Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsberichten

Honger en kou drijft muizen naar de dag

15 oktober 2014

Een groep onderzoekers van de afdeling Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat muizen hun activiteit verschuiven van de nacht naar de dag wanneer ze last hebben van honger en/of kou, oftewel metabool worden uitgedaagd. Dit leverde een publicatie op in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences USA).

Zowel kou als honger zorgen ervoor dat muizen hun circadiane (dagelijkse) activiteitspatroon en interne orgaanklokken verschuiven naar de dag om zo energie te besparen. Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen voor mensen van belang zijn omdat ze een evolutionaire verklaring geven voor de verhoogde kans op overgewicht in mensen die werken in ploegendienst.

Meer informatie: Vincent van der Vinne , Chronobiology unit, Centre for Behaviour and Neurosciences.

Van der Vinne V, Riede SJ, Gorter JA, Eijer WE, Sellix MT, Menaker M, Daan S, Pilorz V, Hut RA (2014) Cold and hunger induce diurnality in a nocturnal mammal .
Proceedings of the National Academy USA doi:10.1073/pnas.1413135111

Laatst gewijzigd:28 oktober 2014 14:16
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  Proces in Parkinson-eiwit wellicht toekomstige therapeutische piste

  Een internationale groep onderzoekers, geleid door Wim Versées van de Vrije Universiteit Brussel en in nauwe samenwerking met Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een essentieel mechanisme in het ‘Parkinson-eiwit’ LRRK2 ontrafeld...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 17 oktober 2017

  Doorbraak in detectie van eiwitten via nanoporie

  RUG-onderzoekers hebben met een gepatenteerde nanoporie de ‘vingerafdruk’ van eiwitten en peptiden bepaald. Ze kunnen zelfs peptiden onderscheiden die maar in één aminozuur verschillen. Hun onderzoek is op 16 oktober gepubliceerd in het tijdschrift...