Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Kostia Gorobets en dr. Yuliya Hilevych krijgen Incentive Fund for Interdisciplinary Projects toegekend

03 juni 2022

Kostia Gorobets, universitair docent internationaal recht aan onze faculteit, heeft op 1 juni 2022 de Incentive Fund for Interdisciplinary Projects toegekend gekregen voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Challenging Russian Imperialism: De-Colonising Post-Soviet Past and Present’. Het levert hem €4000 op die hij voor het project kan gebruiken.

Samenwerking tussen twee faculteiten

Gorobets diende de aanvraag in met dr. Yuliya Hilevych. Zij is eveneens werkzaam bij de RUG, als universitair docent sociale geschiedenis aan de faculteit Letteren. De aanvraag van Gorobets en Hilevych werd gedaan vanuit beide faculteiten en is specifiek gekoppeld aan de Agricola School of Sustainable Development.

Doel van het onderzoek

Het doel van het project van Gorobets en Hilevych is om hedendaags Russisch imperialisme te onderzoeken en zo in kaart te brengen hoe dat imperialisme in post-Sovjetcontexten wordt betwist. Er is een debat ontstaan over hoe de wortels en de aard van het Russisch imperialisme moeten worden geconceptualiseerd, vooral vanuit een dekoloniaal perspectief.

Gorobets en Hilevych stellen meerdere vragen binnen dat debat aan de kaak. Hoe wordt het Russische imperialisme geconstrueerd en verteld via de geschiedenis en het recht? Hoe kunnen dekoloniale benaderingen worden toegepast op de post-Sovjet ruimten in het licht van de imperiale ambities van Rusland? Zou het verzoenen van de regio met haar geschiedenis door middel van een dekoloniale bril kunnen bijdragen aan sociale integratie en rechtvaardigheid?

Casestudy, literatuurreview en workshop

Bij het beantwoorden van die vragen vormt de meest recente en diepgaande manifestatie van Russisch imperialisme, de invasie van Oekraïne, de belangrijkste casestudy. Ook zal het duo een literatuurreview uitvoeren naar de manier waarop de academische wetenschap over/uit Oost-Europa en Centraal-Azië dekoloniale benaderingen en kritieken heeft toegepast op specifieke manifestaties van het Russisch imperialisme. Het onderzoek wordt afgesloten met een academische workshop over de dekoloniale benadering van imperialisme.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:18 januari 2024 12:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...