Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Rosalie Koolhoven onderzoekt consumentenbescherming in de platformeconomie

14 november 2017

Rosalie Koolhoven (Recht & ICT) heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar Public (voorheen TNS NIPO) de opdracht gegund gekregen van het ministerie van Economische Zaken (D-G Energie, Telecom en Mededinging) om onderzoek te doen naar consumentenbescherming in de platformeconomie, in het bijzonder de deeleconomie.

Consumenten nemen steeds meer producten en diensten online af. Nieuw is dat zij zich niet alleen op webwinkels – de internetvariant van fysieke winkels – bewegen, maar goederen en diensten afnemen van andere consumenten via ‘platforms’ zoals Marktplaats, Airbnb, Peerby, Thuisafgehaald, Uber of Snappcar. Het doel van het onderzoek is om te identificeren waar de juridische knelpunten bij consumentenbescherming liggen en op basis daarvan met empirisch onderzoek te kwantificeren welke problemen consumenten daadwerkelijk ervaren wanneer ze gebruikmaken van een platform.

Rosalie richt zich in haar onderzoek en onderwijs op de privaatrechtelijke rechtsverhoudingen in de door ICT gedreven circulaire economie en deeleconomie (Bedrijfsrecht & ICT).

Mr. Leonieke Tigelaar
Mr. Leonieke Tigelaar

Ze zal het juridisch onderzoek doen samen met Leonieke Tigelaar (Vakgroep Privaatrecht & Notarieel recht). Leonieke heeft als expertise het Europees consumentenrecht en doceert onder meer het seminaar consumentenrecht. Zij promoveerde eerder dit jaar op de ‘Sanctionering van informatieplichten uit de Richtlijn consumentenrechten’.

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij het uitzetten van beleid en toekomstbestendige wetgeving voor digitale platforms en de deeleconomie.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:19 januari 2024 08:04

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...