OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Het vinden van een onderwerp

inspiratie opdoen: the sky is the limit!

Het leuke aan het schrijven van een profielwerkstuk, is dat je onderzoek mag doen naar een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Dit kan tegelijkertijd ook erg lastig zijn, want hoe vind je een geschikt onderwerp dat binnen één van je schoolvakken past?

Op deze pagina geven we je tips voor het vinden van een geschikt onderwerp.

1. Het klinkt heel logisch, maar wat je het beste kunt doen is allereerst bij jezelf te rade gaan. Wat vind je zelf echt interessant, wat houdt je bezig? Je krijgt de kans om te schrijven over iets waar je echt interesse in hebt, maak daar ook gebruik van!

2. Een handige manier om dit aan te pakken is brainstormen. De volgende vragen kunnen daarbij helpen. Schrijf de antwoorden op een kladblaadje zonder er over na te denken.

• Wat wil je gaan studeren?
  • Wat zijn/is je hobby(‘s)?
  • Waar weet je helemaal niets vanaf, maar zou je wel iets over willen weten?
  • Wat is je favoriete schoolvak?
  • Welke berichten lees je als eerste in de krant?
  • Over welke onderwerpen praat je met je vrienden?

3. Schakel je vrienden in! Wat vinden zij goed bij je passen? Wat houdt jou volgens hen bezig, en waar ben je volgens hen goed in? Dit kan verrassende maar vaak ook leuke ideeën voor je profielwerkstuk opleveren.

4. Denk breder dan alleen de onderwerpen die op school worden behandeld. Je hobby of vrijetijdsbesteding lijken misschien niets met school te maken te hebben, toch zijn ze vaak in te passen bij een vak. Als je bijvoorbeeld graag naar de bioscoop gaat, dan kun je voor Frans, Duits of Engels een film in die taal analyseren, of bij een boekverfilming een boek en een film vergelijken.

5. Doe inspiratie voor je profielwerkstuk op bij onze onderwerpen. Daar staan leuke ideeën per schoolvak gesorteerd.

Kom je er niet uit? Weet je wel wat je interessant vindt maar niet hoe je er een profielwerkstuk over kunt schrijven? Dan kunnen wij je misschien helpen. Mail je vraag naar alfasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:18 april 2017 11:30