Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Marieke de Rooij op stage in het FotoMuseum Provincie Antwerpen

In het kader van de masteropleiding Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen bestaat de mogelijkheid om stage te lopen bij een museale instelling of organisatie. Ik heb van deze gelegenheid gebruik gemaakt en heb drie maanden doorgebracht bij het FotoMuseum Provincie Antwerpen.

Mijn stageopdracht was het samenstellen van een overzichtstentoonstelling van het werk van Carl De Keyzer. Deze Belgische Magnum-fotograaf heeft veel projecten, boeken en prijzen op zijn naam staan. Mijn taak was divers: van het vinden van een geschikte vormgever tot en met het contact met Carl De Keyzer en het meedenken bij het maken van de selectie van zijn foto’s. Naast deze hoofdtaak draaide ik mee in de lopende zaken van het museum. Daardoor heb ik kunnen ondervinden wat voor werkzaamheden er allemaal zijn in een museum. Zo heb ik teksten geschreven voor de website (die moet natuurlijk wel actueel blijven), heb portfolio gesprekken gevoerd met fotografen en heb deelgenomen aan voorlichtingsavonden van de Educatieve Dienst van het museum.

Mariekes stageopdracht

Door mijn stage heb ik opgedane kennis en vaardigheden kunnen toepassen maar er is ook een nieuwe wereld voor mij open gegaan, namelijk die van de museumorganisatie en de contacten met kunstenaars en fotografen die willen exposeren. De wisselwerking die tijdens een stage ontstaat tussen studie- en praktijkonderdelen, was voor mij heel inspirerend: ik heb er zelfs mijn masterscriptie aan gewijd! Dat ik tenslotte via mijn stage een artikel heb kunnen schrijven dat gepubliceerd is, was een extra kans die ik niet graag had willen missen.

Kortom, ik heb een leerzame en leuke tijd doorgebracht in het Fotomuseum Provincie Antwerpen. Overigens, Antwerpen is een leuke stad met veel bezienswaardigheden en veel horecagelegenheden met een uitgesproken sfeer. Wat te denken van een middeleeuwse eetpartij in een oud gewelf of proeven van Kwak-bier. Over huisvesting hoef je je ook niet druk te maken: een “kot” kun je vinden via de Antwerpse universiteit of via de vele aanplakbiljetten in de stad en de prijs is zeker niet hoger dan in Groningen.

Laatst gewijzigd:06 juli 2017 08:35
printOok beschikbaar in het: English