Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Agenda en Nieuws

Agenda

Kapteyn agenda:

Landelijke Sterrenkijkdagen 2017

Vrijdag 3 en zaterdag 4 maart is de Blaauw Sterrenwacht van het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) geopend voor jong en oud tijdens de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen. Jong en oud kunnen door telescopen naar de sterren kijken en via diverse activiteiten meer te weten komen over onze Aarde en het heelal.

Programma

Blaauw Sterrenwacht bovenop de Bernoulliborg (Zernike Campus)
Blaauw Sterrenwacht bovenop de Bernoulliborg (Zernike Campus)

De sterrenwacht zal beide dagen open zijn van 18:00 - 23:00. Uiteraard gaan we bij mooi weer sterrenkijken in de Blaauw Sterrenwacht! We zullen o.a. de kraters op de Maan bekijken, de manen rondom reuzenplaneet Jupiter en honderden sterren in heldere jonge sterrengroepen. Ook als het weer niet meewerkt kunt u de sterrenwacht bezichtigen en bekijken we prachtige beelden van het heelal die met de Gratama Telescoop gemaakt zijn.

Er zijn daarbij allerlei activiteiten voor jong en oud. Dit is het hele programma voor beide dagen:

  • Rondleidingen Blaauw Sterrenwacht: introductie + sterrenwacht + waarneemterras
  • Waarneemterras met 3-4 telescopen
  • Shows in Kapteyn mobiel planetarium
  • 19:00 Kinderlezing Jeffrey Bout: Op reis naar Mars (voor 6 - 12 jaar)
  • 20:00 Lezing prof. dr. Inga Kamp (Kapteyn Instituut, RUG): Het ontstaan van de Aarde
  • 21:00 Workshop: Sterren op je smartphone
  • Kinderknutselhoek 18:00 - 21:00 (voor 6 -12 jaar): Spel De Kosmische Spiraal
  • Doe- en ontdektentoonstelling Science LinX

Meer informatie en reserveren: www.rug.nl/sterrenwacht

Aanmelden

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg op de Zernike Campus (Nijenborgh 9, Groningen). De sterrenwacht zal op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart geopend zijn van 18:00 tot 23:00. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

U kunt een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows via www.rug.nl/sterrenwacht. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes. Voor vragen over dit evenement kunt u een bericht sturen naar sterrenwacht(at)astro(punt)rug(punt)nl.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Wanneervr 03-03-2017
Aanvang18:00
Eindtijd23:00
WaarBlaauw Sterrenwacht, Nijenborgh 9 Groningen (Bernoulliborg, Zernike Campus)

Een Dag Student

‘Een dag student’ is bedoeld voor ‘gevorderde’ kiezers die ook na een bezoek aan voorlichtingsevenementen als de Voorlichtingsdag en de Open dag nog niet helemaal zeker zijn van hun studiekeuze.

Programma

'Een dag student' vindt plaats op twee momenten in het jaar: in november/december en in maart/april. Tijdens deze dag volg je echte colleges, ontmoet je studenten en kun je zelfs opdrachten voorgeschoteld krijgen. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat de opleiding inhoudt. Elke faculteit of opleiding heeft een eigen invulling van deze activiteit en hoe het programma er precies uitziet, hangt dus af van de opleiding. Soms betaal je een kleine eigen bijdrage om deel te nemen aan het programma.

De volgende 'een dag student' zal zijn op vrijdag 17 maart 2017.

Klik voor meer informatie.

Wanneervr 17-03-2017
Aanvang09:00
Eindtijd16:00
WaarKapteyn Instituut, Gebouw 5419-J1, Landleven 12 Groningen