Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Young Scientist Medal for astronomer Pratika Dayal

21 juli 2017
Pratika Dayal
Pratika Dayal

The 2017 IUPAP Young Scientist Prize in Astrophysics has been awarded to Dr. Pratika Dayal of the Kapteyn Astronomical Institute, University of Groningen. She receives the medal for her work as a theorist, combining analytic theory, numerical simulations and data interpretation, which has significantly contributed to building tantalising bridges between fields as diverse as astrophysics, particle cosmology and astrobiology.  

Since 2016, Pratika Dayal has held an assistant professorship and Rosalind Franklin Fellowship at the Kapteyn Astronomical Institute where she is leading calculations for the forthcoming era of 21cm cosmology with the Square Kilometre Array. In addition to support from the University of Groningen, her group has been supported by the European Research Council’s starting grant since 2017.

The Young Scientist Prize is granted by the IUPAP, the International Union of Pure and Applied Physics. Awardees must have up to 8 years of research experience following PhD. The award consists of a medal, certificate and a monetary value of 1000 Euros.

Dayal will be presented the medal at the 29th Texas Symposium in Cape Town (South Africa) from 3-8 December 2017.

Read more

Laatst gewijzigd:21 juli 2017 17:05

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  Proces in Parkinson-eiwit wellicht toekomstige therapeutische piste

  Een internationale groep onderzoekers, geleid door Wim Versées van de Vrije Universiteit Brussel en in nauwe samenwerking met Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een essentieel mechanisme in het ‘Parkinson-eiwit’ LRRK2 ontrafeld...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 17 oktober 2017

  Doorbraak in detectie van eiwitten via nanoporie

  RUG-onderzoekers hebben met een gepatenteerde nanoporie de ‘vingerafdruk’ van eiwitten en peptiden bepaald. Ze kunnen zelfs peptiden onderscheiden die maar in één aminozuur verschillen. Hun onderzoek is op 16 oktober gepubliceerd in het tijdschrift...