Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Consortium HybridLabs krijgt miljoenensubsidie van NWO

20 juli 2023
Ceciel Nieuwenhout
Ceciel Nieuwenhout

Het consortium HybridLabs - Nederlandse innovaties in offshore duurzame energie versnellen door datagestuurde hybride labs , waarvoor onderzoekers van onze faculteit samenwerken met 35 andere partijen, heeft een grote subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek toegekend gekregen. NWO steunt het project met een bedrag van €10,4 miljoen, waarmee onderzoek tot in december 2030 wordt gefinancierd.

Vier onderzoekers van de RUG

Prof. Lorenzo Squintani en mr. Ceciel Nieuwenhout, beiden werkzaam binnen de sectie Energierecht van onze faculteit, werken namens de Rijkuniversiteit Groningen aan HybridLabs. Het verzoek voor financiering van het project is ingediend door dr. ir. Axelle Viré van de TU Delft.

Dankzij de financiering kunnen er bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG twee nieuwe promovendi worden aangesteld om mee te werken aan HybridLabs. Zij zullen de juridische aspecten van alle innovaties in offshore wind onderzoeken en worden daarbij begeleid door Nieuwenhout.

Het doel en de onderzoeksvragen

Het doel van HybridLabs is om offshore hernieuwbare technologieën die energietransities, voedseltransities en ecologische transities ondersteunen sneller te ontwikkelen en in te zetten. Dit willen de onderzoekers realiseren door het ontwerp, de controle, het toezicht en de logistiek van die energiebronnen te verbeteren.

Squintani, Nieuwenhout en Viré werken voor HybridLabs samen met onderzoekers van 35 andere instanties. Samen streven ze ernaar een veelvoud aan onderzoeksvragen te beantwoorden, waaronder ‘Hoe kunnen we onze energievoorziening snel groener maken en tegelijkertijd betaalbaar en betrouwbaar houden?’ en ‘Wat is de meest efficiënte en duurzame manier om windenergie om te zetten in elektriciteit?’

Op twee manieren bijdragen aan innovatie

HybridLabs zal op twee manieren als accelerator dienen. Ten eerste zal het de inzet van hernieuwbare technologieën voor zowel elektriciteits- als waterstofproductie op de Noordzee helpen versnellen, en daarmee tegemoetkomen aan de nationale behoeften op het gebied van energietransitie. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de gevolgen voor het mariene milieu en worden de lokale voedseltransities en ecologische transities versterkt.

Ten tweede zal het de Nederlandse kennis- en innovatieketen strategisch positioneren in de Ierse West-Atlantische kust, die een van de belangrijkste Europese kansen voor grootschalige drijvende windenergie vertegenwoordigt. Kennisbenutting op beide fronten zal worden bereikt door de strategische partnerschappen binnen en buiten het consortium.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:26
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...