OnderwijsOpleidingenMasteropleidingenOpleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Duitse Taal en Cultuur
Header image Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Duitse Taal en Cultuur

Are you fascinated by the German language and culture? Would you like to share this enthusiasm with others? Then this degree is the right choice for you.

This two-year programme guides you to become a fully qualified teacher in German language and culture.

In the didactic modules of the first year, you will be introduced to all aspects of being a teacher. You will be brought up to speed with the latest innovations in education and the changing role of the teacher. During an extensive internship at a secondary school, you will teach a series of classes, of which several independently.

In addition, you will do courses in Linguistics, Literature and Culture.

In the second year, you will have a part time position at a secondary school. One day per week will be spent on lectures, tutorials and team projects.

When you finish this two-year programme, you will not only obtain a Master's degree in Literature or Linguistics, but also a certificate that shows that you are a fully qualified teacher in the German language.

You can do this degree as a full time or a part time student.

NB. (Near) Native level of Dutch is highly recommended.

Wil je je vakinhoudelijke kennis verdiepen, maar ook de vaardigheden leren om les te geven of op andere manieren informatie over te dragen? Dan is deze opleiding precies wat je zoekt.

Deze tweejarige educatieve master leidt je op tot leraar eerste graad in de Duitse taal en cultuur. De opleiding bestaat uit een didactisch en een vakinhoudelijk deel.

In het didactische deel van het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met alle aspecten van het beroep van leraar. Voor het vakinhoudelijke deel volg je vakken van de mastertrack European Linguistics (Taalwetenschappen) en van European Literatures and Cultures (Letterkunde).

Je leert over de laatste vernieuwingen in het onderwijs en over de veranderende rol van de leraar. Tijdens een uitgebreide stage op een school voor voortgezet onderwijs geef je een serie lessen, waarvan een aantal zelfstandig. In het tweede jaar heb je een kleine aanstelling op een school voor voortgezet onderwijs. Eén dag in de week is bestemd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Het afronden van dit tweejarige programma levert je naast een masterdiploma ook een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Duits op.

Je kunt dit programma zowel voltijds als deeltijd doen. Deeltijd houdt in dat je in overleg met de studieadviseur het programma kunt verspreiden over een langere periode.
Lees hier meer over het verschil tussen de één- en tweejarige lerarenopleidingen aan de RUG.

Meer over deze opleiding
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Duitse Taal en Cultuur
Croho code
Type opleiding
Educatieve master
Duits (40%), Nederlands (40%), Engels (20%)
24 maanden (120 ECTS)
Februari, SeptemberFebruari, September
Vorm
voltijd, deeltijd
Faculteit
Letteren

Tegemoetkoming studiekosten

Lees hier meer over de eenmalige tegemoetkoming in de studiekosten voor onderwijsmasters van het Ministerie van Onderwijs.

printOok beschikbaar in het: English