Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

Else Starkenburg wordt nieuw lid De Jonge Akademie 2022

09 december 2021

De Jonge Akademie krijgt er tien nieuwe leden bij! Het zijn onderzoekers uit verschillende disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Ze doen onderzoek naar onderwerpen als het mensbeeld van de oude Grieken, de rol van AI in ontwikkelingsvraagstukken, de ‘archeologie’ van ons sterrenstelsel en hoe je een kunstmatige wiskundeleraar kunt maken.

Zij worden officieel als lid geïnstalleerd op 22 maart 2022. Tijdens hun vijfjarige lidmaatschap maken ze zich sterk voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, wetenschap en maatschappij en internationalisering.

dr. Else Starkenburg
dr. Else Starkenburg

Eén van de nieuwe leden is Else Starkenburg (sterrenkunde, Rijksuniversiteit Groningen)
Als ‘Melkwegarcheoloog’ onderzoekt sterrenkundige Else Starkenburg de vroege geschiedenis van ons sterrenstelsel via de oudste generaties sterren. Ze richtte hiertoe de Pristine Survey op, een internationaal team dat de oudste sterren en structuren in de Melkweg bestudeert. Starkenburg speelt bovendien een leidende rol bij het toepassen van nieuwe instrumentatie, waarmee we op een zeer efficiënte manier veel meer te weten kunnen komen over miljoenen sterren in de Melkweg. Binnen De Jonge Akademie wil ze zich hardmaken voor postdoctorale wetenschappers met een tijdelijk contract, een groep die in wetenschapsbeleid vaak tussen wal en schip valt. Ze pleit voor een meer inclusieve en bredere aanpak waardoor er minder talent verloren zal gaan.

Laatst gewijzigd:18 oktober 2022 16:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 29 april 2024

    Behind the scenes: hoe studenten van de RUG en Hanze samen een Marsrover ontwikkelen

    Dit jaar doen de studenten van het Makercieteam mee aan de fysieke editie van de European Rover Challenge in Polen. Lees hier meer over de samenwerking binnen het team tussen de RUG en de Hanzehogeschool.