Panos Merkouris en Tina Kretschmer. De European Research Council (ERC) kent deze persoonsgebonden subsidies van 1,5 miljoen euro toe aan excellente onderzoekers. Hiermee stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.

Global Health Law Groningen Research Centre participates in international symposium in China
Wanneer:24 augustus 2017

In order to further promote the level of global health governance and encourage research in global health law, the 2017 International Symposium on Global Health Law was held in Guilin, China from July 2nd to July 3rd, 2017.

Gerrit van der Veen: ‘Een zaak om serieus te nemen’
Wanneer:24 augustus 2017

Vandaag is het kort geding van Milieudefensie tegen de Staat begonnen. Milieudefensie eist dat de overheid zich houdt aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Gerrit Van Der Veen gaf gisteravond op Radio 1 al zijn visie op de zaak en vertelde waarom het de moeite waard is om de rechtszaak te volgen.

Jan Brouwer: 'Omstreden imam een gebiedsverbod opleggen is in strijd met de grondwet'
Wanneer:16 augustus 2017

De omstreden imam Fawaz Jneid heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Is dat terecht in de strijd tegen radicalisering, of doe je hiermee de godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting geweld aan? 'Fawaz zal gelijk krijgen als hij in beroep gaat', voorspelt professor Jan Brouwer in Dit is de Dag.

Leon Verstappen en Nicholas Tagliarino over Landportal.info - een unieke website op het gebied van land governance
Wanneer:14 augustus 2017

De Land Portal (www.landportal.info) is een online informatieplatform waarop data(sets) en informatie over land governance worden verzameld en beschikbaar gesteld en dat dient als discussie platform voor de land community.

printOok beschikbaar in het: English