Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn krijgen Zonmw-subsidie toegekend voor onderzoek naar alcoholregulering

08 mei 2024
prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn

Prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn hebben een subsidie toegekend gekregen van financieringsorganisatie Zonmw. Het project is getiteld 'Alcoholregulering: navigeren tussen toestaan en verbieden'. Een promovendus gaat onderzoeken wat de beste manier is om alcohol te reguleren. De Amerikaanse drooglegging heeft niet gewerkt, en de huidige redelijk liberale Nederlandse alcoholwetgeving kent ook zijn tekortkomingen. Dus waar ligt het optimum?

Schadelijk alcoholgebruik

Schadelijk alcoholgebruik leidt tot (gezondheids)schade en kosten voor de maatschappij die grotendeels te vermijden zijn. Zo vergroot alcoholgebruik het risico op meer dan 200 lichamelijke en mentale aandoeningen en ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en verslaving. Naast gezondheidsschade voor de drinker zelf, brengt alcohol ook schade voor anderen met zich mee, zoals sterfte en letsel door verkeers- en arbeidsongevallen, verzuim en geweld. De kosten van alcoholgebruik voor de samenleving in Nederland zijn 2,3 tot 4,2 miljard euro per jaar. Denk hierbij aan zorgkosten, verzuimkosten, kosten voor politie en justitie en overheidskosten.

Balans vinden tussen twee uitersten

Op dit moment is de kennis over de optimale alcoholregulering beperkt in Nederland, Europa en wereldwijd. Het onderzoeksproject 'Alcoholregulering: navigeren tussen toestaan en verbieden' beoogt een balans te vinden om alcohol te reguleren op een juridisch spectrum tussen toestaan (het ene uiterste) en verbieden (het andere uiterste). Een regulerend optimum moet ervoor zorgen dat de (gezondheids)schade en kosten door alcoholgebruik worden geminimaliseerd, dat de commercieel gedreven markt wordt beteugeld en dat de opkomst van criminele markten wordt vermeden.

Samenwerking en drie overkoepelende taken

Toebes en Bruijn werken namens de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen aan dit project. Ze slaan de handen ineen met collega’s van het Trimbos-instituut en het Centre for Alcohol Policy Research (CAPR) van de La Trobe University. De Aletta Jacobs School of Public Health speelt een rol bij de public engagement van het project.

Het project gaat op 1 oktober 2025 van start en de deelnemende partijen gaan in samenwerking met een promovendus drie overkoepelende taken uitvoeren:

  • Een juridische analyse maken van literatuur omtrent het huidig juridisch kader van alcoholregulering, op internationaal, Europees en nationaal niveau.
  • Een interne en externe rechtsvergelijking maken van (inter)nationale reguleringsvormen van cannabis en tabak voor alcoholregulering in Nederland en Australië.
  • Focusgroepen met nationale beleidsmakers organiseren en bevindingen daarvan als basis gebruiken voor het operationaliseren van een beleidsmaatregel.

Zonmw

Zonmw is een samenwerkingsverband tussen ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het gebiedsbestuur Medische Wetenschappen (MW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn. De Zonmw-financiering voor 'Alcoholregulering: navigeren tussen toestaan en verbieden' zal onder meer worden ingezet om een promovendus voor dit project aan te nemen.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:08 mei 2024 09:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...