Skip to ContentSkip to Navigation
ActueelNieuwsberichten

Young Scientist Medal for astronomer Pratika Dayal

Pratika Dayal
Pratika Dayal

The 2017 IUPAP Young Scientist Prize in Astrophysics has been awarded to Dr. Pratika Dayal of the Kapteyn Astronomical Institute, University of Groningen. She receives the medal for her work as a theorist, combining analytic theory, numerical simulations and data interpretation, which has significantly contributed to building tantalising bridges between fields as diverse as astrophysics, particle cosmology and astrobiology.  

Since 2016, Pratika Dayal has held an assistant professorship and Rosalind Franklin Fellowship at the Kapteyn Astronomical Institute where she is leading calculations for the forthcoming era of 21cm cosmology with the Square Kilometre Array. In addition to support from the University of Groningen, her group has been supported by the European Research Council’s starting grant since 2017.

The Young Scientist Prize is granted by the IUPAP, the International Union of Pure and Applied Physics. Awardees must have up to 8 years of research experience following PhD. The award consists of a medal, certificate and a monetary value of 1000 Euros.

Dayal will be presented the medal at the 29th Texas Symposium in Cape Town (South Africa) from 3-8 December 2017.

Read more

Laatst gewijzigd:21 juli 2017 17:05

Meer nieuws

 • 15 augustus 2017

  Laagje van twee atomen dik brengt toepassing spintronica dichterbij

  Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van professor Bart van Wees zijn er in geslaagd om elektronenspin met ongeëvenaarde efficiëntie te injecteren in grafeen. Het spin signaal nam met een factor 100 toe, waardoor het groot...

 • 24 juli 2017

  Van Leersum beurs voor internationale vergelijking medicijngebruik ADHD-kinderen

  De KNAW heeft de Van Leersum beurs toegekend aan Jurjen van der Schans, PhD bij het Groningen Research Institute of Pharmacy van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontvangt deze beurs voor zijn onderzoek waarin hij medicijngebruik door kinderen met...

 • 20 juli 2017

  Longfonds steunt studie naar longweefselherstel

  Het Longfonds ondersteunt de nieuwe COPD-studie van farmacoloog Reinoud Gosens . Hij gaat het onderzoek leiden naar het stimuleren van bepaalde cellen in de longen tot weefselherstel. De studie wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van donateurs....