Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Rishi Raithatha (MA IRIO) liep stage bij het Center for European Security Studies in Groningen

Hoe heb je het vinden naar een stage aangepakt?

Aan het eind van het eerste september ontdekte ik het CESS bij toeval, gewoon door erlangs te fietsen op de weg naar de Albert Heijn. Ik solliciteerde er naar een stage omdat het me in staat stelde mijn stage te doen zonder te hoeven verhuizen. De programma-manager nodigde me uit voor een sollicitatiegesprek en bood me een stage van drie maanden aan. Ik denk dat dit de meest geslaagde zoekmethode is die ik ooit gebruikt heb!

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

De ervaring leerde me dat ik in staat ben me aan te passen aan verschillende eisen en omgevingen, en dat ik zelfs onder druk een kwalitatief goede output kan leveren. Bovendien werd ik in staat gesteld meer te leren over een belangrijk onderdeel van de organisatie zelf, namelijk SSR (Security Sector Reform). Ik kon deelnemen aan een workshop en seminar in Zagreb (Kroatië) en Tbilisi (Georgië), waardoor ik nu een beter begrip heb van het belang van SSR voor nieuwe, post-conflict- en ontwikkelingslanden.

Doordat ik die landen kon bezoeken, werd ik zelf overspoeld met alle veiligheidsrichtlijnen vanwege de omringende landen, en leerde ik zodoende over de maatregelen die reizigers moeten treffen om deze in acht te nemen. De stage stelde me daarnaast in staat om meer te weten te komen over een gebied in Burundi, waarvan ik in mijn thesis gebruik van maakte. De stage resulteerde bovendien nog in een publicatie in The Economist!

Wat vond je het leukst?

Zonder twijfel vond ik de reizen, waarbij ik het CESS mocht vertegenwoordigen, het leukst. Het gaf me een goed inzicht in het leven van een ‘hipo’; werken in de trein naar Schiphol en in het vliegtuig! Naast het reizen vond ik het werken in een team heel prettig. Het gaf me het gevoel dat ik een echte bijdrage kon leveren aan de gemeenschappelijke ideeën en doelstellingen.

Rishi at the Centre for European Security Studies

Wat zou je een volgende keer anders doen?

Ik zou meer tijd nemen om mijn collega’s beter te leren kennen, ook al werd hierin bij het CESS al veel geïnvesteerd. Regelmatig dronken we koffie en had ik individuele gesprekken met de staf, en ik heb zelfs nog eens een lunchbijeenkomst opgezet om te laten zien dat Indiaas eten meer is dan alleen ‘kruiden en chili’. Ik zou ook meer tijd steken in het begrijpen van het belang van bepaalde taken, die ik mogelijk nu soms min of meer voor waar aannam.

Wat zijn jouw stagetips?

Mijn advies is oefen je flexibiliteit, je leervermogen en een ‘het kan’-mentaliteit. Ontwikkel een pro-actieve houding. Probeer ervoor te zorgen dat je voldoende werk te doen krijgt, wat betekent dat je er soms gewoon om moet vragen. Houd een open mind en geef aan dat je een bijdrage wilt leveren, maar sta daarin ook open voor het leren van ervaringen van anderen. Stages kunnen erg plezierig zijn en onder je collega’s kun je zeker vrienden vinden. Dat helpt!

Laatst gewijzigd:05 juli 2017 09:41
printOok beschikbaar in het: English