Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Ratna Juwita werkt mee aan SHAPE-SEA Commissioned Research Project 2023

15 november 2023
Dr. Ratna Juwita

Het onderzoeksvoorstel van dr. Ratna Juwita is geselecteerd voor het SHAPE-SEA Commissioned Research Project 2023. Met behulp van de verkregen beurs gaat Juwita onderzoek doen naar de link tussen corruptie en het recht op een gezonde leefomgeving.

SHAPE-SEA

SHAPE-SEA (Strengthening Human Rights and Peace Research / Education in ASEAN / Southeast Asia) komt voort uit de wens van Zuidoost-Aziatische mensenrechten- en vredeswetenschappers om manieren te vinden waarop de capaciteiten en kennis van collega-academici in de regio verder ontwikkeld kunnen worden. Aan de hand van hun onderwijs en onderzoek willen ze de bescherming en promotie van mensenrechten en vrede in Zuidoost-Azië versterken.

Mensenrechten en het milieu

Het hoofdonderwerp van het onderzoek dat dit jaar bij SHAPE-SEA wordt uitgevoerd, is ‘Human Rights and Environment in Southeast Asia’. De hoofdstukken van de verschillende onderzoekers worden gebundeld in een boek. Daarmee wordt literatuur aangeboden die studenten en belanghebbenden kunnen gebruiken om het verband tussen het milieu, mensenrechten en hun implicaties beter te begrijpen.

Juwita’s onderzoek

Het onderzoek dat Juwita voor SHAPE-SEA uitvoert, heeft de titel ‘Corruption and the Right to a Healthy Environment’. Ze gaat onderzoeken wat de link is tussen corruptie en het recht op een gezonde leefomgeving. Daarnaast gaat ze bekijken welke typen corruptie er binnen de milieusector bestaan. Het doel van haar onderzoek is onder andere om belanghebbende te laten begrijpen welke wettelijke verplichtingen ze hebben op het gebied van mensenrechten en hoe bepaalde vormen van corruptie als schending van mensenrechten kunnen worden gezien.

Het onderwerp van Juwita’s SHAPE-SEA-onderzoek sluit nauw aan op haar promotieonderzoek. Begin juli 2023 promoveerde ze op het onderwerp ‘Conceptualising Corruption as a Violation of Human Rights in Indonesia’. In haar proefschrift beargumenteerde ze dat de conceptualisatie van corruptie als schending van mensenrechten in Indonesië niet alleen mogelijk is, maar ook noodzakelijk.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...